BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW


Teraz jest 22 marca 2019, 09:00


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.


Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 6 kwietnia 2013, 23:08 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 39
Posty: 282
Lokalizacja: WOT,wiązowna
Moje BMW: e39 523
Kod silnika: m52b25
maaaad napisał(a):
Czy któryś z kolegów obeznanych z lutownicą podjąłby się wykonania takiego wejścia (oczywiście odpłatnie) do radia jak w tytule wątku? :oczami:
jak cos mam namiar na czloowieka z Jaworzna , to radio jest z e34 ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 7 kwietnia 2013, 10:05 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 33
Posty: 3397
Lokalizacja: Kraina BMW
Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch viewtopic.php?f=6&t=107959&p=1307309#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
KTOS napisał(a):
to radio jest z e34 ?
E36,E38 i E38 czyli ze wszystkich modeli gdzie tylko wejdzie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 7 sierpnia 2013, 20:27 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 12
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TUB20
maaaad napisał(a):
Czy któryś z kolegów obeznanych z lutownicą podjąłby się wykonania takiego wejścia (oczywiście odpłatnie) do radia jak w tytule wątku? :oczami:

Jak coś, piszcie na pw ;)



Jak już kolega pyta to się przyłączę. Chodzi o radio z e39 Business
Obrazek
Jeżeli ktoś chętny PW


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 7 sierpnia 2013, 22:38 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 2
Moje BMW: e39
Witam mam takie samo radio jak kolega Shokk czy wie ktoś do których pinów mam się wpiąć ???
na tej stronie jest cały schemat chipa http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 340G.shtml TDA 7340G
będę bardzo wdzięczny za pomoc :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 8 sierpnia 2013, 12:24 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 12
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TUB20
Więc, aby wyprowadzić line in pod AM trzeba wyjąć odpowiednie nóżki i w je miejsce przylutować kondensatory i dalej kabel aux?
Tylko gdzie dokładnie wszystko przylutować?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Najlepiej jakby ktoś zaznaczył w MS Paint ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 19:46 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 1
Moje BMW: e39
Witam. Potrzebuje pomocy i porady jak i gdzie podłączyć zewnętrzny przewód AUX do radia BMW e39 Becker c 52 (wersja po liftingu 2001). Z tego co do tej pory wywnioskowałem z różnych źródeł można podłączyć się zamiast sygnału kasety lub toru radiowego AM. Będę wdzięczny za wszelkie porady. W razie potrzeby mogę dodać zdjęcia dowolnego fragmentu radia. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 30 sierpnia 2013, 21:45 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 42
Lokalizacja: opolskie
Witam szukam ale nie mogę natrafić na wątek z moim radiem i wyjściem aux. Posiadam dokładnie takie radio https://www.dropbox.com/s/pv4wflq48r4o8 ... .47.29.jpg https://www.dropbox.com/s/0v7qqagjyu0v3sp/IMAG0031.jpg jest to kaseciak z wyjściem na zmieniarkę, zmieniarka jest podpięta i działa bez problemu chcę dołożyć do tego radia wyjście aux ale w taki sposób aby zachować zmieniarkę, niestety nie wiem jaki jest układ w tym radiu chciał bym że tak powiem wykorzystać układ z kasety tak aby zachować oryginalną zmieniarkę , zdaje się w ten sposób zachował bym zmieniarkę i jednocześnie pod przyciskiem uruchamiania kaseciaka bym miał dostęp do aux. Może ktoś dokładał do takiego radyjka wyjscie aux i podzieli się wiedzą lub też posiada link do instrukcji.

_________________
-> e-36 316i -> e-36 320i turing -> e-39 520i -> maÂła ftopa audi a-4 1,9tdi -> e-46 320d -> e-46 Kombi 330i 2003r.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 1 września 2013, 14:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 8705
Lokalizacja: PTU
Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=77118
KTOS napisał(a):
jak cos mam namiar na czloowieka z Jaworzna , to radio jest z e34 ?

Tak, siedziało w e34, ale tak jak kolega niżej napisał - pasowało do wielu innych :-)

_________________
Obrazek

One redline a day keeps a mechanic away.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 2 września 2013, 20:48 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 42
Lokalizacja: opolskie
Witam polutowałem kabel jeck w swoim radyjku, pozostawiając napęd kasety i mam pewien problem otóż śrubokrętem ( brak pod rekom kasety ) symuluje wepchnięcie kasety do slotu zapinam mp3 i ładnie gra pod tape 1 lub tape 2 odtwarzacz ale po kilkunastu minutach co zaczyna się dziać coś dziwnego kaseciak zaczyna ta jakby szukać taśmy przełączając coraz szybciej na zmianę TAPE 1 TAPE 2 tak w kółko kilka razy następnie na wyświetlaczu pokazuje się TAPE ERROE i oczywiście muzyka z mp3 przestaje płynąć. Muszę jakoś oszukać mechanizm kasety by ten nie szukał jej jak to zrobić.

Robiłem ten aux wg tej instrukcji : http://bmwfanatics.ru/forumvb/viewtopic ... 32&t=26476

_________________
-> e-36 316i -> e-36 320i turing -> e-39 520i -> maÂła ftopa audi a-4 1,9tdi -> e-46 320d -> e-46 Kombi 330i 2003r.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 15 października 2013, 13:45 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 13
Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B28
Bawił się ktoś kiedyś w aux przy takim sprzęcie? http://www.maxbimmer.pl/f35/jak-wyprowa ... 9-a-23249/

_________________
I know now why you cry, but it's something I can never do...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 23 października 2013, 10:22 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Posty: 350
Lokalizacja: NOWA SÓL
Moje BMW: e46 coupe
Siemanko

Właśnie wczoraj walczyłem z tematem i udało mi się to podłączyć i mp3 gra aż miło pod AM. Postaram się tutaj po krótce opisać co i jak. A więc zaczynamy od rozwałki w bagażniku ( akurat mam nawi po swapie BM24). Wywalamy tuner na warsztat i tutaj zonk na dzień dobry. Jakieś popieprzone małe gwiazdki do odkręcenie:) Oczywiscie nie miałem takiego kluczyka ale poradziłem sobie z tymi śrubkami.

Jak już otworzymy i wyciągniemy płytę główną musimy rozkminić co i jak i analizujemy układ. Ja mam na układzie TDA7310

Przygotowujemy sobie

- 3 kabelki - ja wycialem z wiązki którą dostałem z nawi a kable nie były mi potrzebne ponieważ wykorzystywałem instniejącą wiązke
- 2 kondensatory - 2,2uF 400V - im więcej volt na kondensatorze tym lepiej - bezpieczniej dla samego procka
- oczywiście gniazdo mini jack
- termokurcze
-luownica, cyna, obcinaczki i browarek :)

No to lecimy

Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to wpiąć gdzieś te 3 kabelki

Jeden z nich - czyli powiedzmy prawy kanał aux wpinamy w nożkę procka nr 21
drugi z nich - czyli kanał lewy wpinamy w nóżkę procka nr 27
Mase wpinamy w 9 - na odwrocie płytki jest bardzo fajne miejsce gdzie możemy się wlutować.

Bierzemy łyczka browara - głęboki wdech i jedziemy

Obrazek

tutaj mamy wpięte dwa przewody - LEWY I PRAWY kanał

Odwracamy płytę na drugą stronę i jest tam fajne przejście aby przełożyć kabelek od masy i wpinamy w tym miejscu

Obrazek

jesli jakims cudem udało nam się to zrobić że nie poprzepalaliśmy sciezek i nie zrobilismy zwary z innymi ścieżkami możemy już być z siebie dumni.
Teraz wpinamy szeregowo - jeden kondesatorek do jednego kanału - drugi do drugiego.
Ja po tym zabiegu wsadzilem płytę do auta i test.

Rogal na ryju bo hasa ... aleeeeee.....

Słychać szum w głośnikach gdy gra mp3 oraz dzwiek idzie w mono.

Płyte na imadło i dalej ostatnie dwa kroki do zrobienia

Aby mieć dźwięk w stereo należy przeciąż ścieżke. Ja poprostu wziąłem gwoździa i przejechalem w poprzech tej ścieżki i już przestała istnieć :)

Następnie musimy pozbyć się kondensatora o nr 222. Jest on jakby w szeregu z dwoma kondensatorami 152. Wziąłem obcinaczki do kabli i poprostu go zmieżdzyłem i odpadł :).

Obrazek

Kolejny łyk i próba.

YAPI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! działa. Oczywiście wszystko funkcje jak ustawianie dźwięki i głosność z kierownicy działa jak powinno.

Robota tylko wygląda na straszną w rzeczywistości jak się do tego dobrze przygotujecie można to w godzinke ogarnąć. Pozniej jest jazda żeby przeciągnąć kabelk do przodu w miejsce które jest dla was najbardziej odpowiednie.

Moje miejsce pracy - idealne do takiej pracy :)

Obrazek

Powodzenia

_________________
mój były turasek E36


e46 coupe Cd


Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 2 listopada 2013, 12:27 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 37
Posty: 296
Lokalizacja: Koszalin
Moje BMW: BMW E39
Kod silnika: M52B28
lupanet napisał(a):
tajson21 napisał(a):
jak sie podpiąć pod tego chipa?

SINGLE CHIP RDS DEMODULATOR + FILTER

Pod tego nie podepniesz :rotfl:


Czyli w tym modelu radia nie jestem w stanie wyprowadzić sobie line-in?

W opisie układu nie mogę znaleźć wyjść głośników L/P :(

Obrazek

Obrazek

Powiedzcie, że się mylę :zalamany:

Moja płyta wygląda ubogo:

Obrazek

Tylko skoro układ TDA7330B to SINGLE CHIP RDS DEMODULATOR + FILTER to gdzie jest układ odpowiadający za AM?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 3 listopada 2013, 20:00 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 206
Lokalizacja: Środa Wlkp.
Moje BMW: X5 E53 3.0 dA
Garaż: Było E46 320dA
Jest X5 E53 3.0dA
lupanet, powiedz mi pod który układ mam się podłączyć? Obecnie przewody mam podłączone pod układ TDA7313
http://pinout-circuits-images.dz863.com/27/TDA7313.jpg
gdzie pin 10 prawy kanał, pin 14 lewy kanał a pin 3 to masa.
Czy mam się podłączyć pod układ:
http://pinout-circuits-images.dz863.com/36/TDA7053A.jpg
masa 7, prawy kanał 9 i lewy kanał 16
aby uniknąć szumów i mieć czyste brzmienie z mp3?

_________________
Moje byłe e46 Touring viewtopic.php?f=6&t=126723
Teraz jest X5 E53 w Dieslu


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 3 listopada 2013, 20:37 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 1642
Lokalizacja: Włocławek
Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Podpinaj się pod TDA7313, ale nie wiem pod które nóżki, nie mam schematu Twojego radia.
Podpinając pod TDA7053A prawdopodobnie stracisz możliwość sterowania barwą jak i źródłem, ale bez schematu ciężko wróżyć.

_________________
Mapa google osób z interfejsami do BMW


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 3 listopada 2013, 20:59 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 206
Lokalizacja: Środa Wlkp.
Moje BMW: X5 E53 3.0 dA
Garaż: Było E46 320dA
Jest X5 E53 3.0dA
lupanet napisał(a):
Podpinaj się pod TDA7313, ale nie wiem pod które nóżki, nie mam schematu Twojego radia.
Podpinając pod TDA7053A prawdopodobnie stracisz możliwość sterowania barwą jak i źródłem, ale bez schematu ciężko wróżyć.

Masz powyżej linki do schematów - wystarczy kliknąć i spojrzeć. Jak byś mógł spojrzeć.

_________________
Moje byłe e46 Touring viewtopic.php?f=6&t=126723
Teraz jest X5 E53 w Dieslu


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 4 listopada 2013, 11:09 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 1642
Lokalizacja: Włocławek
Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Kolego mi chodziło o schemat radia, te co pokazałeś to są schematy, czy opisy wyprowadzeń z kości i w tym przypadku można mówić ogólnikowo, pin 10 i 14 jest opisane jako L/R2, ale nie wiemy czy to jest tor AM, może FM, czy TAPE i jak to u siebie rozwiązałeś. Dolutowałeś się i przerwałeś oryginalny obwód?

_________________
Mapa google osób z interfejsami do BMW


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 7 listopada 2013, 15:19 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 37
Posty: 296
Lokalizacja: Koszalin
Moje BMW: BMW E39
Kod silnika: M52B28
W moim radiu PHILIPS PH7860 działa metoda wg tego linku:

http://forumai.bmw-klubas.lt/viewtopic.php?f=29&t=78417

co pokazał Jarek:

Obrazek

Dokładniej rozrysował mi to kolega mimi z forum bmw5er

Obrazek

Obrazek

Tylko trzeba załączyć obecność kasety np. długopisem żeby przełączyć przyciskiem MODE z RADIO na TAPE.

