BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 06:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Tuleja wahacza przedniego
PostNapisane: 1 lutego 2010, 21:36 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Jak w temacie bede niedlugo robil wymiane tych czesci i mam male pytanie z tym zwiazane. Dzwonilem do kolegi ktory pracuje w sklepie z czesciami samochodowymi i oni maja takie po 127zl za sztuke juz po rabacie rzekomym :) Widzialem na allegro ze duzo jest tych tulei i sa naprawde w roznych cenach( za 150 mozna miec caly komplet) Czy te gumy sa awaryjne? Chodzi mi o to czy warto na nich troche oszczedzic czy lepiej nie bo jak kupie gowno to czeka mnie szybka wymiana?

Znalazlem np takie linki. Czy te gumy sa warte zachodu?

http://allegro.pl/item900839506_tuleja_ ... przod.html

http://allegro.pl/item873359146_tuleja_ ... sport.html

Sa i takie o wiele drozsze

http://allegro.pl/item874894425_tuleje_ ... r_org.html

Nie wiem w sumie jakie on mi proponowal bo nie zapytalem o nazwe .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Tuleja wahacza przedniego
PostNapisane: 1 lutego 2010, 21:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
kupuj lemfordera,drozsze ale napewno lepsze wykonanie-oryginalu.stac Cie na bmw stac Cie na czesci i nie zaluj na nie,tutaj nie zaoszczedzisz.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 21:51 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
kolego kup sobie te http://allegro.pl/item874894425_tuleje_ ... r_org.html takie cos wymieniasz raz na jakis czas wiec lepiej troszke wiecej zaplacic i byc zadowolonym niz kupic tansze i wiosna drugi raz wymieniac.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 22:00 
Specjalista

W sumie to innej odpowiedzi sie nie spodziewalem :D Tak jak radzicie chyba nie ma sie co bawic w wynalazki, zapytam jeszcze tego kumpla co on mi proponowal bo zawsze dobieral czesci z wyzszej polki jak o cos prosilem. Jaka jest zywotnosc takich tulejek? A co do tego czy stac mnie na BMW to moge szczerze napisac ze auto bylo kupione z milosci a nie z rozumem, w ogole elementu ekonomicznego nie bralem wtedy pod uwage ale jakos narazie nie jest zle :D

PostNapisane: 1 lutego 2010, 22:04 
Forumowicz

Kod silnika: m52b28
kolego zalezy w jakich warunkach bedziesz jezdzil jak bedzie dziura na dziurze to tez Ci dlugo nie wytrzymią ale mysle ze przy normalnej eksploatacji powinno wystarczyc na jakies 30tyś.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 22:18 
Forumowicz

Moje BMW: 320d ''02
Kod silnika: M47N
zaoszczedzic to mozna na silniku (najwyzej nie zapali i nie pojedziesz :D ) ale zawiecha i hamulce musza byc gitara :) lepiej dolozyc pare groszy i kupic lepsze niz za chwile znowu to samo robic :ok:

PostNapisane: 2 lutego 2010, 00:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
O właśnie, ja też mam pytanko do znawców tematu... Skąd wiadomo, że LEMFORDER produkuje oryginały? Jestem bardzo sceptyczny, wiele razy polecano mi tą firmę, ale zawsze bałem się kupić... w ostateczności brałem orginał z logiem marki, a to drogi biznes... czuje, że po zimie będe również zmuszony do kolejnej wymiany. Orginały w naszych warunkach wytrzymały 45 tyś, jeszcze trzymają bo byłem nie dawno na przeglądzie, ale zaczynają skrzypieć... Wymineiałem całe zawieszenie, wachacze, tuleje, tuleje stabilizatora, drążki kierownicze, itp... wszystkie zużywające się części zawiechy, prócz sprężyn i amorów bo miały 89% skuteczności. Olszowiec w Poznaiu zainkasował 3890 zł za komplet z małym rabatem... Teraz drugi raz staje przed tym wydatkiem, przyznam ze wolał bym coś równie dobrego, ale bez marży za logo... Więc jakby mógł ktoś napisac informację, rzetelną jakie marki produkują poszczególne części dla producenta, to byłym bardzo... bardzo... wdzięczny...

P.s. przestrzegam też, przed takim cwaniaczkiem z Poznania, który często pojawias sie na allegro pod róznymi nick'ami, mój brat chciał zaoszczędzić, koleś rzekomo miał oryginały z logiem, brat chciał wysyłkę, bo koles mial kilkanaście pozytywów, ale mówie choć podjedziemy do niego, do Poznania rzut beretem (nie całe 100km), zajeżdzamy koleś wszystko przyniósł piękne ładne, ale dziwnie podejrzane, bo wiedziałęm jak wyglądają nówki oryginały, a to wszystko jednym kolorem jak jeden mąż taki paltynowy metalik, gumy też lekko opryskane tą farbą... w ostateczności kupiliśmy z ciekawości jeden wachacz i jedną tuleję wachacza... Okaząło się, że przy tulei się postarali bo wypchnęli starą gumę i wepchneli nową, poczym zagnioty zeszlifowali, zaszpachlowali nierówności i pomalowali... natomiast sworznie wachacza, po oczysczeniu z farby, miały ślady przypalania palnikiem, w rezultacie po takim przypaleniu jak oświecił mnie stary wyjadacz,na jakiś 2 tyś km uzyskuje sie pozytywny efekt, gdyz plastyk otaczjączacy kulę sforznia po rozgrzaniu, zaleję ją od nowa... Nie możemy tego potwierdzić bo wachacz wylądował w złomie... Więc radzę unikać regenrowanych...

PostNapisane: 2 lutego 2010, 13:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Kup lemfordera i bedziesz mial dlugo spokoj,a jak kupisz szmelc to pozalujesz i nastepnym razem kupisz lemfordera.A skod wiadomo ze Lemforder robi org ano stad ze Bmw nieprodukuje czesci tylko zleca takim firma jak np Lemforder wykonanie danej czesci

PostNapisane: 5 lutego 2010, 14:44 
Specjalista

Co do tego Lemfordera to ile kosztuja faktycznie oryginalne tuleje bo na allegro jest komplet za 325zł,a kumpel ktory pracuje w hurtowni motoryzacyjnej mowil ze oni takie moga zamowic za ok 350zl za sztuke (bez zadnego rabatu) :szok: Czy te czesci z allegro sa napewno oryginalne , bo sporo na forum o sprzedawcach co pozoruja czesci na oryginalne.

PostNapisane: 7 lutego 2010, 10:30 
Pierwsze kroki

jacekmury1 napisał(a):
Kup lemfordera i bedziesz mial dlugo spokoj,a jak kupisz szmelc to pozalujesz i nastepnym razem kupisz lemfordera.A skod wiadomo ze Lemforder robi org ano stad ze Bmw nieprodukuje czesci tylko zleca takim firma jak np Lemforder wykonanie danej czesci

Tylko skąd wiadomo, że akurat Lemforder'owi... równie dobrze mogli by to zlecić innej firmie, która produkuje cześci... włąśnie dlatego chcę mieć ta pewność, że to tej firmie BMW zleca produkcję... jakieś żródło inforamcji jesli moglibyście podać...

PostNapisane: 7 lutego 2010, 11:29 
Specjalista

Czy wymiana tych tulei zlikwiduje luzy na kolach? Bo mechanik twierdzil ze luzy sa wlasnie od tych tulei. Sprawdzal drazki kierownicy i byly sztywne ( niektorzy tez twierdzili ze to moze wina drazkow byc)

PostNapisane: 7 lutego 2010, 12:04 
Pierwsze kroki

jawa85 napisał(a):
Czy wymiana tych tulei zlikwiduje luzy na kolach? Bo mechanik twierdzil ze luzy sa wlasnie od tych tulei. Sprawdzal drazki kierownicy i byly sztywne ( niektorzy tez twierdzili ze to moze wina drazkow byc)

Zlikwiduje... choć jeśli masz wysypane sworznie w wachaczach, to za kilka tysięcy km znów bedziesz mial zniszczone tuleje i pieniądze wyrzucone w błoto... Proponuje wymienić wszystkie części, czyli tuleje, wachacze, ciegła stabilizatora i końcówki drążków... Firmy żadnej nie polecam bo nie wiem które są dobre, a które nie... orginały z serwisu BMW przejechały bez problemu prawie 50 tyś km i nadal zachwoują sie dobrze, z wyjatkiem tego, że zaczynają delikatnie skrzybiec, być może od soli, bo teraz zima... i może gdzieś wpadła... ale koszt wysztkich cześci z serwisu to nie całe 4 tyś zł troche drogo... trzeba przyznać... na częsciach innych producentów, tych najdroższych, koszt całego zawieszania to jakieś 2 tyś... to już cena do uniesienia, ale nie wiadomo jak długo to pojeździ...

PostNapisane: 7 lutego 2010, 13:37 
Specjalista

To mnie nie pocieszyles za bardzo, mechanik cos wspominal ze przydalaby sie wymiana wahacza ze wzgledu na sworzen bo nie mozna samego wymienic. Jak powiedzialem mu ze narazie nie mam kasy to mowi ze moga to rozebrac jak beda zakladali tuleje i cos tam mlotkiem zrobic zeby na kilka miesiecy zalatwilo sprawe ( chyba ze sie nie da nawet tego) . Zaloze narazie te tuleje zrobie zbieznosc i geometrie zeby mi nowych opon nie zdarlo. Reszte zrobie w polowie roku , moze jakos sie to wszystko utrzyma do tego czasu :( A czy mozna wymienic jeden wahacz , bo tylko do tego gdzie byly najwieksze luzy mial zastrzezenia?

PostNapisane: 7 lutego 2010, 16:45 
Pierwsze kroki

jawa85 napisał(a):
To mnie nie pocieszyles za bardzo, mechanik cos wspominal ze przydalaby sie wymiana wahacza ze wzgledu na sworzen bo nie mozna samego wymienic. Jak powiedzialem mu ze narazie nie mam kasy to mowi ze moga to rozebrac jak beda zakladali tuleje i cos tam mlotkiem zrobic zeby na kilka miesiecy zalatwilo sprawe ( chyba ze sie nie da nawet tego) . Zaloze narazie te tuleje zrobie zbieznosc i geometrie zeby mi nowych opon nie zdarlo. Reszte zrobie w polowie roku , moze jakos sie to wszystko utrzyma do tego czasu :( A czy mozna wymienic jeden wahacz , bo tylko do tego gdzie byly najwieksze luzy mial zastrzezenia?

można podgrzać delikatnie palnikiem sworznie, wtedy zaleją się od nowa, ale nie polecam... na jakieś 2 tyś km powinieneś mieć spokój... ale po tym jazda robi się naprawdę niebezpieczna... więc nie radzę... kup nawet najgorszej firmy ale nówki... jeden możesz wymienić, ale ten drugi doprowadzi do szybszego zużycia tego nowego... więc jak chcesz autem pojezdzić, wymień wszystko nawet na części gorszych firm... koszt bedzie jakies 1600zł może nawet nie...

PostNapisane: 7 lutego 2010, 21:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Kup Lemfordera

PostNapisane: 7 lutego 2010, 23:04 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B25
Mam pytanie, ponieważ od niedawna jestem użytkownikiem e46 chciałbym się dowiedzieć czy te tuleje wymienia sie dodatkowo oprócz aluminiowych wachaczy?? mógłbym prosić o jakąś fotkę w ktróm miejscu to się znajduję. Na większych dziurach zaczynają mi się pojawiać stuki, wiec to wachacze czy te tuleje??

PostNapisane: 7 lutego 2010, 23:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43B16
Napisze krótko: całe zawieszenie zrobiłem na lemforderze i efekt?? Cisza, komfort i jak narazie ponad 10tyś. bez problemu..

PostNapisane: 8 lutego 2010, 08:06 
Specjalista

Adrian202020 napisał(a):
Mam pytanie, ponieważ od niedawna jestem użytkownikiem e46 chciałbym się dowiedzieć czy te tuleje wymienia sie dodatkowo oprócz aluminiowych wachaczy?? mógłbym prosić o jakąś fotkę w ktróm miejscu to się znajduję. Na większych dziurach zaczynają mi się pojawiać stuki, wiec to wachacze czy te tuleje??

U mnie nie ma zadnych stukow podczas jazdy, tylko sa luzy na kolach i znosi auto wiec dlatego mam zamiar je wymienic zeby nie zdzieral opon

PostNapisane: 8 lutego 2010, 10:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Ja z kolei zawsze kupowałem tuleje oryginalne BMW, pracując w ASO miałem dobrą zniżkę. Problem tych tuleii (oryginalnych BMW) jest taki, że są zbyt miekkie. Przy 18" kołach starczają na 15-20 tys. Teraz wsadziłem Meyle HD i przyznam szczerze, że są lepsze od ori, o wiele twardsze, mam wrażenie, że cały układ kierowniczy jest bardziej precyzyjny.

PostNapisane: 1 marca 2010, 16:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: m52
Koledzy a u mnie w e39 po wymianie tulei zaczęło coś strasznie walić przy małych prędkościach co to może być?
Przed wymianą było o wiele ciszej niż teraz, nie wiem co jest przyczyną a te stuki są naprawdę denerwujące, jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1