BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW


Teraz jest 25 marca 2019, 12:24


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.


Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 2 stycznia 2014, 10:30 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 33
Posty: 3397
Lokalizacja: Kraina BMW
Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch viewtopic.php?f=6&t=107959&p=1307309#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
RazorS napisał(a):
WIecie jak podpiąć AUXa pod radio BMW BAVARIA C II?
Wybacz, że zapytam się ale czy nie ma tutaj tego opisanego? Przecież temat ma aż 8 stron i ja podłączałem właśnie aux do C II według tego tematu, każde radio na 90% ma takie same podzespoły tylko model inny. wystarczy poszukać układ scalony TDA 7XXX i w niego się podpiąć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 4 czerwca 2014, 00:41 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 16
Lokalizacja: LUBLIN
Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20
Witam też się borykam z podłączeniem aux do mojego radia w e39 mam radio reverse na układzie tda7340g. Przeanalizowałem ten układ i zastanawia nie jedna przecz a mianowicie ciekaw jak by podgiął nóżkę 37 i 38 to sa nóżki od fal am na zdjeciu kolegi co ma wstawiony ten procesor jest to nóżka 4 i 5 od lewego górnego roku procka i przylutował lewy i prawy kanał jack masa to sie znajdzie zawsze wiadomo. Czy po włączeniu przycisku "am" radio nie bedzie szumiał falami am tylko popłynie dziwęk z aux??? Mamm tu co prawda ruska strone i nie znam go ale ktos tu juz podpinał to ale dwie nóżki wyżej jak ktos zna ruski może to przetłumaczyć?? http://forum.bmworc.ru/showthread.php?t=19245

daje tu schemat do przeanalizowania blokowy
http://html.alldatasheet.com/html-pdf/2 ... 7340G.html
oraz rozpiske nóżek
http://html.alldatasheet.com/html-pdf/2 ... 7340G.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 12 lipca 2014, 01:02 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1517
Lokalizacja: KONIN
Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129501
Witam.
Zrobiłem u siebie line in w swoim radio na kasety + zmieniarka " BMW BUSINESS PH7950 PHILIPS "
Jako że nie ma nigdzie (ja nie znalazłem) instrukcji w internecie jak do tego radio podłączyć LINE IN to zaprezentuje swój montaż.
Dodam że próbowałem na kilka sposobów: jak tu w temacie i innych znalezionych w necie i... albo wcale nie grało , albo error albo jakość beznadziejna, szumy prykanie itp.

Użyłem kondensatorów 2.2ohm 100v bez polaryzacji.
Pacjent:
Obrazek

Tak to wygląda bez mechanizmu kasety:
Obrazek

interesuje nas: HA12161FP ze znaczkiem DOLBY DIGITAL
Obrazek

Lutujemy do pinów jak na foto kabelki jeden będzie L drugi R (dla mnie to bez znaczenia, bo mogę sobie to później zamienić) a do kabelków kondensatory. Ja jeden kabelek przylutowałem do ścieżki bo: akurat była taka i jest łatwiej.
Obrazek

Dla jasności jest to 3 PIN bo obu stronach.
Obrazek

A masę pobrałem z pola zaznaczonego na czerwono. (trzeba zaskrobać nalot ze ścieżki)
Obrazek

I to by było na tyle lutowania, ja wyprowadziłem "czincze" na tył obudowy w razie bym kiedyś musiał radio wymontować będzie łatwiej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
prawie jak ori :D
Obrazek

Jako że nie mam jeszcze pomysłu gdzie to umiejscowić bo cały czas tego nie będę używał to na razie zostaje tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z mechanizmu kasety wywaliłem tylko ten duży silniczek reszta została, nie potrzeba kasety żeby całość grała, wystarczy jednorazowo (jak radio rozebrane) ręcznie zasunąć szufladę kasety tak jak by się wkładało kasetę.
Nie wywala błąd "error tape" a jakość dźwięku w połączeniu z moim karman kardon i telefonem sony walkman oceniam na lepszy niż ze zmieniarki którą mam, nic nie szumi, nie pryka w głośnikach ładny i czysty bas z sopranem.
W tygodniu postaram się nagrać filmik.
Pozdro.

_________________
Bmw e36 318i m40 bylo
Bmw e36 318i m43 bylo
Bmw e39 530i m54 bylo
Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 12 lipca 2014, 09:04 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 16
Lokalizacja: LUBLIN
Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20
Brawo dobra robota spróbuję u siebie znalesc taki układ z dolby digital. A powiedz jaki jest teraz dźwięk u ciebie na aux ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 12 lipca 2014, 12:22 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1517
Lokalizacja: KONIN
Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129501
Tak jak pisałem wyżej gra bardzo przyjemnie, czysto i bez zakłóceń. (przypuszczam że zależy też od mp3 playera / telefonu i jakości piosenek w nich) I jest to line in a nie aux bo tego nie mam u siebie.
Wyjście z prawej z kostką i kablami to AUX a te z lewej od zmieniarki.
Obrazek
Na początku podłączyłem się pod TDA jak w tym temacie (fot. z viewtopic.php?f=25&t=115529) osobiście nie polecam tego sposobu, grać gra ale kiepsko.
Obrazek
i beznadzieja, mnie dźwięk nie zadowalał, transmiter ma lepsza jakość dźwięku. (jednakże tam nie ma innej możliwości bo nie ma chipa z dolby) wykorzystałem jednak z tego te samo miejsce na masę.
Żadnych ścieżek nie musiałem przerywać, ani odlutować nóżek chipa. I mamy tylko jeden kabel gdzie trzeba precyzji żeby go przylutować reszta jest banalnie prosta.

_________________
Bmw e36 318i m40 bylo
Bmw e36 318i m43 bylo
Bmw e39 530i m54 bylo
Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 13 lipca 2014, 11:33 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 43
Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M54B22
Witam.
A gdzie wlutować kondensatory?
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 13 lipca 2014, 13:54 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1517
Lokalizacja: KONIN
Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129501
krzsad50 napisał(a):
Witam.
A gdzie wlutować kondensatory?
Pozdrawiam.

CHIP DD --> Kabel --> Kondensator --> Kabel --> Wejście np. cinch, jack.
W środku jest dość miejsca żeby go tam umieścić.

_________________
Bmw e36 318i m40 bylo
Bmw e36 318i m43 bylo
Bmw e39 530i m54 bylo
Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 15 lipca 2014, 14:58 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 43
Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M54B22
iroonhide napisał(a):
krzsad50 napisał(a):
Witam.
A gdzie wlutować kondensatory?
Pozdrawiam.

CHIP DD --> Kabel --> Kondensator --> Kabel --> Wejście np. cinch, jack.
W środku jest dość miejsca żeby go tam umieścić.

Dzięki - rozumiem, że CHIP DD to piny L i R układu HA12161FP , czyli kondensatory szeregowo w czarne przewody z Twojej fotki ?.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 15 lipca 2014, 16:06 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1517
Lokalizacja: KONIN
Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129501
krzsad50 napisał(a):
iroonhide napisał(a):
krzsad50 napisał(a):
Witam.
A gdzie wlutować kondensatory?
Pozdrawiam.

CHIP DD --> Kabel --> Kondensator --> Kabel --> Wejście np. cinch, jack.
W środku jest dość miejsca żeby go tam umieścić.

Dzięki - rozumiem, że CHIP DD to piny L i R układu HA12161FP , czyli kondensatory szeregowo w czarne przewody z Twojej fotki ?.
Pozdrawiam.

dokładnie :-)

_________________
Bmw e36 318i m40 bylo
Bmw e36 318i m43 bylo
Bmw e39 530i m54 bylo
Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 1 sierpnia 2014, 12:54 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Posty: 334
Lokalizacja: Jawor
Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TUB25
Szkoda , że w radio BMW Reverse nie ma tego układu scalonego i pozostaje tylko sposób z pierwszego postu. Która linie w ogóle wybrać AM czy TAPE dla uzyskania możliwie najlepszej jakości dźwięku w połączeniu z SGS3 + PowerAMP i czy te kondensatory 2,2uF 100V będą wystarczające ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 2 sierpnia 2014, 11:49 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1517
Lokalizacja: KONIN
Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129501
Reeper napisał(a):
Szkoda , że w radio BMW Reverse nie ma tego układu scalonego i pozostaje tylko sposób z pierwszego postu. Która linie w ogóle wybrać AM czy TAPE dla uzyskania możliwie najlepszej jakości dźwięku w połączeniu z SGS3 + PowerAMP i czy te kondensatory 2,2uF 100V będą wystarczające ?

To może warto zmienić radio na business philips koszt nie duży bo na alle w granicach 50zł stoi i wtedy dorobić wejście. (a jak byś swoje sprzedał za tyle samo to na plus jeszcze wyjdziesz)
A jak chcesz się pod swoje podłączyć to czy dasz na tape czy am to jakość będzie w obu przypadkach taka sama, różnica tylko taka że pod am nie chodzi mechanizm kasety.

_________________
Bmw e36 318i m40 bylo
Bmw e36 318i m43 bylo
Bmw e39 530i m54 bylo
Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 2 sierpnia 2014, 11:50 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1517
Lokalizacja: KONIN
Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129501
Reeper napisał(a):
Szkoda , że w radio BMW Reverse nie ma tego układu scalonego i pozostaje tylko sposób z pierwszego postu. Która linie w ogóle wybrać AM czy TAPE dla uzyskania możliwie najlepszej jakości dźwięku w połączeniu z SGS3 + PowerAMP i czy te kondensatory 2,2uF 100V będą wystarczające ?

To może warto zmienić radio na business philips koszt nie duży bo na alle w granicach 50zł stoi i wtedy dorobić wejście. (a jak byś swoje sprzedał za tyle samo to na plus jeszcze wyjdziesz)
A jak chcesz się pod swoje podłączyć to czy dasz na tape czy am to jakość będzie w obu przypadkach taka sama, różnica tylko taka że pod am nie chodzi mechanizm kasety.

_________________
Bmw e36 318i m40 bylo
Bmw e36 318i m43 bylo
Bmw e39 530i m54 bylo
Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 2 sierpnia 2014, 23:57 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Posty: 334
Lokalizacja: Jawor
Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TUB25
I tak zrobię bo jak CD to tylko MP3 a to już zbyt duże koszta , zresztą uchwyt na fona zasłania wejście na kasetę :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 23 grudnia 2014, 22:13 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 490
Lokalizacja: Sulechów
Moje BMW: e46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=63237&start=0
Witam
Ja mam następujący problem z radiem Philips business kaseciak. Ogolnie polutowane mam wszystko dobrze tzn działa mi gdy podłączam mp3 albo stary telefon, ost wymieniłem telefon na nowy LG, i gdy kość radia odpiętą telefon przechodzi w tryb słuchawkowy, jedak gdy tylko podpinam kość od auta do radia, telfon sie rozłącza i nie działa. Podpięte pod TAPE, nie pod AM. Dolutować oporniki? Czy nikt z Was nie mial takiego problemu?
Pozdrawiam

_________________
Zobacz moje BMW MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 6 stycznia 2015, 22:36 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 6
Moje BMW: Bmw e34
Kod silnika: M50B25
Od świeże kotleta, może ktoś pomoże przy radyjku Bavaria c business rds Pioneer bo nie mogę znaleść nigdzie schematu, jak zrobić auxa.
Radio jak w linku: http://obrazki.elektroda.net/90_1260399394.jpg


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 10 stycznia 2015, 14:38 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 490
Lokalizacja: Sulechów
Moje BMW: e46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=63237&start=0
Witam
A czy ktoś probował wpiąc takie cos w miejsce wtyczki od zmieniarki? działa to?
http://allegro.pl/wejscie-gniazdo-kabel ... 59207.html

_________________
Zobacz moje BMW MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 7 lutego 2015, 20:26 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1787
iroonhide napisał(a):
Na początku podłączyłem się pod TDA jak w tym temacie (fot. z viewtopic.php?f=25&t=115529) osobiście nie polecam tego sposobu, grać gra ale kiepsko.
jako autor tego rozwiązania informuję:
w moim radiu brak jest procka HA12161FP
Obrazek

_________________
MAPKA Z INTERFEJSAMI BMW http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... 6f70991725


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 25 sierpnia 2015, 12:33 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 25
Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M57tu
Kolego"iroonhide" a jesli mam takie radio to tez zadziala Twoj patent? http://i.ytimg.com/vi/MoEVNWlOVfo/maxresdefault.jpg ? Dodam ze nie mam takiej kieszeni na kasety tylko zwykla zmienierke cd w bagazniku


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 30 września 2015, 12:07 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 1
Moje BMW: E46
Matu$h88,

witaj

Jesteś autorem tematu
viewtopic.php?f=25&t=108054

problem polega na tym że nie wyświetlają się tam zdjecia. Czy byłbyś
uprzejmy przesłać mi foto tej modyfikacji ? Może z biegiem czasu jest już
jakaś lepsza możliwość zrobienia wejścia aux ?

Z góry dzięki

Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Wyprowadzenie wejścia Line In w radiu BMW BUSINESS RDS
PostNapisane: 15 grudnia 2015, 15:54 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 2
Może mi ktoś powiedzieć co i jak Radio Business CD RDS w E39 chciałem mieć wejście aux po tunerze AM w jaki sposób to zrobić gdzie się wlutować i co wylutować aby dobrze działało? Proszę o jakieś zdjęcia jeżęli to możliwe.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL