BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 10:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Automatyczna skrzynia biegów w silniku 528i - safemode
PostNapisane: 29 kwietnia 2014, 13:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Szukałem już wiele o tych automatycznych skrzyniach, jednak odpowiedzi na zagadkę, którą zgotował mi mój Bumier nie znalazłem. Oczywiście rozchodzi się o skrzynię i ukochany transmission safe mode... Niestety już brak mi pomysłów co z tym faktem zrobić, a może jakiś użytkownik miał podobnie.

Na wstępie powiem, że przed zimą zmieniłem olej i filtr skrzyni, a dodam, że samochód całą zimę stał, bo miałem drugie autko. Ostatnimi czasy zachciało mi się pojeździć moimi dwustoma koniami, bo Micra 1.1 niestety jest zdecydowanie mniej komfortowa i brak klimatyzacji również robi swoje, w ciepłe dni. Naładowałem aku, włożyłem do auta i wszystko było super, odpaliła od strzała. Podczas postoju na skrzyżowaniu zapalił się safemode, auto straciło moc. Zjechałem na pobocze szybki restart i gra. Powtórzyło się to w przeciągu miesiąca jeszcze z raz, góra dwa, ale restart dawał radę. Przez ostatnie dni coś rozładowywało mi aku. Nie wiedziałem co jest, bo cały dzień jeździłem, to tu to tam, w sumie po 15 minut i postój na chwilę i wszystko było w porządku, a jak postawiłem samochód pod marketem wieczorem, góra 10 minut, to paliłem z kabli od taksówkarza. Dnia następnego kupiłem nowy akumulator i problem padania baterii ustał, ale skrzynia zaczęła wywalać błąd notorycznie. Sprawa wygląda tak, że na biegu P R N błąd jest bez przerwy po przekręceniu stacyjki. A jak zgaszę stacyjkę wrzucę D i przekręcę stacyjkę to literki na LCD pod obrotomierzem się podświetlają i ,, Drive '' zapala się jaśniejszym światłem bez błędu. No ale niestety na drive nie odpalę, a wystarczy, że wrzucę N i już jest błąd. Dodam, że przy szybszym przesunięciu lewarka, w okolicach pozycji między R a P pojawia się jakbym wrzucił D/S i samochód był na czwartym biegu... Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? Wie ktoś co się z nią mogło stać..?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Automatyczna skrzynia biegów w silniku 528i - safemode
PostNapisane: 29 kwietnia 2014, 14:11 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Zwróć uwagę czy możesz na włączonym zapłonie przestawiać biegi bez wciśniętego hamulca.
Jeśli tak, to sprawdź czy błąd pojawi się na P lub N dopiero po wciśnięciu hamulca.

Inna opcja, to selektor na skrzyni wariuje i stąd Twoje problemy

Tytuł: Re: [E39] Automatyczna skrzynia biegów w silniku 528i - safemode
PostNapisane: 29 kwietnia 2014, 14:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Nie istotne jest czy jest wciśnięty hamulec czy któryś z biegów jest włączony (oprócz DRIVE) bo od razu po przekręceniu stacyjki wywala błąd, natomiast na D przekręcę stacyjkę zapalą się diody, jest cisza i w okolicach selektora słychać klik i D się podświetla na LCD...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1