BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Teraz jest 25 marca 2017, 20:37


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 23 maja 2016, 20:44 
Offline
Uzależniony od forum :)

Posty: 9489
Moje BMW: Msport
Kod silnika: Individual
Zagadałem ostatnio znajomych czy nie chcieli by sprzedać działki.. w odpowiedzi uzyskałem, że nie zastanawiali się nad tym, ale w sumie.. dobry pomysł.
Od słowa do słowa, dzisiaj obejrzałem, ale oczywiście wyszło jak zawsze.. czyli z problemami tzn.:

- dwie linie energetyczne
- przez środek działki idzie rura wodna (ścieki), której nie ma zaznaczonej na mapie
- budynek ze zdjęć stoi niewielka częścią poza granicą działki.
AA i do zakładu elektrycznego jest z 200m.

Ktoś przechodził przez tego typu problemy?
Jest w ogóle szansa na przeniesieniu słupów / kanalizacji?
Co z budynkiem, który wychodzi poza obrys działki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 00:03 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1093
Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Trzeba koniecznie odwiedzić geodetę jeśli jeszcze nie byłeś,słupy energetyczne moim zdaniem temat nie do ruszenia budynek przypuszczam że trochę samowolka,napisz więcej szczegółów.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 08:32 
Offline
Uzależniony od forum :)

Posty: 9489
Moje BMW: Msport
Kod silnika: Individual
Zimny, jeżeli dojdziemy do wstępnego porozumienia co do ceny, to na pewno wcześniej odwiedzę geodetę. Jutro idę do energetyki i wodociągów zaczerpnąć trochę wiadomości. Więcej szczegółów nie znam...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 08:41 
Offline
Częsty bywalec

Wiek: 27
Posty: 866
Moje BMW: / Opel Corsa C
Garaż: viewtopic.php?f=55&t=154704
Kanał ruszysz spokojnie.
Jaka tam jest rura? (Średnica).

Ze słupami z doświadczenia wiem, że jest większy problem niestety, jeśli ktoś nie wykaże dobrej woli to ich nie ruszysz tak łatwo.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 08:50 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 10449
Lokalizacja: zlokalizowana
Moje BMW: zielone 3er
Kod silnika: M52tu
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=141592
rybik, wczoraj oglądałem foto na telefonie, cieżko mi było coś stwierdzić

o przeniesieniu słupów raczej zapomnij, temat raczej nie do ruszenia, z rurą kanalizacyjną też będzie problem

a nawet jeśli się uda to ogromne kosztu i raczej twoje :/

ten budynek to też zagadka, podejrzewam, że żadnych decyzji na niego i papierów stwierdzających legalność nie ma. Przypadki wejścia z budynkiem na sąsiednei działki się zdarzają. W większości przypadków "bieda śpi", ale jak ktoś się uprze to sprawa oprze sie o sąd, który najczęściej nakazuje wykupienie części gruntu, który zajmuje budynek

a jak sie okaże że nie ma papierów na ten budynek i komuś będzie to przeszkadzało to będzie trzeba go zalegalizować, a to też koszty

_________________

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 08:55 
Offline
Uzależniony od forum :)

Posty: 9489
Moje BMW: Msport
Kod silnika: Individual
Nie ma pojęcia jakiej średnicy jest rura. Jutro się dowiem.
Tylko dlaczego nie ma jej na mapce?

Budynek wychodzi poza granicę, na "działkę" gminy.
Zastanawia mnie, kto tak beznadziejnie planuje to wszystko... słupy, kanalizacja, przecież można by to puścić od razu w innym miejscu, żeby nikomu nie przeszkadzało w przyszłości.

