BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 lipca 2025, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [KONKURS][Exx] Nie kreci rozrusznikiem, przepala bezpiecznik
PostNapisane: 22 grudnia 2009, 20:33 
Przyjaciel forum

TomekB napisał(a):
Czujnik poziomu oleju?

:hurra: :hurra: :hurra: :hurra:

Specjalista.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 20:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Condor napisał(a):
TomekB napisał(a):
Czujnik poziomu oleju?

:cisza:

Taaaaaadaaaaa!!!

Ladies and Gentleman!!! WE'VE GOT A WINNER!!! And the winner is... TomekB

TomekB ma +5 do szacunu :super: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam:

Czujnik poziomu oleju w misce olejowej. Wystarczy wyciagnac wtyczke i po bolu. Czujnik oczywiscie do wymiany po nowym roku.

Szczegoly ponizej (jak sie okazuje w M62 jest tak samo):
No Start Caused by Faulty Oil Level Switch
Model:
BMW E39 (5 series) with M52 engine, BMW E46 (3 series) Vehicles up to November 1998.
Complaint:
The vehicle will not start. Other problems the vehicle may experience are as follows:

-No transmission range display in the instrument cluster.
-Charge indicator lamp can flicker or it is permanently on.
-Fault code 11 the oil level switch is stored in the instrument cluster (E46)
-Fuse 15 (E39) or fuse 30 (E46) is blown.

This can be due to a faulty oil level switch which can cause the fuse to blow. If this happens a loss of input to EWS from the Transmission Range Switch can occur.
Remedy:
Check fuse 15 and fuse 30 if they are both blown then replace the fuses (7.5A). Start the engine. If the fuse blows again, disconnect the oil level switch at the plug connector, install a new fuse and restart the engine. If the engine starts, and the range display is restored in the Instrument Cluster then replace the oil level switch. In order to confirm whether a switch is defective use a DVM and check the resistance between the pins of the 3 pin connector. A good switch will measure infinite resistance between any 2 pins in the connector.

:padam: nie wpadł bym na to nigdy :hyhy:

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 22:34 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
...szacun za pomysł z tematem; ten "problem" pozostanie w pamięci na dłuuugoooo :zdrowko:

PostNapisane: 1 lipca 2010, 14:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Witam:)
Z tego co czytam to są Panowie zorientowani:) więc może i mi pomożecie rozwiązać problem. Mam BMW 320d, 2001r, pewnego dnia chcę odpalić auto a tu nic, wogóle nie kręci, kontrolki po przekręceniu kluczyka świecą sie jak zawsze. Znajomy powiedział, że to wina kluczyka wię zmieniłem i przez jakiś czas było dobrze, ale poźniej to samo, został mi trzeci kluczyk, zapasowy i to samo jakiś czas dobrze a później.... Dodam, że gdy auto nie reagowało na kluczyk poczekałem chwilke tzn., 5-10 minut i odpaliła, do wczoraj:( Dzisiaj rano zchodzę,chce sprawdzć czy odpali i udało się odpalić go kluczykiem zapasowym, bo na tamte dwa wogóle nie reaguje, zgasiłem go i chciałem ponowić próbe i nic:( co to może być stacyjka, immobilajzer, rozrusznik, z góry dziękuje za pomoc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1