BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 00:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wysoki pobór prądu przez Servotronic
PostNapisane: 17 maja 2009, 21:51 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Witam, posiadam BMW E39 520i, 1996 rok, przebieg niecałe 240tkm, ostatnio auto stało 3 dni nieruszane, rozładowało mi akumulator, naładowałem go, sprawdziłem miernikiem do akumulatorów (z serwisu Toyoty), okazało się że akumulator słabo trzyma pojemność, wymieniłem na nowy akumulator, auto stoi pod blokiem kolejne 3 dni i znowu rozładowało akumulator (nowy, 12V, 68Ah), postanowiłem sprawdzić przyczynę, podłączyłem szeregowo amperomierz, okazało się że po czasie spoczynku (16minut od wyłączenia silnika) pobór prądu wynosi 0,45 Ampera, duuużo... zacząłem więc sprawdzać po kolei bezpieczniki by zdiagnozować co żre prąd, jedyny większy odbiór odnotowałem na bezpieczniku nr11 , zasygnowanego Servotronic - 0,3 Ampera, po wyjęciu bezpiecznika okazało się że oprócz obsługi wspomagania układu kierowniczego, odpowiada też za lampki we wnętrzu auta i centralny zamek...z tego co wiem pobór powinien maksymalnie wynieść koło 0,1-0,15 Ampera, mój jest 3x większy, czy macie na to jakiś sposób czy zostaje tylko diagnostyka (jeśli tak to co ona mi może powiedzieć dokładnego na ten temat)....
pozdrowienia

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 19:20 
Forumowicz

Witam, okazało się że na bezpieczniku Servotronica (nr.11) siedział panel klimatyzacji.
Przy wmontowanym panelu 2-strefowego Climatronica pobór prądu wynosił 0,7A a po przejściu w stan uśpienia 0,48A, po wyjęciu panelu Climatronica z auta pobór spadł do 0,22A i 0,06A po uśpieniu, czyli miodzio. Tak jak niedawno przypuszczałem prąd kradł chodzący non stop wiatraczek w panelu, mimo gruntownego czyszczenia wiatraczek nadal chodził. Tutaj pojawia się pytanie : mam 2 opcje :
-Kupić nowy (używany) panel
-Naprawić panel (może ktoś z was wie, który z układów na płycie odpowiada za włączanie/wyłączenie wiatraczka?)
pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 19:20 
Forumowicz

/zdublowane, skopane odświeżanie

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 12:38 
Forumowicz

Niestety, kupiłem nowy (tzn. używany) panel Climatronic na allegro, dalej to samo, po podłączeniu panelu wiatraczek w nowym panelu cały czas pracuje, jeśli panel jest w porządku jaka może być tego przyczyna? Zastanawiam się nad założeniem po prostu wyłącznika na kabel zasilający wiatraczek...

Tytuł: Re: [E39] Wysoki pobór prądu przez Servotronic
PostNapisane: 4 września 2012, 22:00 
Forumowicz

Moje BMW: BMW e91
Garaż: Bylo:
e30 coupe 1.8
e34 2.0 m20
e36 coupe 1.8 is limited motorsport
e34 2.0 m50
e36 sedan 1.6 m43
e39 touring 2.0 m52
e46 1.8 n42
e91 2.0 d m47
i kolego brevka zaonczyla sie twoja przygoda z pobieraniem pradu na postoju szprzed 3 lat????mam identycznie jak ty tez bezpiecznik nr11 i panel sterowania klima?wiem ze ten wentylatorek po 15 minutach tez siw wylancza jak bylo u ciebie.pzd

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1