Witam forumowiczów. Jest to mój pierwszy post tutaj i niestety od razu z problemem. Miesiąc temu wpadł w moje ręce wymarzony samochód. Mianowicie E46 z silnikiem M43TU B19. Rocznik 98, więc sprzed lifta. Mój zapał szybko został ostudzony bo jak się okazało samochód ma problemy. Przewaliłem całe forum, jestem świadomy, że temat był wałkowany dziesiątki razy ale w moim przypadku sam już nie wiem co mam robić bo każdy ma swoje własne zdanie. Ale teraz przejdę do konkretów.
Problem z autkiem jest taki, że jego wolne obroty po prostu falują. Gdy stoję w miejscu z wrzuconym luzem, wskazówka powoli wędruje do góry i do dołu, wyczuwalne są też drgania silnika. Kolejnym objawem jest to, że samochód nie zamyka ekonomizera na 4 biegu. Dochodzi przeważnie do 17l/100km, rzadko kiedy do 18l/100km przy pedale wgniecionym do podłogi. 3 bieg, 60km/h wrzucam czwórkę, gaz w podłogę i tylko delikatna reakcja. W dodatku gdy uruchamiam go rano na zimno to przez pierwsze kilkaset metrów wydaje się być zmulony.
Byłem przed chwilą sprawdzić jak sprawuje się on w różnych konfiguracjach podłączenia osprzętu i wychodzi to mniej więcej tak:
Gdy nic z silnika nie odłączam i po prostu uruchamiam klimatyzację - obroty rosną o 100 i się stabilizują i ruch wskazówki jest rzadki.
Gdy odłączę przepływomierz- Falowanie z powolnego i nierównego zamienia się na szybkie i cykliczne. Góra, dół, góra, dół. W mniejszym zakresie ale za to częściej i bardziej równo.
Gdy odłączę silniczek krokowy- Falowanie ustępuje, silnik trzyma mniej więcej 900obr/min, a gdy do tego uruchamiam klimatyzację to obroty schodzą lekko w dół, ale wciąż jest stabilnie
Najgorsze falowanie występuje na biegu wstecznym. Dopóki nie dodam gazu to okropnie nieprzyjmnie drga.
Nie wiem jak to sie ma do pracy w trakcie jazdy bo boję się ruszać bez podłączonego osprzętu. Jak do tej pory wymieniłem świece na NGK. Komputer wywalił błąd sondy lambda, ale nie wiem czy to ma jakiś związek z tym. Proszę o pomoc bo to mój pierwszy samochód i nie zdążyłem się nawet nim nacieszyć. Ktoś ma jakieś rady, pomysły ? Zaczynam się poddawać

Pozdrawiam wszystkich
P.S. Podejrzewam, że to przepływka kuleje. Jeszcze niedawno jak ją odłączałem to falowania obrotów ustawały całkowicie, teraz jest taki objaw jak wyżej. Jednak zanim ją wymienię to chciałbym się dowiedzieć czy nie wywalę 500zł w błoto.