BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW


Teraz jest 22 marca 2019, 08:44


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jakie router ?
PostNapisane: 18 lutego 2014, 23:47 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 1590
Moje BMW: Avensis
Kod silnika: D4D
Router'a używam głównie do konsoli, 2 laptopów, 2 telefonów, tablet i dysk sieciowy(słucham muzyki, oglądam filmy). Mój obecny router(netgear wgr614) przy tej ilości sprzętu już nie wyrabia przerywa i zacina się. Może ktoś coś poleci z doświadczenia ???
Z góry Bóg zapłać :)

_________________
Obrazek
Typer 07 / 2013 - III miejsce, 09 / 2013 - III miejsce,
Typer 1 / 2014 - I miejsce, Typer 4 / 2014 - III miejsce, Typer 5 / 2014 - II miejsce, Typer 7 / 2014 - I miejsce, Typer 8 / 2014 - III miejsce, Typer 09 / 2014 - I miejsce, Typer 11 / 2014 - 3 miejsce, Typer 12 / 2014 - III miejsce
Typer 01/2015 - III miejsce, Typer 2/2015 - III miejsce, Typer 05 / 2015 - II miejsce, Typer 8 / 2016 - III miejsce, Typer 10 / 2015 - III miejsce, Typer 02 / 2016 - II miejsce


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jakie router ?
PostNapisane: 18 lutego 2014, 23:57 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Wiek: 20
Posty: 4672
Lokalizacja: Września
Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44TU
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Jakie łącze internetowe? Nie każdy przewali dane z WAN do LAN szybciej niż 30-40mbps.
Ja mam wdr4300 tp-linka. Nie narzekam. Z WAN do LAN ma oddzielny procek do routingu, więc opierdziela łącza 100+ (ale ja niestety nie korzystam z tego).
Ma 3 2zakresowe anteny, i łącznie może wymieniać dane z urządzeniami wifi na poziomie 750mbps. Z podstawowym softem, ma podstawowe, acz wystarczające opcje + kilka niewielkich bonusów tj: serwer druku, obsługę dysków (USB), kontrolę rodzicielską... sam nie wiem co jeszcze.
Można mu wewgrać tomato, lub opnWRT, ale jeszcze nie ćwiczyłem tego - nie miałem potrzeby.

_________________
Audi80 '90 1.6 2EE (X2004 - IV2008)
AudiA4 '95 2.8 AAH quattro (IV2008 - VII2009)
530d avant (IX2009 - X2010)530d
E38 740i (I 2011 - XII2017)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jakie router ?
PostNapisane: 19 lutego 2014, 00:46 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 1590
Moje BMW: Avensis
Kod silnika: D4D
mroova81 napisał(a):
Jakie łącze internetowe?

do 60 Mb/s w dzień w nocy 24-7 dwa razy szybszy.

_________________
Obrazek
Typer 07 / 2013 - III miejsce, 09 / 2013 - III miejsce,
Typer 1 / 2014 - I miejsce, Typer 4 / 2014 - III miejsce, Typer 5 / 2014 - II miejsce, Typer 7 / 2014 - I miejsce, Typer 8 / 2014 - III miejsce, Typer 09 / 2014 - I miejsce, Typer 11 / 2014 - 3 miejsce, Typer 12 / 2014 - III miejsce
Typer 01/2015 - III miejsce, Typer 2/2015 - III miejsce, Typer 05 / 2015 - II miejsce, Typer 8 / 2016 - III miejsce, Typer 10 / 2015 - III miejsce, Typer 02 / 2016 - II miejsce


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jakie router ?
PostNapisane: 15 grudnia 2014, 23:51 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 2250
Garaż: było 320d Touring 2004r.
viewtopic.php?f=6&t=72312
Asus RT-N66U śmiga u mnie aż miło :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jakie router ?
PostNapisane: 16 grudnia 2014, 01:24 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 32
Posty: 5693
Lokalizacja: Ciechanów
Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: viewtopic.php?p=2043810#p2043810
Koledzy dobrze podpowiadają. Ja mam to co mroova i daje radę w małej firmie. Kluczem jest rozsądnie to wszystko połączyć. Jeśli chodzi o korzystanie z dysku sieciowego (ja akurat mam mały serwer) to niezastąpiona jest sieć gigabitowa- najszybsze wifi Ci nie da takiej wydajności. Czyli co możesz łączysz kablem. Router 2-zakresowy to fajna sprawa ale sieć 5ghz jest mocno tłumiona np przez betonowe stropy czy ściany nośne. Tam gdzie 2,4ghz ma full zasięg 5ghz już potrafi mocno redukować prędkość. Bardziej obciążające sieć urządzenia powinieneś połączyć do 5ghz o ile jest taka możliwość. Wtedy wyciągniesz max. Jak chcesz trochę taniej to kup WDR3600, obsługuje 5ghz w niższej prędkości (300mb/s) ale nie spotkałem się z kartą, która obsługuje wyższe prędkości- trzeba pewnie specjalnie kupić a i tak LAN będzie szybszy. Mroova pisał o 750mb/s- nie do końca tak jest. To jest suma 5ghz (600mb/s) i 2,4ghz (150mb/s) a i tak jak mam coś większego do wrzucenia na serwer to łączę się kablem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: jakie router ?
PostNapisane: 24 marca 2015, 14:02 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 2
Moje BMW: x1
Kup najlepiej któryś z modeli pentagrama. Ja mam właśnie ten router i sprawdza się bardzo dobrze. W domu korzystam z trzech laptopów i tableta. Na wszystkich urządzeniach łączę się przez wi-fi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL