BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 23:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] w czasie jazdy gaśnie (diesel)
PostNapisane: 5 stycznia 2011, 23:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39-530d
Dzieki!!!!!!!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 23:23 
Pierwsze kroki

Kolego wrzuć te linki jeszcze raz bo nie mogę ich otworzyć!! :(

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 17:44 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
viewtopic.php?f=1&t=88547
viewtopic.php?f=1&t=85451
viewtopic.php?f=1&t=28376&p=1002271#p1002271

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 18:30 
Pierwsze kroki

Dzięki!!!dzisiaj autko mi właśnie się skończyło!!!to znaczy pojechałem rano zrobiłem jakieś 40km i zgasło poczekałem chwile i nic już nie odpaliło wykończyłem cały akumulator i nic myślałem że może mało paliwa jest bo miałem około 15litrów zatankowałem na ponad 30 ale i tak nic pompka chodzi bardzo długo gdzieś około minuty i patrzałem na węże i jest w nich powietrze!!!wiec co może być pompka paliwowa,pompa podprogowa czy czujnik położenia wału i jak najlepiej to sprawdzić co dostało żeby nie wymieniać wszystkiego?????

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 21:52 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA M-Pakiet
Garaż: W garazu juz 6 lat
Wyciagnij pompe z baku to zobaczysz jak wyglada, bedzie widac golym okiem od dolu pompy czy sa lopatki na wirniku cale, czy juz wytarte(raczej beda wytarte). Ale jak juz Ci nie che odpalic to masz padniete to o czym sie wczesniej pisalo i jak bedziesz wymienial to zadne tanie zamienniki, bo za pol roku trzeba bedzie operacje powtarzac jeszcze raz, albo szybciej. Pompa w baku siemens vdo, podprogowa pierburg, bosch i czujnik walka w aso. Czujnik z tego wszystkiego jest najtanszy z reszta powinienes juz wiedziec co ile kosztuje jak czytales temety z linkow. A wiec do robory wymieniaj. ;)

Ostatnio edytowano 21 listopada 2012, 19:55 przez Benedykt, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 22:26 
Pierwsze kroki

Dzięki kolego!!!jutro będę zamawiał części!!dam znać po całej operacji buni!!POZDRO!!!

PostNapisane: 7 stycznia 2011, 19:01 
Pierwsze kroki

Mechanik dzisiaj rozebrał auto i stwierdził że pompka w baku się zawiesza i na razie wymienię tylko to i zobaczymy jak będzie chodzić!!!znalazłem zamienik za 160 zł ale skoro nie polecacie to weznę orginał nówka za 300zł!!!!mam nadzieje że to tylko to i będzie git!!!! :]

PostNapisane: 7 stycznia 2011, 19:12 
Forumowicz

Witam. U mnie też słychać ciągle pompke pod progiem. rano jak przekręce zapłon to dość mocno wyje a potem ciszej ale słychać ciągle. To znaczy że pomka progowa się kończy??? Czy u każdego słychać jej pracę ???

PostNapisane: 7 stycznia 2011, 23:30 
Pierwsze kroki

U mnie pompki progowej wcale nie słychać!!!według mnie to ci się kończy skoro głośno chodzi!!!!puki jeżdzi to jeżdzi ale pewnego pięknego dnia może stanąć jak mi i wtedy klops więc może lepiej wymienić za w czasu!!!

PostNapisane: 8 stycznia 2011, 09:03 
Forumowicz

rano słychać zanim odpale a potem już ciszej słychać jak jeżdze ale delikatnie odzywa sie

PostNapisane: 9 stycznia 2011, 19:54 
Pierwsze kroki

Niuńka chodzi!!!! :) wymieniona pompka i na razie jest dobrze mam nadzieje że to tylko to i będzie już git!!!jeszcze tylko muszę jechać skasować błędy!!(pompka firmy vdo)dzięki wszystkim za pomoc!!! :super: jeszcze jedno małe pytanko jakby ktoś pomógł jak dodam minimalnie gazu tak że obroty podnoszą się milimetr nierówno chodzi co może być przyczyną????

PostNapisane: 16 stycznia 2011, 11:40 
Pierwsze kroki

Witam ponownie!!!po zrobieniu pompki zrobiłem jakieś 400km pojechalem do miasta zaparkowałem auto i poszedłem do sklepu jak wróciłem auto już nie odpaliło!!!paliwo dochodzi normalnie próbowałem go odpalić na plaka i puki psikałem to chodził!!nie mam pojęcia co znowu padło???pomóżcie!!!!

PostNapisane: 4 maja 2013, 18:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe m-pakiet
Kod silnika: m50b20
wItam mam problem z 530d e39.Polega on na tym że auto czasami jak jest nie rozgrzany gasło na początku jak się przycisnęło mocniej gaz ,potem szybki odpał i jedzie dalej i jest dobrze.Pużniej zaczęła gasnąc częściej w czasie jazdy pod obciążeniem i coraz ciężej odpalała .od niedawna na rozgrzanym przycisne na 1 i jakby zaczynała na 3 gary chodzić z tyłu kłęby niebiesko szarego dymu ,sprzęgło przygazówka i dalej jedzie normalnie .Przy normalnej jeżdzie nic takiego się nie dzieje jak się stopniowo dodaje gazu .Paliwo czy pół baka czy pusty jest to samo.Paliwo ściąga do zera,pompa podprogowa zmieniana ,żadnych zmian .Dodam że auto jak się stopniowo na początku dodaje gazu a potem depnie jedzie normalnie ale dymi na czarno .Czasami na tempomacie czuć jakby samochód przyspieszał hamował i tak na zmianę.Na kompie wyszedł błąd wentylatora klimy ,engine mount conrolers, i bost controler oraz czujnik prędkości .Przy jeżdzie wyszło że ciśnienie na obciążeniu powinno być około 1200bar a spada poniżej 700bar nagle spada całkowicie i gaśnie .odpala za kazdym razem al po 3 krotnym obrotem wału gdzie u kolegi pali od strzału .Szukam jakiś podpowiedzi słyszałem że to moga być wtryski ,ale na jałowym chodzi dobrze ,słyszałem że może być czujnik cr w pompie lub na listwie .Miał ktoś podobny problem ??

PostNapisane: 9 maja 2013, 05:37 
Pierwsze kroki

ma ktoś jakieś pomysły??

PostNapisane: 9 maja 2013, 16:37 
Pierwsze kroki

Zrobiłem test przelewowy który trwał 7 min na jałowym i od czasu do czasu przygazówka,i wyszło coś takiego
1.60ml
2.100ml
3.80ml
4.50ml
5.90ml
6.90ml
dodam że zauważyłem że po przekręceniu kluczyka z przelewu idzie paliwo co mnie zdziwiło bo powinno wracac do zbiornika a nie lać spowrotem.

PostNapisane: 9 maja 2013, 17:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Jak na 7 minutowy test to dobre wyniki, jedyne co zostaje to odczyt parametrów live data w inpie i wtedy będzie można coś powiedzieć.

PostNapisane: 9 maja 2013, 20:21 
Pierwsze kroki

to było dokładnie tak około 7 6 z kawałkiem i z pewnej strony wyczytałem że przy 4 min teście mnoży sie najmniejszy wynik x1.4 i jeżeli wartości są mniejsze od wyniku jest git a jeżeli większe to śa złe.Zastanawia mnie ten powrót dlaczego nim leje paliwo u was też tak jest??czy może jakiś zawór zwrotny padł

PostNapisane: 20 maja 2013, 15:26 
Pierwsze kroki

korekcje wyszły na rozgrzanym :
1. -1.25
2. 2.43
3.-0.26
4.-1.48
5. 0.97
6.-1.17
ciśnienie na pompie wstępnej 3.5 bara na jałowym lecz przy przygazówce spada do około 2.7 bara .dodam iż dochodzi niby strzelanie takie metaliczne stukanie gdzies od góry czy to ma coś wspolnego z wtryskami za co sie zabrać??

PostNapisane: 20 maja 2013, 19:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
To ciśnienie na pompie wstępnej powinno być ok 4 bar i nie powinno spadać.

PostNapisane: 20 maja 2013, 20:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
To strzelanie to wtryskiwacz na 2cylindrze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1