BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 23:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320D Przepływomierz ma może ktoś ?
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 09:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
potrzebuje jakis przepływomierz do tego modelu by podmienić zobaczyc reakcje samochodu ma ktos moze?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: 320D Przepływomierz ma może ktoś ?
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 10:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d+
Kod silnika: M47N
marcin1341 napisał(a):
potrzebuje jakis przepływomierz do tego modelu by podmienić zobaczyc reakcje samochodu ma ktos moze?

Odłącz wtyczkę i zobacz czy jest róznica.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 11:10 
Zacna persona forum

jak odłączysz przepływomierz to samochód wogole niejedzie przeciez...

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 11:51 
Pierwsze kroki

jedzie jedzie bo wczoraj tak robiłem i byl nieco słabszy ale jechał bezproblemowo, po ponownym podłączeniu nawet błędu nie było w kompie :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 11:53 
Zacna persona forum

"nie jedzie" czyt wolno sie zbiera

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 11:56 
Pierwsze kroki

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=48797
a podmiana przeplywki to dobra diagnoza ale tylko jak będą miały te same numery seryjne w przeciwnym razie trzeba przeprogramować soft w ASCo.

Słyszałem ze najlepsza metoda sprawdzenia to podłączyć sie pod DIS i robic logi na rożnych obrotach

Jeśli ekonomizer nie dochodzi do 20l na 4-biegu to z przeplywka można sie zainteresować

Czyściłeś elektrozawory turbo i erg???

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 12:04 
Zacna persona forum

elektrozaworów niepotrzeba czyścic bo egr i turbo działa prawidłowo a soft tzreba przeprogramowac jeżeli sie posiada najstarsza przepływke w końcówka 314 i wymienia sie ja na 468, 527

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 15:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d+
Kod silnika: M47N
marcin1341 napisał(a):
elektrozaworów niepotrzeba czyścic bo egr i turbo działa prawidłowo a soft tzreba przeprogramowac jeżeli sie posiada najstarsza przepływke w końcówka 314 i wymienia sie ja na 468, 527

Dobrze mówisz.
Ale z tym, że po odłączeniu wtyczki od przepływomierza samochód nie jedzie - mylisz się.
Po podmianie przepływomierza nawet na nówkę o tych samych numerach co poprzednia, ale bez skasowania adaptacji DISem nie poczujesz od razu różnicy. Komp musi się wyuczyć nowych parametrów, może to potrwać 2-3dni.
Jaki masz teraz nr przepływomierza?

Apropo elektrozaworów i ich czyszczenia - pomaga, ale uwierzcie, tylko trochę.
Ostatnio wymieniłem na nówkę elektrozawór sterujący turbiną - i nie ten samochód normalnie! Przed nim wymieniłem na nówkę przepływkę + oczywiście kasowanie adaptacji DISem i nie było takiej różnicy w jeździe, jak po wymianie w/w elektrozaworu. Może dlatego, że poprzednia przepływka pokazywała na INPIe dobre parametry...

P.S. Mam numer do kolegi z Bemowa, jeździ teraz na mojej poprzedniej przepływce ...468, chcesz mogę Ci przesłać jego numer, ale najpierw Go zapytam. Musisz mieć torxa 5cio kątnego z otwotem, aby odkręcić wkład przepływki, bez konieczności ściągania całej obudowy...

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 21:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
fornal napisał(a):
Jeśli ekonomizer nie dochodzi do 20l na 4-biegu to z przeplywka można sie zainteresować

dzis sprawdzalem i faktycznie na 4 biegu ekonomizer nie dochodzi do 20l a max do 17l .pozatym mam dwie turbo dziury jedna przy 2500ob a drga ok 2750 . zauwazylem tez ze nie mam tego problemu jak auto nie jest rozgrzane.czy moze sie tak dziac ze zanim auto sie rozgrzeje nie czyta parametrow z przeplywki tylko z mapy i dopiero potem po rogrzaniu czyta z przpelywki ktora daje zle parametry?nie wiem co mam z tym fantem zrobic.a dodam iz elektrozaworki i egr wyczyszczone odma wymieniona, wszytskie filtry olej rownierz.zaworek podcisnienia w kolektorze tez :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 21:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
fornal napisał(a):

dzis sprawdzalem i faktycznie na 4 biegu ekonomizer nie dochodzi do 20l a max do 17l .pozatym mam dwie turbo dziury jedna przy 2500ob a drga ok 2750 . zauwazylem tez ze nie mam tego problemu jak auto nie jest rozgrzane.czy moze sie tak dziac ze zanim auto sie rozgrzeje nie czyta parametrow z przeplywki tylko z mapy i dopiero potem po rogrzaniu czyta z przpelywki ktora daje zle parametry?nie wiem co mam z tym fantem zrobic.a dodam iz elektrozaworki i egr wyczyszczone odma wymieniona, wszytskie filtry olej rownierz.zaworek podcisnienia w kolektorze tez :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 12:30 
Pierwsze kroki

Burner napisał(a):
że poprzednia przepływka pokazywała na INPIe dobre parametry...

a propos, jakie parametry powinna pokazywać przepływka na wolnych obrotach a jakie pod pełnym obciążeniem ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 13:29 
Pierwsze kroki

Wiatm,
CzarekLeg napisał(a):
a propos, jakie parametry powinna pokazywać przepływka na wolnych obrotach a jakie pod pełnym obciążeniem ?

U mnie jak odlacze przeplywke to na INPA mam obliczone odczyty na podstawie czujnika polozenia przepustnicy. Po podlaczeniu powinny byc zblizone do tych obliczonych oczywiscie jak czujnik dobrze dziala :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 14:52 
Pierwsze kroki

Chodziło mi raczej o konkretne odczyty po podłączeniu komputera diagnostycznego, u mnie na wolnych obrotach mam ok 500 a pod obciążeniem dochodzi do 2000 czegoś tam masy powietrza i tak sie zastanawiam czy to są prawidłowe parametry.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1