Jeżeli nie da się tego zmienić tak, by można postawić dom, to wtedy działka zainteresuje mnie pod działalność - kanalizacja i słupy nie przeszkadzają w ogóle.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 21:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 7714
Lokalizacja: PTU
Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=77118
Jeśli chodzi o budynek - bierz geodetę i niech Ci zrobi ustalenie granic, być może budynek jest tak naprawdę w granicy działki. Jeśli nie - zawsze można spróbować zrobić podział pod tym kawałkiem budynku i kupić.
Jeśli chodzi o słupy - warto byłoby zapytać zakładu energetycznego, czy mają jakiś tytuł prawny do tego, by ustawić słupy. Jest szansa, że mają stare decyzje lokalizacyjne, no ale jeśli nie... - niech sp...adają :) (jeśli nie dobrowolnie to przed sądem - powództwo negatoryjne o nakazanie usunięcia słupów, kabli i innych urządzeń, jakie się tam znajdują). Uprzedzam, że mogą bronić się zarzutem zasiedzenia służebności i że proces przed sądem może dość długo trwać. To samo z kanalizacją.
Sylwek_ch napisał(a):
podejrzewam, że żadnych decyzji na niego i papierów stwierdzających legalność nie ma

Też to obstawiam :D

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 21:37 
Offline
Uzależniony od forum :)

Posty: 9489
Moje BMW: Msport
Kod silnika: Individual
Dziadek koleżanki tak gwiazdorzył za małolata, stawiał co chciał i gdzie chciał :D
Jutro pochodzę tu i tam, coś wiedział będę wiedział.
Niech robią dobrą cenę i zabieram! ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 21:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 7714
Lokalizacja: PTU
Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=77118
Aha, jeśli sprawdziłby się scenariusz, że przewody/słupy/wodociąg są bez tytułu prawnego, a działkę chciałbyś jednak wykorzystać na działalność (czyli wymienione wcześniej urządzenia zostają), to możesz spróbować negocjować z właścicielami tych urządzeń uregulowanie ich stanu prawnego, w szczególności poprzez ustanowienie ODPŁATNEJ służebności przesyłu (czyli oni płacą Tobie za to, że ich urządzenia stoją na Twoim gruncie, a w zamian mogą sobie tam te urządzenia pozostawić i je eksploatować).

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 21:54 
Offline
Uzależniony od forum :)

Posty: 9489
Moje BMW: Msport
Kod silnika: Individual
Skoro na mapce.. nie ma rury, która jest na działce.. więc legalnie tam jej nie wkopali.
Słupy też.. jedna nitka idzie w zupełnie innej stronie, niż na mapce.

Taki burdel, że głowa mała :zdziwko:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 24 maja 2016, 22:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 7714
Lokalizacja: PTU
Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=77118
rybik napisał(a):
koro na mapce.. nie ma rury, która jest na działce.. więc legalnie tam jej nie wkopali.
Słupy też.. jedna nitka idzie w zupełnie innej stronie, niż na mapce.

W tym rzecz, że to może być legalnie zrobione... Tyle że geodeta nie zinwentaryzował sieci i dlatego nie ma na mapie.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 25 maja 2016, 08:17 
Offline
Częsty bywalec

Wiek: 27
Posty: 866
Moje BMW: / Opel Corsa C
Garaż: viewtopic.php?f=55&t=154704
Wszystko może być legalnie tylko mapa nie jest "zaktualizowana".

Dlaczego zrobiono to bez sensu?
Bo właściciel działki nie protestował i miał to gdzieś gdzie mu kopią, niestety. (Jakby się "rzucał", że planuje zagospodarować teren to zrobiliby to granicami).

Autorze co do średnicy rury to pytałem o to dlatego, że jeśli to jest jakaś magistrala 400mm lub większa to będzie ciężko to przesunąć, jeśli to jakaś zwykła plastikowa 200mm do kilku domów i bardzo chcesz to załatwić to zrób tak: poszukaj w okolicy firmy o której wiadomo że ma znajomości w Wodociągach (np. takiej o której wszyscy mówią że dobrze, szybko robią i nigdy nie mają problemów z odbiorem, na pewno taka jest), zapytaj o to zwykłych szarych pracowników Wodociągów (najlepiej z obsługi sieci) wielu z nich ma firmy które zajmują się przyłączami itp. Oni Ci to zrobią w nie strasznych pieniądzach, wrzucą dwie studzienki na granicy działki, przygotują obejście po granicy, potem wrzucą balony w istniejącą rurę i podłączą. (Będą mieć znajomości, nikt im słowa nie powie, zrobią projekt po wykonawczy i po problemie).

Co do słupów to większy problem, ale warto zapytać w elektrowni jak to wygląda z ich strony.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 25 maja 2016, 10:14 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 10449
Lokalizacja: zlokalizowana
Moje BMW: zielone 3er
Kod silnika: M52tu
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=141592
już z rybikiem się dogadałem, ta rura kanalizacyjna jest na mapie, zaznaczona ks0400, więc zbiorcza 400tka i może być z nią problem, idzie zaraz za oznaczeniem nr działki 4025/5. Linie wg zdjęć idą tak jak zaznaczyłem na żółto. Na niebiesko zaznaczyłem obszar gdzie jedynie można postawić sensowny dom, jeśli przełoży sie kanalizację. Połowa działki przez linie energetyczne jest niezabudowywalna :kwasny:

Obrazek

_________________

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 25 maja 2016, 10:40 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 28
Posty: 11735
Lokalizacja: Gdynia
Moje BMW: eS czY
Kod silnika: 1.8t
ogólnie porażka, jeżeli masz pomysł co zrobić z tym kiblem na teraz i cena jest za pół darmo to bierz, ale jeżeli liczysz na szybko odchwaszczalną okazję to ja bym odpuścił, bo latami to się może ciągnąć i wszystko Ci się w życiu pozmieniać może zanim ten majdan zniknie.

_________________
Piszę jak jest.

Oglądnij moją czarną lampę po renowacji - viewtopic.php?f=6&t=140177&p=1817652#p1817652
Moja dawna E30 - viewtopic.php?t=50264
MOC Z POJEMNOŚCI! - https://www.youtube.com/watch?v=s0qRvZooyL8


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 25 maja 2016, 13:17 
Offline
Częsty bywalec

Wiek: 27
Posty: 866
Moje BMW: / Opel Corsa C
Garaż: viewtopic.php?f=55&t=154704
Jak tam jest magistrala 400mm to łatwo tego nie przełoży, raczej nikt na to zgody nie wyda. Nawet jak pokryje całe koszty to będzie ciężko.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Działka - przeniesienie słupów energetycznych i rury kanaliz
PostNapisane: 25 maja 2016, 21:02 
Offline
Uzależniony od forum :)

Posty: 9489
Moje BMW: Msport
Kod silnika: Individual
kryst16 napisał(a):
Dlaczego zrobiono to bez sensu?
Bo właściciel działki nie protestował i miał to gdzieś gdzie mu kopią, niestety. (Jakby się "rzucał", że planuje zagospodarować teren to zrobiliby to granicami).


Otóż to. Wystarczyło pomyśleć tylko przyszłościowo...

Twój pomysł z firmą bardzo ciekawy.

Sylwek_ch napisał(a):
Na niebiesko zaznaczyłem obszar gdzie jedynie można postawić sensowny dom, jeśli przełoży sie kanalizację. Połowa działki przez linie energetyczne jest niezabudowywalna :kwasny:



A jeśli nie przełoży się kanalizacji to jedyna opcja na postawienie domu... zburzenie obecnego budynku.

jiGsaw napisał(a):
ogólnie porażka, jeżeli masz pomysł co zrobić z tym kiblem na teraz i cena jest za pół darmo to bierz, ale jeżeli liczysz na szybko odchwaszczalną okazję to ja bym odpuścił, bo latami to się może ciągnąć i wszystko Ci się w życiu pozmieniać może zanim ten majdan zniknie.


Bardzo porażka. Miejsce, wielkość - super. Rura i kable zniszczyły wartość i użytkowość tej działki.

Dla potrzeb działalności można zakupić... lub usunąć obecny budynek i wtedy postawić dom.

Na niebiesko zaznaczyłem całość powierzchni.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL