Hej, ostatnio komp wywalił mi checka, podpiąłem inpę i wyrzuciła błąd "lambda probe upstream voltage sensor 2".
Wcześniej pojawiał się sporadycznie błąd grzałki tejże sondy. W live data sonda stoi wyświetlając napięcie 5V, natomiast napięcie grzałki działa. Druga sonda OK.
Kupiłem nową sondę (bosch z oryginalną wtyczką), wymieniłem,skasowałem błąd i adaptacje sond, szczęśliwy wchodzę na live data a tam kasztan - dalej stoi na 5V...
Podmieniłem sondy bankami - i dalej na banku 2 stoi 5V (nowa sonda wpięta pod bank 1 ładnie pracuje), check się po chwili zaświecił, więc chyba uszkodzony jest przewód idący do tej lambdy.
Pytanie - jak bardzo skomplikowana jest wymiana tej wiązki? długi kawałek "od wtyczki do wtyczki"? Którędy i dokąd idzie? No chyba że to jakiś przekaźnik mógł gdzieś paść, nie wiem:)
Na realoem nie udało mi się wygrzebać tej konkretnej wiązki.
Nie bardzo chce mi się obierać jej z izolacji i szukać miejsca uszkodzenia tym bardziej, że mam lpg i przewody są pociągnięte właśnie tyłem silnika,obok tych kabli (pewnie gdzieś tam doszło do uszkodzenia).
Pomożecie?