BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 04:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Kontrolka "Pogorszenie skladu spalin"
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 19:16 
Pierwsze kroki

BMW e46 rok 99 (koncowka)

Zaswiecila mi sie kontrolka opisana w instrukcji auta w nastepujacy sposob:
"Silnik
Pogorszenie skladu spalin
Prosze zglosic swojej ASO sprawdzenie.."

Zamontowalem w samochodzie sekwencyjna instalacje gazowa, przejechalem na niej jakies 3,5 - 4,5 tys km nie wiem czy to moze miec wplyw? - kontrolka zapalila sie w weekend kiedy bylem w gorach (mroz snieg.. jesli ma to jakies znaczenie?)

To moze byc cos powaznego czy poprostu sklad owych spalin na gazie jest inny niz w przypadku benzyny i stad ta kontrolka? Trzeba to podlaczyc pod komputer i zczytac kod bledu zeby wiedziec o co chodzi czy mozna nad tym przejsc do porzadku dziennego? Jak pozbyc sie swiecenia tej konrolki poza wizyta w serwisie?

Auto jezdzi jak jezdzilo-nie zauwazylem zadnych zmian. Ma ktos podobne doswiadczenia? Dajcie znac!

Pozdrawiam!!!

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2009, 22:17 przez donbeemo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kontrolka "Pogorszenie skladu spalin"
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 01:30 
Forumowicz

donbeemo napisał(a):
BMW e46 rok 99 (koncowka)

Zaswiecila mi sie kontrolka opisana w instrukcji auta w nastepujacy sposob:
"Silnik
Pogorszenie skladu spalin
Prosze zglosic swojej ASO sprawdzenie.."

Zamontowalem w samochodzie sekwencyjna instalacje gazowa, przejechalem na niej jakies 3,5 - 4,5 tys km nie wiem czy to moze miec wplyw? - kontrolka zapalila sie w weekend kiedy bylem w gorach (mroz snieg.. jesli ma to jakies znaczenie?)

To moze byc cos powaznego czy poprostu sklad owych spalin na gazie jest inny niz w przypadku benzyny i stad ta kontrolka? Trzeba to podlaczyc pod komputer i zczytac kod bledu zeby wiedziec o co chodzi czy mozna nad tym przejsc do porzadku dziennego? Jak pozbyc sie swiecenia tej konrolki poza wizyta w serwisie?

Auto jezdzi jak jezdzilo-nie zauwazylem zadnych zmian. Ma ktos podobne doswiadczenia? Dajcie znac!

Pozdrawiam!!!

siema nie ignoruj tego!!! Skad jestes ?? moge to sprawdzic! ale jak masz do mnie daleko to kazdy dobry elektryk to sprawdzi na kompie! to moze byc jakies gowno [cokolwiek] mozna zgadywac do kolejnych Swiat Bozego Narodzenia tylko nie jedz do serwisu bo za to samo zaplacisz 100 albo lepiej a u dobrego elektryka 30 czy 50zl
Pozdrawiam

Jak SiĂŞ Nie Ma Co SiĂŞ Lubi To SiĂŞ Lubi Co SiĂŞ Ma...

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 20:10 
Pierwsze kroki

Nie zignorowalem , podjechalem do speca, podpial sprawdzil, wsio ok. A do Ciebie mam daleko.. ale dzieki serdeczne!

A dopytalem i tak na przyszlosc jakby ktos mial podobne watpliwosci co do wspomnianej kontrolki.. -nie ma co pytac, gdybac i sie zastanawiac-jedyna droga podpiac u fachowca pod kompa i zdiagnozowac -innej drogi nie ma jesli chcemy byc pewni co w trawie piszczy.

