BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 15:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx]Regeneracja wtryskiwacza Valtek problem rozwiązany :D
PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 15:46 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Witam , mam problem ze swoją listwą wtryskową. Gaz chodzi mi nie równo i odpinałem po kolei wszystkie czujniki wtryskiwaczy i na 3 nie było żadnej rekacji, co oznacza że się skończył. Kupiłem zestaw naprawczy , poczyściłem i zamontowałem ponownie. Problem jest dalej i nie mam pojęcia co teraz zrobić. Wiem że listwa wtryskowa valteka (czerowna) jest do bani , ale do m43 w zupełności wystarczy. Jakieś porady ?

Ostatnio edytowano 14 sierpnia 2012, 10:17 przez Miłosz, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx]Regeneracja wtryskiwacza Valtek problem
PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 16:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Valtek potrzebuje kalibracji skoku tłoczka i do tego trzeba mieć urządzenie...
Skąd wiesz, że to wtrysk? Może coś z wiązką?
Masz kabel do LPG?

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 17:48 
Specjalista

Wiem że Valtek potrzebuje kalibracji , ale myślałem że jak go zregeneruje to będzie "jakoś" nie że idealnie równo czy coś , ale że będzie działał.
Byłem teraz jeszcze z kluczem imbusowym i pokręciłem tam na górze na wtryskiwaczu i kręcąc upuściłem troszkę gazu , ale dokręciłem to i jest ok. Może tutaj mogę jakoś zmusić wtryskiwacz do działania ?
Czy na odpalonym silniku i na gazie mogę delikatnie kluczem imbusowym kręcić aby uzyskać jakiś efekt działania tego wtrysku ????

Nie mam urządzenia do kalibracji i nie mam kabla do lpg. Ps proszę nie pisać komentarzy typu kup listwe inną i będzie ok.

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 19:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
NANOCSmilosz napisał(a):
proszę nie pisać komentarzy typu kup listwe inną i będzie ok.

Ale to w sumie rozsadna alternatywa, nawet biorac pod uwage kwestie materialna. Pojedziesz do gazownika, to zaplacisz pewnie ze 100zl za regeneracje + kalibracje. Listwe reg fast kupisz juz za 140zl. Ja tam bym nawet nie reanimowal tych valtekow tylko od razu listwe wymienil. Sam wiesz ze to chyba najgorsze z mozliwych wtryskow.

Zapytaj na lpg-forum, ale jak nie masz kabla + podstaw wiedzy, to za duzo nie zdzialasz.

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 19:33 
Specjalista

Cytuj:
NANOCSmilosz napisał(a):
proszę nie pisać komentarzy typu kup listwe inną i będzie ok.

Ale to w sumie rozsadna alternatywa, nawet biorac pod uwage kwestie materialna.

ded, pisałem to dlatego żeby nie podpowiadać mi tego typu rozwiązań, wiem że lepiej zmienić ten syf no ale...

Czy ktoś może mi doradzić czy ten wtryskiwacz gazowy można regulować na włączonym silniku aż to zareaguje i zacznie jakoś działać ?

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 19:36 

Zajrzales tam gdzie mowilem?

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 19:41 
Specjalista

tak ded , przerobiłem 26 stron z 35 o wtryskiwaczach i nie znalazłem na moje pytanie odpowiedzi. Znaczy znalazłem ale nie takie oczekuje ,tzw "wymień listwę".

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 19:57 
Przyjaciel forum

Ponawiam pytanie...
Skąd wiesz, że to problem z listwą? Może wężyk z wtrysku jest zagięty i gaz nie dochodzi, albo coś z wiązką

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 20:01 
Specjalista

Na odpalonym silniku słychać że silnik źle chodzi , nie równo. Więc zaczynałem od odpinania czujników przy wtryskach , 1,2,4 słychać że po odpięciu silnik dostaje zaburzeń, po odpięciu 3 nic się nie dzieje. Wężyk jest dobrze , coś z wtryskiwaczem jest nie tak.

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 20:05 
Przyjaciel forum

NANOCSmilosz napisał(a):
Więc zaczynałem od odpinania czujników przy wtryskach

Jakich czujników? :zdziwko: Raczej o wtyczki Ci chodzi...
NANOCSmilosz napisał(a):
1,2,4 słychać że po odpięciu silnik dostaje zaburzeń, po odpięciu 3 nic się nie dzieje. Wężyk jest dobrze , coś z wtryskiwaczem jest nie tak.

A może z zasilaniem tego wtryskiwacza? Sprawdzałeś to?