Walczę jeszcze jak ominąć ten durny mechanizm.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 27 grudnia 2013, 21:23 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 22
Moje BMW: E46 330CI
Kod silnika: M54B30
djsully99 napisał(a):
Siemanko

Właśnie wczoraj walczyłem z tematem i udało mi się to podłączyć i mp3 gra aż miło pod AM. Postaram się tutaj po krótce opisać co i jak. A więc zaczynamy od rozwałki w bagażniku ( akurat mam nawi po swapie BM24). Wywalamy tuner na warsztat i tutaj zonk na dzień dobry. Jakieś popieprzone małe gwiazdki do odkręcenie:) Oczywiscie nie miałem takiego kluczyka ale poradziłem sobie z tymi śrubkami.

Jak już otworzymy i wyciągniemy płytę główną musimy rozkminić co i jak i analizujemy układ. Ja mam na układzie TDA7310

Przygotowujemy sobie

- 3 kabelki - ja wycialem z wiązki którą dostałem z nawi a kable nie były mi potrzebne ponieważ wykorzystywałem instniejącą wiązke
- 2 kondensatory - 2,2uF 400V - im więcej volt na kondensatorze tym lepiej - bezpieczniej dla samego procka
- oczywiście gniazdo mini jack
- termokurcze
-luownica, cyna, obcinaczki i browarek :)

No to lecimy

Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to wpiąć gdzieś te 3 kabelki

Jeden z nich - czyli powiedzmy prawy kanał aux wpinamy w nożkę procka nr 21
drugi z nich - czyli kanał lewy wpinamy w nóżkę procka nr 27
Mase wpinamy w 9 - na odwrocie płytki jest bardzo fajne miejsce gdzie możemy się wlutować.

Bierzemy łyczka browara - głęboki wdech i jedziemy

Obrazek

tutaj mamy wpięte dwa przewody - LEWY I PRAWY kanał

Odwracamy płytę na drugą stronę i jest tam fajne przejście aby przełożyć kabelek od masy i wpinamy w tym miejscu

Obrazek

jesli jakims cudem udało nam się to zrobić że nie poprzepalaliśmy sciezek i nie zrobilismy zwary z innymi ścieżkami możemy już być z siebie dumni.
Teraz wpinamy szeregowo - jeden kondesatorek do jednego kanału - drugi do drugiego.
Ja po tym zabiegu wsadzilem płytę do auta i test.

Rogal na ryju bo hasa ... aleeeeee.....

Słychać szum w głośnikach gdy gra mp3 oraz dzwiek idzie w mono.

Płyte na imadło i dalej ostatnie dwa kroki do zrobienia

Aby mieć dźwięk w stereo należy przeciąż ścieżke. Ja poprostu wziąłem gwoździa i przejechalem w poprzech tej ścieżki i już przestała istnieć :)

Następnie musimy pozbyć się kondensatora o nr 222. Jest on jakby w szeregu z dwoma kondensatorami 152. Wziąłem obcinaczki do kabli i poprostu go zmieżdzyłem i odpadł :).

Obrazek

Kolejny łyk i próba.

YAPI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! działa. Oczywiście wszystko funkcje jak ustawianie dźwięki i głosność z kierownicy działa jak powinno.

Robota tylko wygląda na straszną w rzeczywistości jak się do tego dobrze przygotujecie można to w godzinke ogarnąć. Pozniej jest jazda żeby przeciągnąć kabelk do przodu w miejsce które jest dla was najbardziej odpowiednie.

Moje miejsce pracy - idealne do takiej pracy :)

Obrazek

Powodzenia


Witam.
zrobilem wszystko wedle tego przepisu.
Jakosc jest ok, nie ma szumów.
Problem w tym ze dzwiek jest wciąż MONO
Czy poradzil ktos sobie z tym problemem ?
Kondensator wywalony, przecieta sciezka.
Trzeba cos jeszcze ?
Swietna sprawa pod AM.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 1 stycznia 2014, 19:37 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 44
Lokalizacja: podkarpackie
Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: m57
jasiek2000,
witaj, mam takie samo radio i też chcę się podpiąć pod ten scalak. znalazłeś coś?

_________________
pozdro


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 1 stycznia 2014, 21:29 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
WIecie jak podpiąć AUXa pod radio BMW BAVARIA C II?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL