BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 06:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] drgania samochodu oraz przerazający dźwięk
PostNapisane: 12 lutego 2009, 11:25 
Forumowicz

mam duze drgania samochodu i slychac tepy dziwek jakby cos walilo im szybciej jade tym gorzej . mechanik ogladal na podnosniku i mowil ze zawieszenie mostu ok ze ze podpora walu ok. i powiedzial ze jedyne co widzi to luz osiowy czy to moze byc to

Ostatnio edytowano 12 lutego 2009, 13:15 przez Pawlo320, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2009, 12:44 
Forumowicz

Po pierwsze sprawdź podporę wału.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2009, 13:10 
Forumowicz

mechanik sprawdzal podpore i mowil ze ok

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2009, 07:27 
Forumowicz

przy jakiej prekości sie dzieje łącznik gumowy miedzy skrzynią biegów a wałem ale to by występowało przy prędkości ok 40-60 km opony nie mają bicia ????? jeżeli coś ma bicie to musi być coś widać no chyba że słaby mechanik a ten luz osowy to na czym jest na wale ?????

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2009, 13:14 
Forumowicz

kola wywazone . zaczyna sie dziac od okolo 80 kmh i im szybciej tym coraz gorzej czuc na calym aucie ale wydobywa sie to z okolic skrzynie biegow. a luz osiowy na wale jest jak wchycisz reka to chodzi w tyl i przod a podpora mowil walu mowil ze niby ok i ze zawias mostu tez ok . a i nie wiem czy to ma cos z tym wpolnego ale jak zwalniam 2 biegiem
to slychac dziwny dzwiek jakby cos o cos ocieralo i im z wiekszej predkosci tym glosniej dziwek jakibys wiercil w metalu takis gwizd jakby. a jak wcisne wtedy lekko sprzeglo to cichnie hmmmm to moze miec cos w spolnego z tymi drganiami ???

Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2009, 07:45 
Forumowicz

no to kolego jezeli łącznik gumowy wału ze skrzynią jest dobry moga być łozyska w skrzyni biegów olej w skrzyni jest ????? sprawdziłeś jak nie to zobacz w jakim jest stanie i czy nie ma na korku spustowym opiłków metalu

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 18:57 
Forumowicz

bylem w Mauto i mechanicy dopatrzyli sie ze zawieszenie mostu jest do wymiany i wymienili je (tuleje) (podpora walu ponoc ok ) i nic sie nie dzieje od 80 w gore lecz od 120 i z tylu juz nic nie wali anie nie drga ale za to slychac bicie i dudnienie z przodu od strony skrzyni bigow , silnika i na prawy przod auta . pomocy

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2009, 21:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
podpinam się pod temat, od 100 - 110 w góre wibruje mi całym samochodem :( koła wyważone, tuleje przód zawias sprawdzony, wymienione to co podejrzanie miało luzy, i dalej to samo, wibruje... krzyżak na wale zapiekł się? W moście coś się rozsypuje?

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 09:07 
Zacna persona forum

trzesie wam kierownica?

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 09:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
trzęsie całym samochodem, a na kierownicy czuć - bo przecież to przenosi drgania na wszystko...

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 10:46 
Forumowicz

Moje BMW: bmw e61
Kod silnika: N52b30
niwiem czy wam to pomoze ale ja mialem podobne objawy w bmw e39 byly drgania na budzie i metaliczny halas okazal sie przegub monokinetyczny na wale tak to sie nazywa przynajmniej tak mi mechanik powiedzial wystarczylo przesmarowac i jak reka odjal ale 250 zl kosztowal taki zabieg

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 12:22 
Zacna persona forum

moga byc jeszcze poduszki silnika -walek atakujacy w skrzyni lub kolo dwumasowe jesli twe auto takowe posiada - lub tez samo sprzeglo

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 21:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
ja mam podobny problem ale tylko na 1 i 2 biegu na 3 juz jest ok czuc przy gwałtownym przyspieszaniu dokładnie jakby na środku pod podłokietnikiem takie oderzenia i cały samochód się trzesie ;/ macie może pomysł ?? ;/ wydaje mi się ze drgania pojawiły się po tym jak sytuacja na drodze zmusiła mnie by wejść ostro w zakręt ;/

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 21:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
marcin tez podobny temat masz... luzy na wale , podpora itd. Ogolnie podjedz do mechanika powiedz ze masz objawy jakie masz i zeby luknal czy luzów nie ma .Zobacz poduszke na dyfrze tez chociaz to by bardziej walenie bylo slychac .

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 21:46 
Zacna persona forum

ale tak nagle by sie to zrobiło ?? przeszedłęm zakret bokiem troche i potem jak wyszedłęm z zakretu i przyspieszyłęm tak za telepało ;/ te drganie czuc dokładnie na srodku pod podłokietnikiem i takie stuki tez ale nie ażtak głośno ;/ ale czemu w sumie tylko 1 i 2 bieg a od 3 juz jest ok ?

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 09:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
marcin1341 napisał(a):
ale tak nagle by sie to zrobiło ?? przeszedłęm zakret bokiem troche i potem jak wyszedłęm z zakretu i przyspieszyłęm tak za telepało ;/ te drganie czuc dokładnie na srodku pod podłokietnikiem i takie stuki tez ale nie ażtak głośno ;/ ale czemu w sumie tylko 1 i 2 bieg a od 3 juz jest ok ?

tak trzeba bylo odrazy ... jak pod podlokietnikiem mniej/wiecej to sprawdz zawiesznei skrzyni-poduche i sprawdz łacznik elastyczny wału one sa na tej wysokosci mniejwiecej ... tak moglo stac sie to odrazu ...zrobiles baczki a cos dostało luzu od przeciążenia .. ja bym zobaczyl poduszki i zawieszniee skrzyni biegów moze miala maly luz juz nie wyczuwalny i twoj maly drift zrobił za zapalnik.

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 09:09 
Forumowicz

sprawdz przeguby na polosiach i krzyzak walu prawdopodobnie jest zatarty

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 10:17 
Zacna persona forum

wjechałęm na kanał, i stwierdzam ze ten gumowy łącznik między skrzynią a wałem jest sparciały i skręca się jak wał zaczyna się kręcić czy wymiana tego łącżnika może pomóc ? jak sprawdzić reszte tych elementów ?

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 13:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
gamalbmw napisał(a):
niwiem czy wam to pomoze ale ja mialem podobne objawy w bmw e39 byly drgania na budzie i metaliczny halas okazal sie przegub monokinetyczny na wale tak to sie nazywa przynajmniej tak mi mechanik powiedzial wystarczylo przesmarowac i jak reka odjal ale 250 zl kosztowal taki zabieg

hahahahahaah leżę ! :rotfl: 250zł za przesmarowanie łącznika wału ! :rotfl: Weź lepiej szybko wpisz adres tego mechanika na forumową czarną listę :)

marcin1341 napisał(a):
wjechałęm na kanał, i stwierdzam ze ten gumowy łącznik między skrzynią a wałem jest sparciały i skręca się jak wał zaczyna się kręcić czy wymiana tego łącżnika może pomóc ?

Yyyyy... A pomyśl logicznie ? :zdziwko: Jak złapiesz gumę to czy wymiana koła pomaga... Hmmm... :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 13:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Cytuj:
marcin1341 napisał/a:
wjechałęm na kanał, i stwierdzam ze ten gumowy łącznik między skrzynią a wałem jest sparciały i skręca się jak wał zaczyna się kręcić czy wymiana tego łącżnika może pomóc ?

Yyyyy... A pomyśl logicznie ? :zdziwko: Jak złapiesz gumę to czy wymiana koła pomaga... Hmmm... :oczami:

ja bym tez wybrał opcje postu na forum,pytanie nic nie kosztuje :hyhy:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1