BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 sierpnia 2025, 20:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Liczne problemy z 525tds
PostNapisane: 7 października 2009, 12:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam

Mam wiele problemów ze swoim tdsem. Auto jest z 03.1997 roku. przebieg 235 tys. na pewno skręcony. Rok temu zerwał mi się łańcuch rozrządu przy 190 km/h na autostradzie. Naprawiałem go a nie wymieniłem na używkę. Praktycznie wszystko nowe. Koszt 6500 zł z robocizną. Pół roku temu główka pompy wtryskowej bo nie chciało auto przyśpieszać co je trzymało - 1500 zł. Po tym wszystkim miałem nadzieję że teraz będzie już ok a tu nagle zaobserwowałem takie problemy i usterki.
1) Przy dodawaniu gazu powyżej 3 tys. obrotów słychać metaliczny dźwięk jakby jakieś ocieranie. dodam że dźwięk nie jest ciągły.
2) Auto znacznie ciężej odpala na zimnym silniku niż na ciepłym. Na zimnym dodatkowo po odpaleniu wydaje dźwięk klepanie i telepania. Praca silnika wyraźnie jest jakaś dziwna choć ponoć TDS i inne diesle tak mają na zimnym. Na ciepłym wszystko jest ok. Auto chodzi jak marzenie.
3) Podczas jazdy po wrzuceniu na luz i przyhamowaniu do powiedźmy 50 km/h słychać i czuć na dźwigni zmiany biegów telepanie. Po wyhamowaniu do zera objaw się redukuje ale coś jeszcze czuć z telepania ale jakby słabiej. Ogólnie wrażenie jest takie jakby latała skrzynia biegów ( manualna ) lub skrzynia wraz z silnikiem.
4) przy gaszeniu auta telepie całą budą. Raz mocniej, raz słabiej czasem wogóle nie zakołysze. Wiem że to prawdopodobnie koło dwumasowe. Przy jego wymianie od razu dobrze jest wymienić sprzegło kpl. Impreza na ponad 2 tys.
5) Podczas przyśpieszania auto jest zamulone do jakiś 2 tys. obrotów, powyżej wstępuje w nie nowy duch i zaczyna żwawo przyśpieszać. Jak schodzi z obrotów poniżej 2 tys. co czuć takie tąpnięcie i szarpnięcie budą. To samo w momencie przekraczania 2 tys. obtorów.
6) podczas ruszania na 1 biegu oraz podcza przyśpieszania na 2 biegu auto strasznie wyje i powyżej 3 tys. obrotów robi się strasznie głośne a dla porównania przy tych samych obrotach na 3 lub 4 lub 5 biegu jest znacznie ciszej ( normalnie ). Dodam że obroty nie skaczą w górę i raczej nie jest to ślizgające się sprzęgło.

Proszę o jakąś poradę lub informację co to może być i czy te usterki ( przynajmniej niektóre mogą być ze sobą powiązane) i co powinienem dalej zrobić lub gdzie się udać.
Serwis ASO BMW będzie najlepszym rozwiązanie czy jak ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

To auto doprowadzać mnie zaczyna do rozpaczy.

Ostatnio edytowano 8 października 2009, 08:05 przez toolmar, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 12:53 
Pierwsze kroki

co do punktu pierwszego sprawdź koło pasowe wału korbowego, co to punktu drugiego to sprawdź świece żarowe bo wydaje mi się ze możesz którąś spaloną, co to reszty to nie wiem, miałem kiedys takie autko i powiem szczerze ze nie było zbyt kapryśne

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 13:35 
Pierwsze kroki

Ad. 2 to na pewno swiece żarowe do wymiany

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1