BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 19:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330d touring - Łożysko przednie?
PostNapisane: 17 października 2016, 07:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57N
Witam.
Mam pewien problem i nie bardzo wiem jak sobie z nim poradzić może ktoś miał coś podobnego.
Sprawa wygląda tak: na początku jakieś 2 miesiące temu przy mocnym skręcie na parkingu sklepowym (kąt skrętu - wypatrzyłem cudem wolne miejsce :P ) prędkość jak to na parkingu 10-15km/h i pełny skręt w prawo coś mi zawyło na 99% lewy przód... odkręciłem kierownice i spokój, wysadziłem kobietę i jeździłem jak czubek po parkingu kręciłem w jedna w drugą i nic. Jakiś miesiąc temu w miejscu w którym jeżdżę od roku powtórzyło się buczenie przy skręcie w prawo, dzisiaj jadę do pracy i na 2 zakrętach w prawo zawyło później już nie.
Pytanie co to może być? Myślałem może pompa wspomagania, sprawdziłem poziom płynu wszystko ok (pompa chyba wyła by w lewo i w prawo przy podobnym obrocie kierownicą), maglownica no to chyba nie ten dźwięk, tarcze nowe, klocki nowe, zaciski po regeneracji.
Może to być piasta, łożysko? przy jeździe na wprost nic nie słychać wszystko cacy. Za 2 tygodnie mam dość daleki wyjazd około 1,5tys km i tak nie chciałbym żeby mnie coś w trasie zaskoczyło.
Podpowiedzi, pomysły, własne doświadczenia, a najlepiej rozwiązanie problemu mile widziane :)
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 330d touring - Łożysko przednie?
PostNapisane: 17 października 2016, 13:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: m54b30
Umnie dziwne dźwieki przy skręconych kołach powodował zapieczony tłoczek hamulca prawego koła. Co ciekawe dźwięk pojawiał się sporadycznie przez prawie rok i nie mogłem znaleźć winowajcy ale w końcu się udało. Podczas wydobywania się dźwięku naciśnij lekko hamulec, u mnie cichło. Poza tym koło się grzało bardziej od drugiego (po kilku hamowaniach zatrzymaj się i dotknij ręką). Dźwiek mój był charakterystyczny, metaliczno buczący nie pasował totalnie na łożysko czy pompe wspomagania. Zestaw naprawczy z tłoczkiem za 40 zł załatwił temat.

Tytuł: Re: E46 330d touring - Łożysko przednie?
PostNapisane: 17 października 2016, 18:33 
Pierwsze kroki

No zaciski raczej odpadają bo na to jestem uczulony i to kontroluje co jakiś czas. nowe tarcz ei regenerowane zaciski były zakładane w sierpniu więc nie maja prawa być niesprawne :) dźwięk u mnie bardziej jest jak tarcie opony o wahacz ale u mnie to nie to żeby była jasność :P nie wiem czy to zbieg okoliczności czy rzeźba bieżnika ale pojawiło się to jak założyłem opony zimowe na przód no prawa letnia mi pękła na krawężniku ;/ Znajomy zerknie mi do tego w przyszłym tygodniu ale na 90% jego doświadczenia mechanicznego stawia na łożysko... Tam są podobno jakieś 2 stalki no i jedna padła i stąd ten efekt zobaczymy :)

Jeśli ktoś może potwierdzić którąś z teorii albo ma własny pomysł to proszę o odpowiedź :)

Tytuł: Re: [E46] 330d touring - Łożysko przednie?
PostNapisane: 17 października 2016, 19:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Po co zgadywać jak Ci ma to mechanik rozebrać. Standardowo łożyska słuchać przy większej prędkości a na łukach huczenie się nasila lub słabnie. Jak masz ten dźwięk przy mocnym skręcie to albo coś obciera albo wspomaganie. Tak w ogóle to polecam nie kręcić na siłę fajerą tylko odpuścić kilka cm. Posłuchaj sobie kiedyś jak pompa pracuje przy takim ciągnięciu na siłę.

Tytuł: Re: [E46] 330d touring - Łożysko przednie?
PostNapisane: 27 października 2016, 12:19 
Pierwsze kroki

Prośba do SzatanCbr :)
Możesz powiedzieć co to u ciebie z tymi zaciskami wyszło i jak sobie z tym poradziłeś, ile cię to kosztowało i czy jest to do zrobienia w zaciszu własnego garażu czy raczej potrzebny ktoś mechaniczny? :P Pytam bo za Twoją sugestia podczas tego dźwięku delikatnie na hamulec i ustało więc to też bym sprawdzał :)
Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1