BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 10:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 1.8i Sonda zamiennik czy orginał
PostNapisane: 20 lipca 2009, 00:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam panowie, no ja to juz nie wiem naczytalem się roznych opini o tych zamiennikach i ja mam pytanie dosc zeczowe bo w przypadku mojego problemu to na mojej 1.8i na kompie wykazalo sonda i przeplywka mechanior wymienil obie czesci i znowu po 10 km te same bledy po metodach prob i bledow(tydzien walki) mam nowe 2 sondy (zamienniki)stara przeplywke bo ponoc praca sond wplywa na prace przeplywki i te same bledy wszystko bylo wykonane wymiana , adaptacja itp.
Panowie pomocy komputer moze nie akceptowac zamiennikow i musze wsadzic orginaly ??
Zaznacze ze jezdze na benzynie ,po wykasowaniu bledow becia jedzie jak mazenie blad na desce w sensie zoltej kontrolki silnika becia jedzie dalej ale juz czuc inna przce silnika.POMOCY
ps.kody bledow to 141 i 171

Ostatnio edytowano 20 lipca 2009, 07:54 przez mzurawblue, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 00:46 
Częsty bywalec

raczej powinien akceptować zamienniki nie ma takiej opcji żeby nie
ale zawsze lepiej jest stosować oryginalne części

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 07:48 
Pierwsze kroki

Witam,

mzurawblue napisał(a):
Panowie pomocy komputer moze nie akceptowac zamiennikow i musze wsadzic orginaly ??
Zaznacze ze jezdze na benzynie ,po wykasowaniu bledow becia jedzie jak mazenie blad na desce w sensie zoltej kontrolki silnika becia jedzie dalej ale juz czuc inna przce silnika.POMOCY

Kolego bledu o ktorych tu napisales raczej nie beda wynikac z uszkodzonych sond. Jest jakas rzesza pseudo mechanikow, ktorzy na podstawie powyzszych kodow twierdza, ze to sonda jest uszkodzona, a tak naprawde to raczej prawidlowo pracujaca sonda wykrywa blad mieszanki spalania. U ciebie to jest troche dziwne bo masz blad 141 czyli mieszanka zbyt bogata oraz blad 171 co swiadczy o mieszance zbyt ubogiej. U mnie kod 141 wynikal z blednego pomiaru przeplywomierza. Najlepiej podlacz pod kompa, ale z jakims dobrym programem diagnostycznym i zobacz jakie masz wskazania przy odczytach online. Jezeli na wolnych obrotach przeplywka podazuje wiecej niz 10-14 kg/h to bedzie oznaczalo, ze jest walnieta i dlatego masz blad 141. U mnie wskazywala 40 kg/h :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 07:49 
Pierwsze kroki

Witam,

mzurawblue napisał(a):

Kolego bledu o ktorych tu napisales raczej nie beda wynikac z uszkodzonych sond. Jest jakas rzesza pseudo mechanikow, ktorzy na podstawie powyzszych kodow twierdza, ze to sonda jest uszkodzona, a tak naprawde to raczej prawidlowo pracujaca sonda wykrywa blad mieszanki spalania. U ciebie to jest troche dziwne bo masz blad 141 czyli mieszanka zbyt bogata oraz blad 171 co swiadczy o mieszance zbyt ubogiej. U mnie kod 141 wynikal z blednego pomiaru przeplywomierza. Najlepiej podlacz pod kompa, ale z jakims dobrym programem diagnostycznym i zobacz jakie masz wskazania przy odczytach online. Jezeli na wolnych obrotach przeplywka podazuje wiecej niz 10-14 kg/h to bedzie oznaczalo, ze jest walnieta i dlatego masz blad 141. U mnie wskazywala 40 kg/h :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 07:50 
Pierwsze kroki

Witam,

mzurawblue napisał(a):

Kolego bledu o ktorych tu napisales raczej nie beda wynikac z uszkodzonych sond. Jest jakas rzesza pseudo mechanikow, ktorzy na podstawie powyzszych kodow twierdza, ze to sonda jest uszkodzona, a tak naprawde to raczej prawidlowo pracujaca sonda wykrywa blad mieszanki spalania. U ciebie to jest troche dziwne bo masz blad 141 czyli mieszanka zbyt bogata oraz blad 171 co swiadczy o mieszance zbyt ubogiej. U mnie kod 141 wynikal z blednego pomiaru przeplywomierza. Najlepiej podlacz pod kompa, ale z jakims dobrym programem diagnostycznym i zobacz jakie masz wskazania przy odczytach online. Jezeli na wolnych obrotach przeplywka podazuje wiecej niz 10-14 kg/h to bedzie oznaczalo, ze jest walnieta i dlatego masz blad 141. U mnie wskazywala 40 kg/h :D.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 08:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam , no i nastepny problem musze goscia zmienic bo ten podlacza sie jakims przenosnym ustrojstwem w sensie pokazujacym mu tylko kody :mur: chcialem tanio i szybko hehe odpalam becie i wale do lepszego warsztatu. Dzieki teraz wiem o co pytac

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 09:31 
Pierwsze kroki

mzurawblue napisał(a):

Witam mam ten sam problem co kolega może ktoś wie co to może być????

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 13:58 
Pierwsze kroki

Może jednak ktoś coś wie?

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 14:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Ja bym nie wymieniał na zamienniki... Zamieniki to mozna w deewoo montować.
Lepiej kupić używaną ale oryginalną bo znam sytuacje co się sfajczył komp od zamiennika bosch. Używana kosztuje 100 pln a nie 850 jak w serwisie a wiesz że masz dobry sygnał. Bo w końcu tam chodzi o napięcia w mA.
Mam gościa pod wrocławiem co wysyła sondy i jak jest jakaś strzelona to przysyła kolejne. Trzeba tylko podać nr części.
663 850 785 - gościu ma sondy do praktycznie każdego BMW

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 15:47 
Pierwsze kroki

dzieki za info nie za bardzo o to mi chodziło:) może ktoś miał ten sam problem z tymi błedami?? lub ewentualnie wie co to może byc??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1