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 20:06 
Specjalista

No tak o wtyczki chodzi . Nie sprawdzałem , po za tym nie mam kabla pod lpg

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 20:09 
Przyjaciel forum

Sprawdz dokładnie wiązkę tego felernego wtrysku, zobacz czy nie ma gdzieś przerwy

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 20:12 
Specjalista

Lukasz_S, A może to przez to kręcenie tym zaworkiem co jest na wtryskiwaczu co jest na klucz imbusowy ? Bo go troche pokręciłem jeszcze wcześniej.

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 20:41 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
NANOCSmilosz napisał(a):
Na odpalonym silniku słychać że silnik źle chodzi , nie równo. Więc zaczynałem od odpinania czujników przy wtryskach , 1,2,4 słychać że po odpięciu silnik dostaje zaburzeń, po odpięciu 3 nic się nie dzieje. Wężyk jest dobrze , coś z wtryskiwaczem jest nie tak.

Witam
Miałem ten sam przypadek co ty opisujesz.Listwa wymieniona na nową tez Valteki czerwone i problem nie zniknął,tak samo silnik pracował na gazie na trzy cylindry.Winna temu była centralka od gazu,wymieniłem na nowa i hula jak złoto.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 20:44 

Normalnie to powinienem olac ten temat, bo widze ze to prowadzi do nikad, ale Ci napisze, choc nie sadze ze Ci sie spodoba taka odpowiedz.

Ja rozumiem ze to stara trojka i lozyl nie bedziesz, ale jak tego nie naprawisz, to benzyna jednak drozej kosztuje od gazu. Zeby sprawdzic co sie wogle w instalce dzieje potrzebujesz interfejs (ok 40zl na allegro) program i laptop. Jak sie w to zaopatrzysz to wtedy mozemy dalej rozmawiac.

Jesli chcesz zrobic po swojemu (po omacku) to zamien sie z jakims kolega na chwile listwami. Valtek to popularne wtryski, siedza w wiekszosci aut gazowanych kilka lat temu. Dowiesz sie wtedy czy problem lezy w Twojej listwie czy w czyms innym. Co do samej listwy valtek, to wymontuj ja i zanies do gazownika. Powiedz ze sam zregenerowales ale zeby Ci ja skalibrowal. I tak tego nie unikniesz. Cene listwy kazdy zna, wiec usluga raczej droga nie bedzie. Jesli sie okaze ze cos nie tak z listwa, to od razu poprawi. Ugadaj sie na cene uslugi wczesniej, to potem bedziesz narzekal ze wiecej nie masz.

Oczywiscie jak ja zamontujesz w aucie, to czeka Cie ponowna autokalibracja i strojenie mapki, wiec bez kabla sie nie obejdzie. IMO to jest rozwiazanie najbardziej po taniosci i tak, zeby nie tracic czasu.

PostNapisane: 11 sierpnia 2012, 12:47 
Specjalista

ded, szczerze mówiąc lubie auta bmw , ale ta 3ka jest po prostu tylko i wyłącznie do tego żeby wozić moje 4 litery z pkt a do pkt b. nic więcej , zero frajdy z jazdy , zero zachwytu , zero czegokolwiek. Dobrze że się rozumiemy ;) Dojście do kompa i interfejsu załatwią mi chłopaki z forum srt także luz. Dzisiaj pokręcę sobie śrubką imbusową na odpalonym silniku i będę słuchał czy coś to poprawi , czy praca silnika będzie bardziej kulturalna i czy zacznie pracować na 4 cylindry. Jak nie to znajomy zaoferował się że pożyczy mi listwe swoją zapasową na sprawdzenie i tyle;)

PostNapisane: 14 sierpnia 2012, 09:43 
Specjalista

Dobra problem rozwiązany. Po zmontowaniu wszystkiego trzeba jeszcze pobawić się tą śrubką imbusową. Ja robiłem to na zgaszonym silniku. Na wtryskiwaczu odkręcałem lekko tą śrubą , aż do upuszczenia gazu. Następnie lekko zakręciłem tak żeby gaz nie uciekał. Jest to co prawda robione na oko(taki rodzaj kalibracji), ale, silnikiem nie telepie, pracuje równo. Nie ma problemu przy ruszaniu że trzeba dać mu najpierw gazu , a później jechać. Nie przerywa w trakcie przyspieszania. I Zatankowałem za 70 zł i spokojnie zrobiłem 250 km i mi jeszcze gazu zostało. Gdzie ostatnio za 90 zł zrobiłem ledwo 215 km :o Ale i tak jeszcze czeka mnie kalibracja listwy, żeby to wszystko lepiej chodziło.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1