Na początku witam wszystkich forumowiczów.
Długo zwlekałem nad pokazaniem swojego auta, lecz coraz silniejsze namowy kumpla powoli zmuszały mnie do tego. W końcu zrobiła się jako taka pogoda, wyjąłem, więc aparat, umyłem autko i do dzieła.
Samochód to BMW e39 528i sedan rok 1996. Jak się łatwo domyśleć silniczek m52b28 skrzynia manualna. Przebieg na szafie 213 000 km w rzeczywistości lepiej nie wiedzieć

.
Samochód ma roczną sekwencję. Sprowadzony do kraju był 2 lata temu z Niemczech. Malowana była przednia maska i zderzak reszta karoserii zmierzona wygląda na oryginał
Jak to wszystko się zaczęło… Autko kupiłem około pół roku temu po windykacji. Za pożyczone pieniądze szybka decyzja. Jego stan był opłakany.. Rozbita przednia szyba, stojące na środku wycieraczki, zaparowane reflektory z pokruszonymi plastikami w lampach, wybite tuleje na wahaczach (auto pływało po całej jezdni), wyjące łożysko w tylnim kole, stały z tyłu klocki, szczeki. Połamana gałka zmiany biegów, brak tylnich świateł oraz drogowych, niedziałający nawiew oraz komputer pokładowy, brak przeglądu itp.
Doprowadzenie do stanu używalności zajęło ok. 3 miesięcy. W tym momencie rozpoczął się również nowy rozdział w moim życiu ,,pasja”. Powoli doprowadzać auto do perfekcji pomogła praca w branży motoryzacyjnej, oraz pomoc brata. Zaczęło się od wymiany nowej szyby + uszczelki, oleju filtrów, naprawy wycieraczek, nowych spryskiwaczy, potem wymiana łożysk, tulei na wahaczach, tarczo bębnów, klocków szczęk, linek, wahaczy, jeża, świec, wyczyszczeniu przednich lamp i wymianie kruszących plastików, nowym akumulatorze itp. Oczywiście na wszystko zbieram FV i paragony. Do autka po przetoczeniu otworów centrujących założyłem felgi oryginalne 17 cali z BMW e38 brata. Oczywiście zostało ubezpieczone zrobiony przegląd i nareszcie można poczuć radość z jazdy.
Hm.. najbliższe plany? Zrobienie świateł drogowych już zamówiłem 2 tranzystory BTS425L1 do modułu świateł, wymiana kolektora od m50, który leży już gotowy, wymiana lamp na soczewkowe + xenon przed liftem, ponieważ w autku jest samo poziomowanie wiec tylko zostaną spryskiwacze, regeneracja przednich foteli (fotel kierowcy ma przetarcia) + pranie wnętrza (środki już czekają na lepszą pogodę) a w przyszłości może kierownica z m-paku i dalej cieszyć się z użytkowania

.
Na pewno o czymś zapomniałem, ale galeria pewnie będzie uzupełniana;)
Pozdrawiam i zapraszam do komentarzy.
Uaktualnienie na dzień 11.05.2011
Żeby ułatwić poruszanie się po galerii może opisze najważniejsze zmiany które zostały ostatnio dokonane:
1. Regeneracja foteli s 3
2. Malowanie tylnej półki s 3
3. Głowica s 5
4. Wymiana skrzyni i sprzęgła s 5
5. Przeróbka na xsenon s 5-6
6. Wymiana szyberdachu na szklany s 6
7. Wymiana dyferencjału s 7

i na koniec moje poprzednie autko