BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Teraz jest 23 czerwca 2018, 06:02


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 20:27 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 1029
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
Siemka, co prawda idę jutro do znajomego do servisu ale może ktoś mi coś podpowie co mi umkneło i zaoszczędzę ten czas (który i tak już straciłem) ale po kolei:
Instalując xp i jestem już na etapie gdzie po restarcie kompa ładuje się już windows i finalizuje instalację. Zaraz po "załadowania" się xp wyskakuje mi błąd o braku pliku I386. Szukając na necie o tym problemie są dwie przyczyny (wg microsoftu) złe ustawienia biosu lub uszkodzona pamięć. BIOS odpada bo po zoptymalizowaniu ustawień nic się nie dzieje. Faktem jest że jedną kość miałem uszkodzoną (bo system na samej tej kości piszczał). Sądziłem że po problemie i zacząłem wszystko robić od nowa by zastąpić ewentualne błędy z poprzednich instalacji systemu. Niestety problem jest ten sam.
Próbowałem instalować na NTFS i FAT, również bezskutecznie,
Próbowałem też instalować z dwóch niezależnych płyt. Jedna ver. PL mniej legalna, a druga ori ang ver USA - w obu ten sam problem.

Czy coś poza podmianą kości (tej niby sprawnej) przychodzi wam coś do głowy ??

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:05 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 2451
Lokalizacja: Glasgow
Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Spróbuj przywrócić ustawienia domyśle w biosie.
I jeszcze raz spróbować zainstalować z ntfs


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:06 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 1029
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
próbowałem kilkukrotnie, skutkowało to tym że ustawiał kolejność w konfiguracji (dyskietka, hdd, cd-cor) dyskietek nie mam, takze wyskakuje blad, i musze przestawic na cd-rom hdd


aha zapomniałem, płyta mniej legalna jest z sp2, natomiast ori płyta jest z sp3

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:14 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 2451
Lokalizacja: Glasgow
Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
Może będzie potrzebny "Clear CMOS" :niepewny: tylko pamiętaj o wyłączeniu zasilacza z gniazdka.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:14 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 33
Posty: 3682
Lokalizacja: Lublin
Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
A nie porysowane są płytki bardzo?
Masz dobry markowy napęd? Jak masz drugi to spróbuj zamienić...

A na ilu kościach masz w tym momencie pamięć RAM?
Jak na 2 lub więcej to wywal jakaś, może któraś się gryzie z druga... :niepewny:
EDIT
Dysk sprawny? Bez bad-sektorów? (na wszelki wypadek ustaw w biosie pomijanie uszkodzonych klastrów)
Możesz jeszcze spróbować podzielić dysk inne partycje, i zainstalować go na tym dalszym nic C...

_________________
Moja R6
viewtopic.php?f=60&t=120270

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357


Ostatnio edytowano 15 grudnia 2011, 22:23 przez COUPE, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:19 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 1029
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
napęd LG ale spróbuje zmienić bo trochę leżał nieużywany (choć wątpie)

miałem 2 x 512 MB

na jednej piszczało więc zostałem na sprawniejszej

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:21 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 4479
np.
1. otwórz kompa i pozmieniaj kable od dysku (zasilanie i dane). np wez kable od cd-romu podepnij do dysku.
2. jak nie masz waznych danych na dysku to wywal wszystkie partycje i zrób nowe (poformatuj do NTFS).
NTFS z zasady pomija uszkodzone sektory więc system powinien jakos smigac (lepiej lub gorzej).
3. Przydało by sie przeskoanować dysk i sprawdzić czy masz BAD SECTORY!? i jak są to ile ich jest.
bo jak dużo to nie ma się co dziwić ze system sie uwala.;]


Ostatnio edytowano 15 grudnia 2011, 22:23 przez kszyhu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:22 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 19
Posty: 4664
Lokalizacja: Września
Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44TU
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
gms napisał(a):
napęd LG ale spróbuje zmienić bo trochę leżał nieużywany (choć wątpie)

miałem 2 x 512 MB

na jednej piszczało więc zostałem na sprawniejszej

Przeleć tę sprawną memtestem+, a dysk jakimś scanerem w poszukiwaniu badsektorów. Ewentualnie ponów próbę instalacji, ale na innej partycji niż dotychczas. Miałem taki przypadek i właśnie był problem z dyskiem. Instalacja na D:/ poszła OK.
kszyhu, ech, szybszy byłeś...

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010)530d
E38 740i (I 2011 - XII2017)


Ostatnio edytowano 15 grudnia 2011, 22:31 przez mroova81, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:30 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 1029
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
w sumie nie wpadłem na to żeby zrobić na D: /

Partycje robione były od zera, cały dysk od ostatniego użytkowania był sprawny a było to 2-3 m-ce temu.

Mem test jak się go uruchamiało ? bo nie pamiętam

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:33 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 19
Posty: 4664
Lokalizacja: Września
Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44TU
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
memtest+ - zbootuj z jakiejkolwiek płytki z linuxem, będzie w menu głównym, ale ja stawiam na dysk wpierw.

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010)530d
E38 740i (I 2011 - XII2017)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:34 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 1029
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
pech niesamowity bo płytke z linuxem mam u kumpla a nie mam żadnej czystej :/

zobacze najpierw jak na tym D

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 15 grudnia 2011, 22:58 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 1029
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
po instalacji na D: / to samo :/

CD-ROM'a nie podmienie bo tamten jest na ATA a ja mam na SATA :/ ale wcześniej był sprawny tylko siedział w obecnej skrzynce w której mało jest syfu.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 16 grudnia 2011, 13:45 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 4479
nie wiem jaki duży masz dysk (może troche potrwać) ale tak jak pisałem przeskanuj go na obecnosc bad sektorow.
bo tak jak piszę - jezeli jest ich sporo to nie ma siły żeby dysk sprawnie działał.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 16 grudnia 2011, 14:39 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 19
Posty: 4664
Lokalizacja: Września
Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44TU
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
kszyhu napisał(a):
nie wiem jaki duży masz dysk (może troche potrwać) ale tak jak pisałem przeskanuj go na obecnosc bad sektorow.
bo tak jak piszę - jezeli jest ich sporo to nie ma siły żeby dysk sprawnie działał.

raczej odpada, a przynajmnie nie jest to główny powód. Nie trafiłbyś badsektorem w ten sam plik na 2 różnych partycjach. Nie wiem co to może być. Jak memtest+ nic nie pokaże, to do archiwum X.

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010)530d
E38 740i (I 2011 - XII2017)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 16 grudnia 2011, 15:00 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 4479
no wszystko jest mozliwe ale wiesz.... jak już pisałem- jak jest dużo spsutych sektorów to na kazdej partycji sie system sypie. A ze jest to ten sam plik akurat to juz widzimisie systemu. Tak mi się wydaje. Po prostu moze jakas cięzsza operacja sie odbywa na tym pliku akurat i na tym pada system. aaaa tak wogóle to--- zapodaj inny dysk (kolegi np.)
i sprawa sie rozwiąze - jesli system ruszy to wina dysku;]


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z instalacją XP prof
PostNapisane: 16 grudnia 2011, 20:32 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 29
Posty: 1029
Lokalizacja: Bydgoszcz
Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
no i problem rozwiązany, wszystko jest sprawne tak jak przypuszczałem ale (niewiedzący do wczoraj) podpiąłem CD na czarnej wtyczce a to niby jest przeznaczone dla master, a siwe do HDD a to niby jest do slave. Teoretycznie nie powinno to zakłócić pracy a jednak.

Drugą rzeczą w jakiej był problem to to że po zainstalowaniu "podstawy" po przejœciu do instalacji składników musiałem przestawić BIOS;ie HDD na pierwszej pozycji odczytu a CD-ROM wyłączyć, masakra z tym, mam pierwszy taki dziwny przypadek ale działa, dzieki wszystkim za pomoc !

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL