BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Teraz jest 21 stycznia 2018, 21:33


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.



Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu


Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji


Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 13 grudnia 2010, 22:39 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 5
Moje BMW: e46
Witam, tematow takich jak moj w tytule jest calkiem sporo ale nie znalazlem odpowiedzi na swoje pytanie:
W moim bmw e46 320d 150km mam taki problem ze po przekreceniu kluczyka na zaplon zapala sie tylko podswietlenie wyswietlacza od komputera, kontrolka od swiec, oleju, absu i akumulatora sa martwe ale rozrusznik kreci. na poczatku wystepowalo to raz na tydzien i po ponownym przekreceniu kluczyka wszystko wracalo do normy. Dzis mialem z tym problem bo musialem sie sporo nakrecic tym kluczykiem zeby zapalily sie wszystkie kontrolki i auto odpalilo. Pomyslalem ze to wina immo w kluczyku ale na 2 kluczyku jest identyczna sytuacja. Czasami jest tez tak ze przekrecasm kluczyk, wszystko jest martwe, przekrece na rozrusznik, nie zapala i po powrocie kluczyka na zaplon zapalaja sie juz wszystkie kontrolki i auto zapala. Ktos sie domysla czego to wina?
Edytuje post bo po sprawdzenie wszystkiego na spokojnie zobaczylem ze: przekrecam kluczyk na pozycje jeden _ zapala sie podswietlenie radia, komputera, wlacznika swiatel i kontrolka poduszek. Po przekreceniu kluczyka na pozycje 2 czyli zaplan brak reakcji, wszystko jest tak samo jak na pozycji pierwszej. Po przekreceniu na pozycje 3 czyli rozrusznik auto kreci ale nie zapala. Czy to wina immo? na 2 kluczykach to samo.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala
PostNapisane: 13 grudnia 2010, 23:25 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 9380
Moje BMW: E46Coupe
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=94261
automat/manual?
sprawdzałeś błędy na komputerze?

_________________
||325Cdi||tuned by||DEEJEYS||
Odwiedź mój kanał YT


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 13 grudnia 2010, 23:27 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 5
Moje BMW: e46
Manual, jesli chodzi o bledy to nie, brak interfejsu:(


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 15 grudnia 2010, 11:25 
Offline
Częsty bywalec

Wiek: 36
Posty: 586
Lokalizacja: Pruszcz Gdanski
Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
Pewnie stacyjka do wymiany


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 9 kwietnia 2014, 18:40 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 1
Moje BMW: 330 turbo
Kod silnika: m20b30
Mam podobny problem, pomoże ktoś?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 9 kwietnia 2014, 19:04 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1881
Lokalizacja: Częstochowa
Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
kolego a może nawaliło CI toto ustrojsto:
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=32&fg=30
nr 2 z rysunku, kostka ? skoro takie cyrki się dzieją ?

_________________
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
Niebieski junkers w mpaku !


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 9 stycznia 2016, 20:43 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 5
Moje BMW: e46
Kod silnika: M47N
Witam
Mam identyczny problem jak kolega z pierwszego postu
Czy udało się komuś rozwiązać problem?
Wykluczam uszkodzoną stacyjkę (chociaż mogę się mylić), ze względu na to, że rozrusznik jednak kręci po przekręceniu w ostatnią pozycję
Dodam, że w moim przypadku problem wystąpił po 15 minutach od zgaszenia
Błędów nie mogę odczytać, żeby INPA wykryła auto musiałyby się zaświecić wszystkie kontrolki, u mnie nie ma 'pełnego zapłonu'
Proszę o pomysły i kilka propozycji jakie rzeczy mógłbym sprawdzić
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 10 grudnia 2016, 17:44 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Moje BMW: E46
Kod silnika: M47n
Sprawdź na złączu sterownika silnika pin B7. Po przekręceniu kluczyka powinno pojawić się tam 12v


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 10 grudnia 2016, 17:46 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Moje BMW: E46
Kod silnika: M47n
Witam wszystkich forumowiczów.Wiem że jest sporo postów za tytuowanych w ten sposób, ale je przeorałem i nic zbieżnego (poza tym że nie odpala)nie znalazłem. E 46 mam od niedawna. Mimo krótkiego użytkowania ,,zapoznałem" się już ze słynną bawarską bezawaryjnością :P
Do rzeczy. Kupiłem auto niesprawne. Padnięte ECU. (nie można się było z nim połączyć, wskazówka temp na max, auto nie odpalało. Raz na 20 prób ECU zaskakiwało, można się było z nim połączyć , auto odpalało, do zagrzania wszystko było ok) Wymiana kompa, programowanie, wszystko ok. Palenie na dotyk, niskie spalanie, dynamika, brak kopcenia. Wczoraj po 50km trasie, w mieście na skrzyżowaniu auto po prostu zgasło i koniec. Wstępna analiza brak zasilania na przekaźniku od pompy progowej. Bezpiecznik 54 ok. zwieranie na krótko uruchamia pompkę, jednak auto nie odpala. Po pomiarze na gnieździe od przekaźnika wychodzi 9v, choć w momencie przekręcania kluczyka na ułamek sekundy pojawia się 12v i przekaźnik klepnie. Po całonocnym postoju auto odpaliło na dotyk, po czym gaśnie po jakichś 3 minutach. Przekaźnik znów ma 9v. Podmiana kompa(na ten poprzedni co od czasu do czasu zaskakiwał)nie przyniosła efektu poza tym że przekaźnik zaczął łapać normalnie a pompka zaczynała pracować. Auto jednak nie odpaliło. Podmiana kompa z powrotem przekaźnik łapie, pompa staruje, auto odpala od strzału. 20 minut testów, wszystko ok. Jadę do domu po przejechaniu 2km od nowa. Już nie pali, na przekaźniku 9v, przy dłuższej przerwie między przekręceniami kluczyka wskakuje na ułamek sekundy 12v, przekaźnik klepie i puszcza(9v) Zauważyłem też że w momencie gdy ,,mignie'' 12v mrugnie też kontrolka od ciśnienia oleju. W inpie 4 błędy: 4332 Raildruckregelventil Unt Wet (Ten wystąpił w czasie jazdy gdy auto zgasło ale może wynikać z tego że puścił przekaźnik od pompy progowej.Jako jedyny miał w parametrach prędkość ); 4501 Abgasrueckfuehr-Regelung; 4162 Relais Vorfoerderpumpa ; 4B90 Raildruckueberwachung. Czy nieprawidłowe parametry wejściowe do ECU( zwalony jakiś czujnik) mogą powodować nie wystawienia napięcia(masy) na przekaźnik od pompy progowej? Czy jeżeli nawet padnięty jest zawór na listwie to wpływa to na załączenie przekaźnika od PP? Jeszcze jedno pytanie, jak immo blokuje rozruch? Na razie wiem tyle że komputer nie wystawia masy na przekaźnik tylko nie wiem dla czego. Czy czujnik ciśnienia oleju ma wpływ na ,,umasowienie'' wyjść komputera? Proszę o pomoc.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 12 grudnia 2016, 16:55 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Moje BMW: E46
Kod silnika: M47n
Problem rozwiązany, dzięki za pomoc i zaangażowanie. Taaakie forum :hyhy: !


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 12 stycznia 2018, 16:35 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 24
Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57N
Szkoda, że nie napisałeś co było przyczyną...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [e46] 2002r 320d 150km nie odpala (brak zaplonu)
PostNapisane: 12 stycznia 2018, 19:57 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 24
Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57N
Jest przyczyna - przy braku zasilania zaworu regulacyjnego na listwie wtryskowej ECU nie wystawia masy na przekaźnik od pomp paliwowych.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DudeX, Google Adsense [Bot], Yahoo [Bot] i 79 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL