BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Teraz jest 22 września 2018, 10:22


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.



Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu


Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 10:25 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Hej.
Ostatnio rozkodowałem vin z ciekawości i moim oczom ukazało się to
S606A Navigation System Business
S672A CD Changer For 6 CDs
S676A HiFi Speaker System
S698A AreaCode 2 For DVD
S6UAA Preparation CCC

Wg. Vinu mam navi Buisness a w aucie mam duży 8,3" ekran nawigacji, 2 wejscia na plyty cd i dvd.
Czy z powyzszego wynika, ze to bylo tak od nowosci? Czy po prostu ktos sobie doposazyl.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 10:37 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 32
Posty: 17851
Lokalizacja: Łódź
Moje BMW: E36 & E46
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe
raczej któryś z poprzednich właścicieli sobie doposazyl :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 11:03 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Muszę to rozwikłać, bo mam problem z wyłączająca się navi po jakimś czasie jazdy. Grzeje się prawdopodobnie moduł MPM i nie wiem czy po prostu nie powinien być inny do duzej nawigacji.
Da sie jakos sprawdzic czy navi jest z mojego auta? Np inpa wejsc w modul i sprawdzic vin/date produkcji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 11:12 
Offline
Specjalista

Posty: 2079
Lokalizacja: Racibórz(śląsk)
Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
MPM jest taki sam dla każdej wersji.

Objawy wskazują na problemy z samą nawigacją.
One miewały takie problemy. Płyta główna do naprawy

_________________
Jeśli udzielam się w temacie, to proszę nie pisać mi PW. Lepiej problem rozwiązać w danym temacie. Może przydać się jeszcze komuś innemu w przyszłości


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 11:22 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
:/ mialem nadzieje ze modul, bo troche smierdzi spalenizna.
Gdzie mozna taki modul naprawic i jakich sie spodziewac kosztow?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 11:40 
Offline
Specjalista

Posty: 2079
Lokalizacja: Racibórz(śląsk)
Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Moduł łatwo wykluczyć bo można zmostkować dwa grube czerwone przewody. Jeden to plus ze skrzynki, drugi to wyjście do navi

_________________
Jeśli udzielam się w temacie, to proszę nie pisać mi PW. Lepiej problem rozwiązać w danym temacie. Może przydać się jeszcze komuś innemu w przyszłości


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 11:52 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Moglbys napisac w wolnej chwili ktore dokladnie? Jestem zielony w tym a niechcialbym spalic czegos :wstyd:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 22:14 
Offline
Specjalista

Posty: 2079
Lokalizacja: Racibórz(śląsk)
Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Wg schematu we wtyczce MPM są tylko dwa grube przewody.
Przewody mają przekrój 4mm^2, a więc będą charakterystyczne.
Jeden ma kolor czerwono-zielony- to plus ze skrzynki, stały
Drugi ma kolor czerwono-żółty - to wyjście do radia/navi

_________________
Jeśli udzielam się w temacie, to proszę nie pisać mi PW. Lepiej problem rozwiązać w danym temacie. Może przydać się jeszcze komuś innemu w przyszłości


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 28 maja 2018, 22:41 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Jestes pewien ze to bezpieczne :rotfl: ? Zebym czegos nie zjaral calkiem hehe :D

A i czy reszta przewodow.ma byc podpieta pod modul? Czy po prostu odpiac modul i wtedy te dwa kable spiac drucikiem mostkujac piny?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 29 maja 2018, 23:03 
Offline
Specjalista

Posty: 2079
Lokalizacja: Racibórz(śląsk)
Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Może lepiej zleć diagnostykę co jest uszkodzone fachowcowi, który wiec co robi? ;)

_________________
Jeśli udzielam się w temacie, to proszę nie pisać mi PW. Lepiej problem rozwiązać w danym temacie. Może przydać się jeszcze komuś innemu w przyszłości


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 30 maja 2018, 00:42 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
O fachowca na moim terenie niestety ciężko. Wole sam zdiagnozować, bo nasze majstry najpierw się zabierają za wymienianie połowy auta.
Wpadłem na bezpieczniejszy pomysł, żeby zrobić pomiar napięcia gdy navi działa i gdy nie działa. Jak wartości będą bardzo podobne/identyczne to znaczy że moduł jest sprawy.
Tylko pod który kabel w tym module podpiąć minus?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 30 maja 2018, 07:32 
Offline
Specjalista

Posty: 2079
Lokalizacja: Racibórz(śląsk)
Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Razek napisał(a):
Tylko pod który kabel w tym module podpiąć minus?

Do karoserii :P

_________________
Jeśli udzielam się w temacie, to proszę nie pisać mi PW. Lepiej problem rozwiązać w danym temacie. Może przydać się jeszcze komuś innemu w przyszłości


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 30 maja 2018, 08:33 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Racja :wstyd: wieczorem czlowiek nie mysli :rotfl: przeciez to roznica potencjalow :rotfl:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 30 maja 2018, 10:46 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 32
Posty: 17851
Lokalizacja: Łódź
Moje BMW: E36 & E46
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe
Razek napisał(a):
Racja :wstyd: wieczorem czlowiek nie mysli :rotfl: przeciez to roznica potencjalow :rotfl:



Tak jak z kabli odpalasz :D często do budy się łapie :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 2 czerwca 2018, 20:33 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
Zmostkowałem kable, o których mówił kolega wyżej, navi tak samo nie startowała jak i z wpiętym modułem.
Wychodzi na to, że ona sobie losowo zaskakuje.
Navi do naprawy, znacie jakąs firmę, która w rozsądnych pieniądzach naprawia tę usterkę?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 3 czerwca 2018, 13:14 
Offline
Specjalista

Posty: 2079
Lokalizacja: Racibórz(śląsk)
Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Razek napisał(a):
Zmostkowałem kable, o których mówił kolega wyżej, navi tak samo nie startowała jak i z wpiętym modułem.
Wychodzi na to, że ona sobie losowo zaskakuje.
Navi do naprawy, znacie jakąs firmę, która w rozsądnych pieniądzach naprawia tę usterkę?

Co znaczy "rozsądne" pieniądze?
W firmach gdzie oddajemy te radia z tą usterkę to kwoty rzędu 500-800zł jak dobrze pamiętam.
Czy ktoś podejmie się za mniejszą kwotę to nie wiem

_________________
Jeśli udzielam się w temacie, to proszę nie pisać mi PW. Lepiej problem rozwiązać w danym temacie. Może przydać się jeszcze komuś innemu w przyszłości


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 6 czerwca 2018, 00:43 
Offline
Forumowicz

Posty: 274
Moje BMW: E39
Kod silnika: M52
No 600zl to rozsądna kwota. Dzwoniłem po magikach to po 1200 chcieli niektórzy :mur: , zastanawiam się tylko skąd taki rozstrzał cenowy. Z tego co się orientowałem to naprawa polega na wymianie jakiś tam kości.
Navi się chyba wystraszyła bo od paru dni działa idealnie :rotfl: , chociaz i tak wiem ze to na chwile.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [Exx] Duża navi w wersji Buisness
PostNapisane: 6 czerwca 2018, 14:13 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 32
Posty: 17851
Lokalizacja: Łódź
Moje BMW: E36 & E46
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe
Za 1200zł to już wolałbym kupić coś innego ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL