Dzień dobry,
Samochód:
BMW 320D E46 (2001)Silnik:
M47D20 (136KM)Model:
AL71Miałem problem z odpalaniem. Mechanik znalazł opiłki metalu w filtrze paliwa, swierdził że wina pompy wtryskowej. Pomyślałem, dobra, nawet jak to co innego to pompa stara niech jej będzie. Regeneracja. Żaden serwis nie chce się dotknąć VP44 (nawet tylko wymontować/zamontować). Ok, wyjmę i założę sam. Czytam dokumentacje. Przy montażu potrzebna jest specjalna końcówka (narzędzie nr 13 5 200) do miernika zegarowego celem ponownej synchronizacji pompy z wałem. Dzwonie do speców od regeneracji. Mówią że nie mogą dać gwarancji że pompa będzie tak samo obrócna jak była. W żadnym katalogu nie mogę znaleźć 135 200. Dzwonie do innego speca, mówi że końcówka od miernika jest "zwykła", a serwis jak regeneruje to zostawia pompe tak jak była (czyli synchronizacja wgl niepotrzebna o ile łańcuch rozrządu nie jest poluzowany), na allegro są zestawy do pomp wtryskowych diesel bosch, które zawierają miernik zegarowy razem z końcówką, a nawet trzpienie blokujące.
Tu pojawia się moje pytanie. Co jest takiego specjalnego w tym 13 5 200? Czemu nie mogę tego nigdzie znaleźć, nawet w starych katalogach? Czy te końcówki z allegro będą ok? Dokumentacja wyraźnie twierdzi, że jak użyje nie takiej końcówki jak trzeba to pompa będzie źle zsynchronizowana.
Tu zdjęcie z dokumentacji:
https://i.imgur.com/WXtSHgw.pngTu źródła