BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 sierpnia 2025, 20:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Kilka problemów z moim samochodem.
PostNapisane: 26 września 2009, 23:34 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Witam,
mam kilka problemów ze swoim autem. Zakończyłem etap napraw mechaniczny (w sensie mechanik zakończył) i chcę zabrać się za nadwozie i pierdółki do zrobienia w aucie.
1. Jak zdjąć tylni zderzak? Mam na nim małe pęknięcie które chciałbym trochę "zatuszować" i ponad to chciałem wyciąć miejsce na końcówkę tłumika (PROŚBA DO OSÓB KTÓRE TO ROBIŁY - czym najlepiej ciąć? W jakiś sposób/czy zabezpieczać później miejsce wycięcia? Ile odstępu zostawić pomiędzy końcówką tłumika a zderzakiem?)
2. Audio - radio gubi pamięć. Po każdym wyjęciu kluczyka ze stacyjki po ponownym uruchomieniu muszę ustawiać balans lewo-prawi i przód-tył (bas i treble są zapamiętywane). Radio ori, nic przy nim nie grzebałem. Jedynie nie mam zmieniarki (ktoś sobie pożyczył-btw z chęcią tanio :P kupię jeżeli ktoś chce się pozbyć swojej). Ponad to czasami głośniki po lewej stronie grają ciszej - tylko przy słuchaniu z kasety podłączonej do mp3. Wina ustawień i wyżej wymienionych problemów czy jakości nagranych utworów? Warto rozbierać boczki by dostać się do głośników? Jak dobrać się do głośników w tylnej półce?
3.Lampy - które elementy w lampach muszę sprawdzić w wypadku braku regulacji? Zwykłe lampy, ori. Chodzi o regulację znajdującą się na desce rozdzielczej.
4. Jak dostać się do przycisku otwierania klapy bagażnika? Z pilota śmiga wszystko ładnie, a gdy chcę otworzyć bagażnik "ręcznie" po wciśnięciu przycisku na klapie nic się nie dzieje. Najprawdopodobniej jest coś ułamanego, poprzedni właściciel był chyba nerwowy i miał za dużo siły. Sprawdzałem dojście poprzez zdjęcie elementów obicia po wew. stronie klapy i tamtą droga niestety dostać się nie mogę. Tak więc jaki jest na to sposób?

Jeżeli ktoś myśli, że skoro nie mam pojęcia o tych rzeczach i powinienem oddać samochód do "fachowca", pewnie ma rację:) Jednak jest to mój pierwszy samochód, wymaga trochę pracy, a zależy mi na tym, żeby doprowadzić go takiego stanu z którego byłbym zadowolony. Wady które wyżej wymieniłem to pierdoły, jednak wielką satysfakcję sprawi mi naprawienie tego własnymi rękoma z pomocą Waszych instrukcji. Liczę na wyrozumiałość :) I prosiłbym, abyście ew. porady pisali w sposób "łopatologiczny" - co gdzie się znajduje, gdzie i co po kolei zdjąć i sprawdzić itd.

Admini - przepraszam, za pytania z różnych działów forum - nie chciałem nie potrzebnie zaśmiecać, a nie znalazłem nigdzie pomocy z której mógłbym skorzystać.

5!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 08:45 
Forumowicz

Kod silnika: M52B20
1. Najpierw trzeba zdjąć plastikową osłonę, która trzyma się na czterech kołkach plastikowych pod zaślepkami. Dobrze też odczepić te ruchome wnęki po obu stronach (nie wiem jak to fachowo się nazywa :) ) . Później odkręcasz śruby - po trzy z każdej strony. Do odkręcenia są jeszcze dwie śruby na zewnątrz widoczne po zdjęciu plastikowych list. Pociągasz zderzak i wyciągasz. W sumie prosta operacja. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.
2. Pierwsze co możesz zrobić to wyciągnąć radio i sprawdzić czy wszystkie kabelki są na swoim miejscu. Z głośnikami jest raczej wszystko ok. Co to jest "kaseta podłączona do mp3" :zdziwko: ??
3. W jaki sposób sprawdzałeś, że nie działa regulacja? Wydaje mi się, że na oko nie zauważysz różnicy pomiędzy ustawieniami. Jeżeli nie jeździsz z przyczepą to nie trzeba tam nic ruszać - zawsze na 0.
4. Za to się nigdy nie brałem więc nie pomogę.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 08:45 
Forumowicz

powtórka

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 09:11 
Forumowicz

Kaseta o taka:
Obrazek
Do tego podłączasz odtwarzacz mp3 i śmiga:)
Kaseta ok. 8 zł < zmieniarka 400, ale niestety jakość. Z kasetą nie jest źle, wszystko ładnie gra, ale na pewno nie można tego porównać z muzyką z cd.

ad 1. Chodzi o osłonę znajdującą się w bagażniku? (czyli ta najbliżej zderzaka)
ad 2. Ok, sprawdzę tylko jak to się wyciąga ;)
ad 3. Skoro tak piszesz pozostaje mi albo wymienić żarówki albo pojechać na ustawianie lamp - krótkie bardzo blisko świecą.

Kliknąłem pomógł :) Dziękuję.

Aaaa i przypomniało mi się. Wypaliły mi się dwie żarówki podświetlające pokrętła od nawiewów. Jak zdjąć obudowę i dostać się do tych żarówek?

Ostatnio edytowano 27 września 2009, 09:16 przez pytson!, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 14:50 
Forumowicz

pytson! napisał(a):
Kaseta o taka:
Do tego podłączasz odtwarzacz mp3 i śmiga:)
Kaseta ok. 8 zł < zmieniarka 400, ale niestety jakość. Z kasetą nie jest źle, wszystko ładnie gra, ale na pewno nie można tego porównać z muzyką z cd.

Teraz kojarzę - widziałem to kiedyś w markecie :). Mogę się oczywiście mylić ale obstawiałbym właśnie tą kasetę. Skoro to cudo kosztuje 8 zł to proponuję kupić inne. Może być problem z wtyczką (idzie za słaby sygnał na lewy kanał) albo z samą kasetą.
Cytuj:
ad 1. Chodzi o osłonę znajdującą się w bagażniku? (czyli ta najbliżej zderzaka)

Tak.
Cytuj:

ad 3. Skoro tak piszesz pozostaje mi albo wymienić żarówki albo pojechać na ustawianie lamp - krótkie bardzo blisko świecą.

Na pewno trzeba zacząć od ustawienia lamp. Rozumiem, że blisko nie znaczy słabo więc pewnie są źle ustawione. Złap za którąś wtyczkę, poruszaj i sprawdź czy wkład lampy nie lata.

Cytuj:
Aaaa i przypomniało mi się. Wypaliły mi się dwie żarówki podświetlające pokrętła od nawiewów. Jak zdjąć obudowę i dostać się do tych żarówek?

One są podświetlane :zdziwko: ? U mnie nie świecą. Może też mi się spaliły żarówki... :P. no chyba, że masz na myśli pokrętła panelu klimy, zakładając oczywiście, że masz ręczną.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 14:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Radio masz zapewne BMW Business :D Niestety nic nie poradzisz na gubienie ustawień jest to typowa usterka tych radyjek.Możesz kupić używane lub się przyzwyczaić,naprawiać się nie opłaca

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 15:30 
Pierwsze kroki

co do kaset to mam taką i jeśli masz spoko MP3 to śmiga ok.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 17:00 
Forumowicz

sp.ndoc, właśnie cena tych kaset jest wyłącznie taka. Najdroższe są po 14 a wątpię, żeby różniły się jakością itp.
Chodzi mi o pokrętła od panelu - napisałem nawiewu, bo klimatyzacji nie mam... :wstyd: :zawstydzony:

kanar, zgadza się. Tak więc nie będę nic majstrował, wolę wydać te 200-300 zł na coś innego do auta.

marcin520, zwykły creative, więc może faktycznie wina sprzętu.

5!

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 18:55 
Forumowicz

Nie chodzi mi o jakość tylko o wadę egzemplarza, który posiadasz. Skoro te kasetki są takie tanie to warto może zaryzykować parę złotych i wykluczyć jedną z ewentualności. To, że koledze Marcinowi śmiga nie znaczy, że Twoja musi :) . No ale - jak to mówią - wybór nalezy do Ciebie :hyhy:.

Jeżeli chodzi o panel to pewnie wyciąga się tak samo jak klimatronik czyli podważa się do siebie z lewej i z prawej strony jakimś cienkim śrubokrętem i uważa żeby sobie konsoli nie zarysować :]... no ale nie jestem pewny, bo nie mam tego u siebie.

P.S. "Zwykły creative" to przyzwoita jakość i nie jest taki zły, ale oczywiście też można podpiąć coś innego na próbę :]

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 22:24 
Forumowicz

chodziło mi o to, że ta za 8 zł raczej nie będzie różniła się jakością wykonania od tej za 14 :) Ale pewnie to sprawdzę :P

Tak więc wszystko załatwione i podbijam prośbę o pomoc w:
Czym najlepiej ciąć zderzak - chodzi o wycięcie miejsca na końcówkę tłumika, bo obecnie jest on pod zderzakiem i brzydko to wygląda - avatar? W jakiś sposób/czy zabezpieczać później miejsce wycięcia? Ile odstępu zostawić pomiędzy końcówką tłumika a zderzakiem?

i pkt. 4

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 22:53 
Pierwsze kroki

ok. znalazłem coś coś zamiast kasety kup może dobre radyjko iiiiiiii ttttttttoooooooooo.ponoc wchodzi pod listwe ;)
http://cgi.ebay.co.uk/BMW-5-SERIES-E39- ... 72%3A1683|

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2009, 17:45 
Forumowicz

Wiesz bardziej jestem za lepszą zmieniarką płyt. Wolę zostać przy standardowym wyglądzie deski, ale dziękuję:)

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2009, 18:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E32 750iL
Kod silnika: M70B50
Witam co do zderzaka to wystarczy zdjąc plastik z tylnej ściany jest on mocowany za plastikowe korki rozporowe, po tym widzisz po 3 nakretki nad tylnymi podłużnicami odkręcasz je, i jeszcze masz po trzy korki rozporowe w nadkolach tylnich, wyciagasz najpierw ten mały bolec a pózniej cały korek i zderzak wysuwasz do tylu. lepiej to robic w 2 osoby zeby nie porysowac błotników.

A przycisk otwierania klapy to sie wyciaga normalnie z zewnatrz tzn podważasz go płaskim śrubokretem w miejscu, w którym widzisz male naciecie na brzegu. zeby sprawdzic czy to przycisk jest :cenzura: to wystarczy połączyc jakims drucikiem kable w kostce przy przycisku.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 15:54 
Forumowicz

Dzięki klikam pomógł:)

Co do przyciksu klapy - to na pewno on, jedna z tych podpór (nie wiem jak inaczej to nazwać) tego przycisku jest ułamana. Poszukam na allegro czy znajdę ten element:)

I do posiadaczy e39 -http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=58621 jak coś macie to dajcie znać (elementy własne na sprzedaż lub linki z aukcji które polecacie).
5!

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2009, 18:36 
Pierwsze kroki

A co do Ciecia zdezaka to brzeszczot do metalu ale wycinasz tak z 2 milimetry mniej niz chcesz i reszte drobnym pilnikiem do metalu. Ostroznie z naroznikami bo łatwo zepsuć i bedzie klops. Mysle ze odstep 1-1,5cm bedzie akurat. A pekniecie to od tyłu lutownica zaklejasz i pózniej papier ścierny zmatowic rozpuszczalnikiem przemyc i najlepiej zakleic zywica a jak nie masz to czymś w stylu poksyliny zakleic ten rowek tylko uwazaj zebys lutownica na druga strone nie wyszedł. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 13:23 
Forumowicz

dzięki:)

btw. ma ktoś doświadczenia z demontażem foetli z auta? Chce wszystko wyjąć i gruntownie wyczyścić. za wszelkie pomocne informacje dziękuję:)

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 13:36 
Forumowicz

Będziesz potrzebował torx'a T45 albo T50. Nie jestem pewny, który z tych dwóchjak chcesz to mogę później sprawdzić na 100%, bo mam taki w bagażniku. Odczepiasz kable od poduszek (w tym od napinacza) i taką linkę co wchodzi w podłogę (tak przy okazji - ktoś wie do czego ona jest??) i wszystko. No i przed rozłączaniem kabli od airbagów odłącz akumulator żebyś nie miał wybuchowej niespodzianki :).

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 14:21 
Pierwsze kroki

Ta linka jest od wysokosci pasa. Im fotel odsuwasz bardziej do tylu to tym wyzej idzie pas bezpieczenstwa na słupku, Torx to 45. No i trzeba uwazać zeby nie porysowac tapicerek ani lakieru szynami od fotela.

Tytuł: Re: Kilka problemów z moim samochodem.
PostNapisane: 19 października 2009, 16:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
pytson! napisał(a):
1. Jak zdjąć tylni zderzak?
2.Jak dobrać się do głośników w tylnej półce?

1. http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=59269
2. http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=59262

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2009, 21:30 
Forumowicz

Ok, teraz jakoś sobie z tym wszystkim poradzę:)
Klikam pomógł koledzy:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1