BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Ogłoszenia
Teraz jest 23 lipca 2017, 07:30


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.


Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 24 lutego 2013, 16:19 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 14
Lokalizacja: STW
witam, e46 po lifcie rocznik 2003, wymieniona przepływka już jakiś czas temu, bez adaptacji, ktoś się podzieli info w jaki sposób w DISie można skasować poprzednie parametry albo w ogóle co trzeba zrobić, żeby wszystko dopiąć na ostatni guzik (ingerencja w sterowniki?)?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 24 lutego 2013, 22:14 
Offline
Forumowicz

Posty: 187
Lokalizacja: WWL
Moje BMW: juz piąte
witajcie
Czym zastąpić 7789422?
Przewaliłem TIS-a i albo jestem ślepy albo nie moge namierzyć tego numeru. Gdzieś w odmętach netu wynalazłem na ruskich stronach 7789631 ale taka informacja mnie nie zadowala.
PS
Czy źle dobrany soft może powodować, że silnik rwie jak szalony do 3000 obr/m a powyżej następuje odcięcie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 26 kwietnia 2013, 09:06 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Posty: 522
Lokalizacja: Turek
Moje BMW: E82 123d 276KM 520nm
Kod silnika: N47S
Witam, potrzebuję listę z nr dla E39 M57 184PS . . .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 30 kwietnia 2013, 20:34 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 36
Posty: 208
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: E46, Sedan
Kod silnika: M47
Tablice dla E39, M57

Obrazek


Obrazek
Obrazek
Obrazek


Obrazek
Obrazek


007 napisał(a):
witajcie
Czym zastąpić 7789422?
Przewaliłem TIS-a i albo jestem ślepy albo nie moge namierzyć tego numeru. Gdzieś w odmętach netu wynalazłem na ruskich stronach 7789631 ale taka informacja mnie nie zadowala.


Masz coś nie tak. Z tej strony http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7789631-sterownik-dde-zaprogramowany wynika, że 7789422 jest to stary sterownik z E39, 530d i zastąpiony został faktycznie przez 7789631.
Również z TIS wynika, że 7789631 jest dla E39/M57 z 09/2000 - 01/2001.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Adaptacja przepływomierza
PostNapisane: 30 kwietnia 2013, 22:58 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 84
Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Witam wszystkich.
Tutorial super.
Nie pasuje tylko jedno. Tytuł tematu. Opis z pierwszego posta to jest "programowanie lub aktualizacja softu sterownika silnika za pomocą DIS"
Po wymianie przepływki trzeba programować bo nowszy typ współpracuje tylko prawidłowo z nowszym softem.
Można też to zrobić programikiem z pakietu inpa -WINKFP.
Jest też programik bmw coding tool 2.5 w którym mozna sprawdzić czy są aktualizacje do naszego autka i czy mamy je w pakiecia inpa. (Daten).
Adaptacje sterownik robi sobie sam (adaptuje się).
Auto po programowaniu ma "czyste adaptacje" i uczy się podczas jazdy.
Jest także możliwość resetowania adaptacji (wartości wyuczonych)
Przy pomocy inpa lub dis -dla tych co już mają podniesiony soft.

W Inpa jest to silnik, error i chyba pod f7 jest reset adaptacji.
Czego się "czepiłem" nazwy tematu. Ludzie czytaja i powtarzają głupoty jak "mapy się im rozjeżdżają".-wyszukajcie moje posty (nie ma ich dużo).
Pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam.
Jimmy.Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 1 maja 2013, 07:50 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 36
Posty: 208
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: E46, Sedan
Kod silnika: M47
Już raz na forum była wielka kłótnia na temat nazwy tej czynności i nie ma sensu znowu się powtarzać i bawić się w profesora Miodka, ale dla wszystkich których bolą oczy tytuł zmieniłem - może być taki?
Tytuł był taki, bo większość osób szukając tematu wpisuje "adaptacja", ale to już problem szukających, zresztą w treści posta w każdym miejscu używane było (jest) słowo "programować".


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 1 maja 2013, 16:10 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 84
Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Jak znajdę trochę czasu opiszę adaptacje co i jak i wrzucę link do tego tematu. Nie jest moim celem wszczynanie awantur (jestem daleki od tego) tylko nazywajmy rzeczy po imieniu.
Jeszcze raz podkreślam -ten opis jest zrobiony super. Dzięki niemu każdy może zrobić sobie to sam. :ok:

_________________
Pozdrawiam.
Jimmy.Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 19 maja 2013, 16:03 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 6
Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Witam, proszę upewnijcie mnie Koledzy..

w polifcie M47N (02r 150ps) nie trzeba aktualizować softu po zmianie przepływomierza?

Czytam tematy i poza jedną wypowiedzią "nie trzeba ingerować w sterownik" nie upewniłem się, a programowanie dotyczy wersji M47 czyli przedlifta. A raz czytam, że trzeba aktualizować, a raz że nie i jestem już zakręcony.

Trzeba aktualizować M47N po zmianie przepływki czy nie ? :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 19 maja 2013, 21:21 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Posty: 522
Lokalizacja: Turek
Moje BMW: E82 123d 276KM 520nm
Kod silnika: N47S
Nie trzeba, M47N już posiada soft, który obsługuje przepływki BOSCH o nr 928 400 468 oraz 928 400 527.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 19 maja 2013, 21:44 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 6
Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
I tylko te dwa numery pasują? Patrząc na allegro numerów do 320D 150ps jest dużo więcej.

Przykład: http://allegro.pl/przeplywomierz-powiet ... 20029.html

Gdybym czasami miał włożony inny niż te dwa numery to należy go zmienić na jeden z tych dwóch?

Edit >
sprawdziłem sobie i jest kolejny dylemat.. bo M47N z normą euro4 ma inną przepływkę niż euro3.

I kolejny dylemat.. czy na samym wkładzie też są numery? Bo wiem, że był zmieniany sam wkład, to na obudowę niemam co patrzeć, ale może nawet lepiej, bo przynajmniej będę wiedział jaki był oryginalnie. :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 20 maja 2013, 08:46 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Posty: 522
Lokalizacja: Turek
Moje BMW: E82 123d 276KM 520nm
Kod silnika: N47S
Podałem Ci nr przepływomierza pasujące do Euro 3, jeśli posiadasz już auto po 2004r. to masz normę Euro 4 i potrzebujesz przepływomierz o nr 928 400 529 (oryginalny numer BMW: 13627788744) lub 928 400 504. Na obudowie powinien widnieć właśnie ten nr, ale skoro jesteś pewien, że był wymieniany sam wkład to po prostu wpisz nr ze swojego wkładu w google, a dowiesz się jakiemu nr BOSCHa z obudowy on odpowiada.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 20 maja 2013, 09:01 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Posty: 771
Lokalizacja: Czarnków-Piła
Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47N
dawidd3 napisał(a):
Podałem Ci nr przepływomierza pasujące do Euro 3, jeśli posiadasz już auto po 2004r. to masz normę Euro 4 i potrzebujesz przepływomierz o nr 928 400 529 (oryginalny numer BMW: 13627788744) lub 928 400 504. Na obudowie powinien widnieć właśnie ten nr, ale skoro jesteś pewien, że był wymieniany sam wkład to po prostu wpisz nr ze swojego wkładu w google, a dowiesz się jakiemu nr BOSCHa z obudowy on odpowiada.


Początki 2004r są też euro 3 więc lepiej się upewnić jaki się ma ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 20 maja 2013, 17:34 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 6
Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Powiem Wam, że nawet nie mam pewności jaką normę spełnia..

mam auto 2002r, ale ma dorzucony DPF firmy HJS (uniwersalny) i wlepka na szybie zielona euro4.

Ale pewnie auto jest typowe euro3, a dzięki temu filtrowi dostał wlepę euro4.

Jutro sobie wszystko sprawdzę na przepływce. Dzięki za porady :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 11 czerwca 2013, 23:14 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57
Witam.
Wielu już prosiło więc i ja poproszę bo odpowiedź na razie się nie pojawiła. Chciałbym skasować DISem adaptacje albo jak kto woli wartości wyuczone w moim aucie a nie wiem jak. Jeśli jest jakaś instrukcja proszę o podanie jakiś namiarów lub po prostu napisanie "co->gdzie->jak" Moje auto to e60 z 2003r. 530d 218KM.

Pozdrawiam i niech ktoś się zlituje :padam:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 12 czerwca 2013, 04:58 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 84
Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 0&t=216467

_________________
Pozdrawiam.
Jimmy.Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 12 czerwca 2013, 23:42 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57
Wielkie dzięki kolego Neutron :super:
Zrobiłem tak jak było napisane w instrukcji z linku i wszystko wydaje się w porządku. Jechałem jednak tylko kilka kilometrów i nie cisnąłem bo nie wiem jak powinienem traktować auto po resecie. Mam pytanie w związku z tym związane, czy są jakieś zalecenia co do stylu jazdy w czasie kiedy auto się uczy ? Druga rzecz to czy powinno się jeszcze coś zrobić bo szukając informacji o resecie w disie natrafiłem na informacje że powinno się zresetować jakieś korekcje wtrysków lub coś w ten deseń.

Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 13 czerwca 2013, 02:33 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 84
Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Trzeba pojeździć wykorzystując całe obroty silnika - tylko rób to na ciepłym.
Nic więcej nie trzeba robić.

_________________
Pozdrawiam.
Jimmy.Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 7 sierpnia 2013, 19:34 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Posty: 333
Lokalizacja: Jawor
Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52TUB25
Witam. Szykuję się powoli do aktualizacji sterownika DME w zasadzie to nie mam wyjścia po zmianie czujnika wałka wydechowego i chciałem się upewnić co do DISa v57 a mianowicie czy to prawda , że przy tej wersji trzeba mieć tę przystawkę bo nie chciałbym żeby mi wywaliło przy końcu Error , jeśli istnieje takie ryzyko to lepiej użyć wersji v44 tylko teraz pytanie czy DIS v44 ma w swojej bazie danych najnowszy sterownik DME ?
Reasumując to , którą wersje lepiej użyć w połączeniu z kablem Viaken z wykrywaniem zapłonu na USB plus prostownik tak w razie czego ? Dzięki :oczami:

Pozdro


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 24 sierpnia 2013, 22:15 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Wiek: 32
Posty: 7
Lokalizacja: libiąż
Moje BMW: 320d
witam poszukuję kogoś z małopolski,śląska kto posiada owy program i znalazł by chwilkę wolnego czasu na sprawdzenie czy mam zaadaptowany nowy przepływomierz.w tym tygodniu miałem wymieniany.mechanik tylko mówił coś że usunął błędy nic nie mowił o adaptacji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E46] Programowanie DDE dla nowego przepływomierza
PostNapisane: 28 września 2013, 07:54 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Słuchajcie, a co w przypadku, kiedy mam przepływomierz firmy Magneti Marelli? Już zakupiłem Boscha (527) i zastanawiam się co z softem. Na tym włoskim 'specyfiku' jeżdżę od ponad roku (nawet o tym nie wiedząc), a kto wie ile jeszcze jeździł na nim poprzedni właściciel.

Dodam, że model oczywiście 320d M47.

Z góry dzięki za pomoc.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL