BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Ogłoszenia
Teraz jest 24 listopada 2017, 16:01


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.


Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 8 września 2011, 18:49 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Wiek: 36
Posty: 44
Moje BMW: E46 320 dA
Kod silnika: M47N
Tak, wgrywając ten sam soft z Bazy DIS stracisz Chipa.

_________________
Diagnostyka BMW - NAVI, INPA, DIS, SSS
Pełne sprawdzenie auta przed zakupem :-)
Obrazek
http://img137.imageshack.us/img137/1940/obc6.jpg
Zapraszam na spotkanie:
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 4&t=159024 :-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 19 września 2011, 10:46 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 1
Moje BMW: e46
Kod silnika: m43TUB19
Witam! Na wstępie chciał bym się z wszystkimi przywitać.
Obserwuję forum od dłuższego czasu, ale zostałem ostatnio szczęśliwym posiadaczem własnego BMW i forum nabrało "jakby" większego znaczenia :hyhy:
Więc do rzeczy:
Zaobserwowałem, że auto ma jakiegoś dziwnego muła jak na drugim biegu jadąc w miarę wolno wcisnę gaz w podłogę.
Niby nic ale irytowało. Przekopałem forum od brzegu do brzegu i...
Zrobiłem test dla 4go biegu (max but i obserwacja ekonomizera) wskazówka dociera do 20l (koniec skali) ale z przerwą w okolicach 14l (wiem, że jest to test raczej dla silników diesla). Kolejny sprawdzian wypiąłem kostkę od przepływki i powtórka testu. Wynik kolosalna różnica na drugim biegu zero zamulania a na czwartym zamyka ekonomizer zaraz po ustawieniu pedału gazu w połowie jego max wychylenia :super:
Kolejne kroki sprawdziłem filtr powietrza i ewentualne nieszczelności - filtr siedzi już nowy nieszczelności brak.
Pora na przepływomierz wyjęty rozebrany i pewna niespodzianka cała obudowa jest ori boscha natomiast wkład jest wyraźnie nowszy i to firmy no name.
Teraz pytanie:
Wg mojej skromnej wiedzy do wymiany jest przepływomierz na boscha, ale może się mylę lub coś przeoczyłem?
Czy są szansę że przepływomierz, który posiadam jest okay tylko trzeb by go było zaadoptować?

Pozdrawiam i liczę na kreatywną krytykę


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 21 września 2011, 12:32 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 66
Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57D30
Witam. Gdzie w TISie znaleźć tą tablice?

_________________
... hominis est errare, insipientis in errore perseverare


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 21 września 2011, 19:44 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 36
Posty: 208
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: E46, Sedan
Kod silnika: M47
Wyszukaj numer 13 01 01 690 i będziesz miał cały temat.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 14 grudnia 2011, 19:43 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 9336
Moje BMW: E46Coupe
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=94261
Czy w polifcie (2004r ) 150ps też się to robi? Czy można przekładać przepływki bez programowania?

_________________
||325Cdi||tuned by||DEEJEYS||
Odwiedź mój kanał YT


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 14 grudnia 2011, 21:19 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 36
Posty: 208
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: E46, Sedan
Kod silnika: M47
deejeys napisał(a):
Czy w polifcie (2004r ) 150ps też się to robi? Czy można przekładać przepływki bez programowania?


Nie trzeba ingerować w sterowniki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 08:10 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Posty: 366
Lokalizacja: ŁomiankY
Moje BMW: Białasek E34
Kod silnika: M50B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135944
Witam nie dawno i mi padła przepływka po rozkręceniu okazał się wkład PIRSBURGA na obudowie BOSCHA. Z braku zaufania do innych niż ori części zakupiłem Bocha czekam na paczkę. I moje pytanie czy w razie w jest ktoś z okolic Mińska Mazowieckiego lub wawy by zrobić adaptację, czy muszę do serwisu z tym jechać. I do tego autko zaczęło mi kopcić na siwo. Mam nadzieję że to nagar albo inne syfy zblokowane przez starą przepływkę.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 17 grudnia 2011, 12:28 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 9336
Moje BMW: E46Coupe
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=94261
eLJot napisał(a):
Można jedynie wykasować parametry poprzednie, czyli skasować pamięć, można to tez nazwać adaptacją.


Jak to zrobić? Bardzo bym prosił o wytłumaczenie, napisanie... Bo mam wrażenie że w tym właśnie leży problem...

_________________
||325Cdi||tuned by||DEEJEYS||
Odwiedź mój kanał YT


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 18 grudnia 2011, 13:15 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 30
Posty: 200
Lokalizacja: Toruń
Moje BMW: E46
Kod silnika: m47
A jak mam starą przepływkę i wgram nowy soft to wszystko będzie ok? Przepływka działa jak na razie dobrze, ale nowy soft to nowy:)

_________________
Żeby być szczęśliwym, co najmniej kilka rzeczy musisz mieć w dupie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 18 grudnia 2011, 13:32 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 30
Posty: 200
Lokalizacja: Toruń
Moje BMW: E46
Kod silnika: m47
Nie myślałem o zwiększeniu mocy, a raczej o lepszej kulturze pracy i większej elastyczności, ale skoro jest pod nową przepływkę to nie będę kombinował.
Dzięki za odp :piwo:

_________________
Żeby być szczęśliwym, co najmniej kilka rzeczy musisz mieć w dupie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 19 grudnia 2011, 20:50 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Posty: 366
Lokalizacja: ŁomiankY
Moje BMW: Białasek E34
Kod silnika: M50B25
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135944
Panowie kto pomoże w adaptacji przeplywki. Okolice mińska Lub wawy mile widziane. Po wymianie na nowa wszystko ładnie lecz na 4 tym biegu powyżej 2 tys obrotów spalanie spada do 15-17 l i brak ciągłej mocy. Pomoże ktoś czy serwis zostaje.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 25 stycznia 2012, 11:34 
Offline
Forumowicz

Posty: 495
Lokalizacja: WLKP
Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
Witam - dziękuje autorowi za ten temat , wykonałem to u siebie bezproblemowo i chciałem podzielić sie spostrzeżeniami ....
przed PROGRAMOWANIEM
1. 60km/h 4 bieg -pedał w podłogę i 18,5--19,5 ltr na ekonomizerze
80km /h 5 bieg -pedał w podłogę 18-19 ltr na wskaźniku
UWAGA --odczuwałem przerwy "przerywanie ciągu na chwile by ponownie sie wznosić" ewidentnie odczuwalne.???
Po PROGRAMIE
2. 60/h 4bieg - pedał w podłogę i ponad 20 ltr --> poza skalą
80/h 5bieg - pedał w podłogę i 17 ltr >> czy to jest ok ??

mam motor M47 z 2000 roku ,ponieważ jestem początkującym użytkującym DIS-a to proszę bardziej oblatanych o rzeczową ocenę mojej sytuacji i sugestie co zrobić dalej aby było lepiej.....
Doczytałem, że można skasować dotychczasowe adaptacje i spowoduje natychmiastowa poprawę bez czekania aż "SAM się dostosuje DDE" ??
jak to wykonać ??

_________________
E36 E46 E90 seria 3 to jest to .... Części używane mam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 6 marca 2012, 10:14 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 5
Moje BMW: E46
Kod silnika: M57
Witam,
Również zrobiłem adaptację przepływki bo miałem stary soft,a przepływke zmienili w deutchland :> , ale niestety nadal nie jestem zadowolony ;/ Ekonomizer nie ma szans żeby doszedł do 20... oscyluje w granicach 18-19...
Czy taka sytuacja może mieć miejsce jak mam zawalony filtr powietrza ?


P.S.Czekam na przesyłkę z nowym :>


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 6 marca 2012, 11:44 
Offline
Zacna persona forum

Wiek: 26
Posty: 2736
Lokalizacja: Oświęcim
Moje BMW: BMW E46 M3
Kod silnika: S54 B32
lapidem, zobacz na inpie jak mierzy przepływka.
Możliwe, że będzie któryś elektrozawór zasyfiony, albo właśnie filtr powietrza.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 6 listopada 2012, 19:07 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 35
Moje BMW: E46ci
Kod silnika: 330i
Dorwalem w koncu DISa w swoje rece i postanowilem zaktualizowac soft w sterowniku. Alez sie zdziwilem gdy odczytalem nr. sterownika i odszukalem go w tabelce. 7786887, wgrany soft ma nr. 7794709. Ktos mial taki przypadek?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 13 listopada 2012, 11:11 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 31
Lokalizacja: Zielona Góra
Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Witam,
jest ktoś z Zielonej Góry lub okolic, posiadający i ogarniający INPE, żeby sprawdzić jaki siedzi u mnie soft i ewentualnie go zaktualizować, bo widzę po numerach części, że przepływka była wymieniana prze poprzedniego właściciela ale nie wiem czy soft zaktualizował.

_________________
TYLKO FALUBAZ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 14 listopada 2012, 22:54 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 97
Lokalizacja: Wrocław /Czestochowa
Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
marcov napisał(a):
Dorwalem w koncu DISa w swoje rece i postanowilem zaktualizowac soft w sterowniku. Alez sie zdziwilem gdy odczytalem nr. sterownika i odszukalem go w tabelce. 7786887, wgrany soft ma nr. 7794709. Ktos mial taki przypadek?


Więc masz wgrany odpwiedni soft dla nowego typu przepływki. Nr 7794709 dotyczy softu, nr 7786887 dotyczy sterownika.

_________________
Moje Titanum Silber :
viewtopic.php?p=579201#579201


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 16 listopada 2012, 00:46 
Offline
Forumowicz

Wiek: 29
Posty: 106
Lokalizacja: dolny śląsk
Moje BMW: e61
Kod silnika: M57
U mnie ekonomizer też na 5 biegu na max obciążeniu nie zamyka się ponad 20 l a auto po kilku prostych zabiegach (decat, wklad filtra powietrza, nowa przepływka) jest żwawsze z dołu niż seria więc nie wiem czy samo wychylenie ekonomizera jest miarodajne w tym temacie..

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 16 listopada 2012, 20:48 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 64
Lokalizacja: Busko ZdrĂłj
Jest taka tabela softów do E46FL?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 24 listopada 2012, 21:12 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 97
Lokalizacja: Wrocław /Czestochowa
Moje BMW: e46
Kod silnika: m47
Szymlor- na oryginalnym sofcie, 20l pokazuje na 4 biegu, na 5 biegu 16l. Ekonomizer opiera sie w wiekszosci na wskazaniach przeplywki (chyba), więc jest dość miarodajny jeśli chodzi o osiagi.

_________________
Moje Titanum Silber :
viewtopic.php?p=579201#579201


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL