Jako, że to mój pierwszy post, pragnę powitać wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Marcin - lat 29 i jestem z Częstochowy.
Zawitałem tutaj z nurtującym mnie pytaniem. Pozwólcie, że przedstawię trochę historii mego obecnego auta aby było ewentualnie łatwiej Wam coś doradzić.
Obecnie posiadam Vectre B. 1.6 16V - 101KM (to mój pierwszy samochód). Rok produkcji 2000, data pierwszej rejestracji - maj 2001. Samochód kupiony w Sosnowcu w salonie. Od nowości auto w rodzinie. Przez 4ry lata jeździł nim wujek z Sosnowca ( chuchał i dmuchał ), później odkupiony przez brata mej mamy - też samochód garażowany i zadbany. Jestem właścicielem od roku. Trzymam go niestety pod chmurką. Kupiłem go od wujka z przebiegiem ok 99 tyś km. Obecnie ma przejechane dokładnie 105 095 km. W między czasie zrobiłem kompletny rozrząd, filtry, oleje, środkowy wydech, nowy akumlator. W aucie doskwiera mi zwieszenie które będę musiał teraz zrobić, gdzieniegdzie pojawiają się już małe plamki korozji.

Spalanie (latem) trasa do 7l/100 km, miasto 8-9 l/100 km. Przy komplecie pasażerów jednak brakuje mu trochę mocy. Jednak auto darzę dużym sentymentem - gdyż po porostu - wiem co mam i ogólnie jest bdb utrzymane.
Myślę jednak na zmianę - zmianę właśnie na BMW e46 w wersji sedan najlepiej 2003-2004r. Samochód sprawia dla mnie wrażenie strasznie dopracowanego, ma piękną linię nadwozia. Wnętrze też mi się bardzo podoba! Jednak wiem to jedynie z gazet czy internetu. Chciałbym w tym miejscu zapytać jak się to ma w praktyce i w realu? Zastanawiam się też nad silnikami i tu raczej będzie benzyna - diesli się jakoś boję. Wiem, że są motory: 318i-1.9 (R4/8 - 118KM); 318i-2.0 (R4/16 - 143KM); 320i-2.0 (R6/24 - 150KM); 325i-2.5 (R6/24 - 192KM) i który byłby najbardziej dla mnie optymalny - spalanie/osiągi. Nie jestem typem rajdowca, rzadko na trasie przekraczam 120 km/h - cenię sobie za to komfort i wygodę w jeździe. Po samochód planowałbym osobiście jechać do Niemiec i tam szukać. Możecie mi napisać jak ceny mogą się kształtować właśnie tych roczników 2003-2004 i czy 5 tyś euro wystarczy na sam samochód? Może ktoś z Was też przesiadał się właśnie z Vectry na BMW i będzie mi w stanie coś doradzić ?
pozdrawiam Marcin