...a ja wczoraj wymienilem 4 gumy na
Vredestein Ultrac Sessanta i chce sie pochwalic moimi odczuciami. Mam nadzieje ze moja wypowiedz komus sie przyda.
Od poczatku przy wyborze opon kierowalem sie osiagami na mokrym/suchym jak i oporami opony oraz jej glosnoscia. Nie mniej wazne dla mnie bylo agresywny wyglad. Przedzial 450-550 PLN za opone. problemem bylo wyrownowazyc wszystko to co powyżej. Wybor padl na Vredestein, czytalem dobre opinie, cena mi pasowala, a co dla mnie bylo wazne wyglad tej opony. Robi wrazenie nie gubiac osiagow. Mimo ze jest to starszy model.
Wczesniej mialem zalozone chinski shit rozmiar 225/40/18 to co odczulem po wymianie:
-liepsze wybieranie nierownosci, mimo twardego zawieszenie nie czulem sie jak na wozie drabiniastym. Co za tym idzie opona cichsza.
-robiac maly sprawdzianik hamowania odczowam poprawe (nie wielka predkosc).
-jesli chodzi o opory toczenia/spalanie w trasie na dystansie ok 20km. komputer wskazal 4,8 l/100km przy zimnym silniku jazda w zakresie 110-120km/h. przy momentami agresywnym wyprzedzaniu. Komputer zresetowany po zalozeniu opon. Wczesniej nawet przy rozgrzanych oponach mial bym problem do osiagniecia 5 l/100km.
Malo tego teraz nawet na zimnym silniku nie mam problemu miescic sie w polowie pierwszej przedzialki na ekonomizerze, co bardzo mnie cieszy (jazde poza miastem).
To chyba na tyle co moge powiedziec na czas obecny. Wiem ze porownuje dobra opone do chinszczyzny, ale pewnie nie jeden z nas mial takie zalozone na kolach. Wydake mi sie rowniez ze jesli ktos uzytkuje samochod normalnie, nie sciga sie ze wszystkimi i wszedzie ale mimo to czasami lubi ulanska jazde bedzie zadowolony z tej opony. Zakup drozszych o okolo 100zl w moim rozmiarze chyba nie bedzie az tak odczowalny przy "normalnej" jezdzie

. Roznice sa dziesiatymi po przecinku. Dla kowalskiego prawie nie zaowazalne miedzy opona super-hiper dobra i droga a np Vredestein Ultrac Sessanta

zycze wszystkim

i szczesliwych wyborow

Ps. dziekuje niektorym uzytkownikom forum za pomoc w wyborze przez, pokazanie roznych testow, parametrom, oraz odpowiedzi na moje pytania