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 23:46 
Pierwsze kroki

Rozwijajac temat tak jak wspomnialem kiedy kontrolka swieci nie ma bata.. trzeba podpiac pod komputer jesli jednak diagnoza nie wykaze zadnych usterek, a auto smiga nam tak jak smigalo wczesniej i jest w nim instalacja gazowa wtedy rozmawiac nalezy z gazownikiem. Auto jest jednak zbudowane pod benzyne i sonda moze czasem zglaszac jakis blad pomimo iz wszytsko jest ok. Jednym slowem jesli wsio dziala to ok a kontrolka owa moze sie czasem zapalic ze wzgledu na lpg. jednak dla pewnosci warto sprawdzic za pierwszym razem na kompie. Gazownicy znaja problem i jesli z silnikiem oraz gazem jest ok polecaja olewanie kontrolki bo to sie zdarza.. Podobne doswiadczenia ma kolega w oplu vectra.. jednym slowem instalacja gazowa jest swietnym rozwiazaniem jesli chodzi o niskie koszty podrozowania ale trzeba przywyknac do kilku niedogodnosci takich jak nieprecyzyjny wskaznik ilosci gazu w baku czy wlasnie przygoda ze wspomniana kontrolka ktora odpowiedzialna jest za kilka roznych usterek i przy ciaglym swieceniu nie otrzymamy informacji kiedy naprawde cos sie wywali..

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 15:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: N43
Witam
W moim E46 przyczyną świecenia konntrolki był przepływomierz, skutkiem czego mieszanka była zbyt uboga. Na Allegro kupiłem nowy BOSCH za 400 zł po zamontowaniu i skasowaniu błędu przejechałem 2000 km i jest ok.
Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 07:12 
Pierwsze kroki

Witam,
Dzisiaj zapaliła mi się ta kontrolka. Nie pytam dlaczego, bo wiem ze mi nie powiecie ale w instrukcji jest napisane ze można kontynuowac jazdę. Myślicie że mogę przejechac jeszcze ok. 50km zanim podjadę do jakiegoś magika który powie o co chodzi? Nie mam lpg.

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 09:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Problemow mozesz miec kilka syfskie paliwo,walnieta sada.generalnie silnik przechodZi na tzw go home mode I trzeba udac sie do podpiecia pod dobry kom.mialem bodajze 3 raz cos takiego ze zapalila mi sie kontrolka silnik.raz padla sada wymienilem raz przyczyna bylo syf paliwo w polsce na stacji orlen w sanoku dolalem v power z shella a ostatnim razem na autostradzie przy 150 km/h jak gwaltownie zredukowalem na nizszy bieg I docisnalem pedal gazu do spodu( go by wire)czujnik zlapal blad kabla.przyjechala pomoc drogowa z kompem,facet sprawdzil pedal ,czujnik ,kabel skaskowal blad I kazal jechac.stwierdzil ze czasem tez tak jest ze auta czasem lapis bledy tego typu I taki urokinase.dobrze ze nie jechalem 200km/h Strach pomyslec co by sie stalo.

Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2009, 16:44 
Pierwsze kroki

Witam, umówiłem się na podłączenie do kompa na pon człowiek który się tym zajmuje + instrukcja mówią że mogę jezdzic z tą kontrolką za bardzo nie chciałem, ale że pon daleko a miałem parę spraw do załatwienia to musiałem, i tak po przejechaniu ok. 150-200km zgasła. jest taka możliwośc że teraz jak w pon podepnie kompa do niego to pokaże się co było nie tak?

Bylem dzisiaj i podobno to byla zabrudzona sonda lambda.

Tytuł: Re: [E46] Kontrolka "Pogorszenie skladu spalin"
PostNapisane: 10 marca 2010, 13:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
U mnie też tak było. Paliło mi się dość długo ale powodem było samo paliwo. Zatankowałem na innej stacji 98 i z miejsca kontrolka zgasła (ujechałem 3 km). wiec przyczyną u mnie było paliwo a wiadomo jakie dziś świnstwa nam oferują stacje!!

PostNapisane: 10 marca 2010, 16:13 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Kod silnika: M54B30
Cytuj:
a ostatnim razem na autostradzie przy 150 km/h jak gwaltownie zredukowalem na nizszy bieg I docisnalem pedal gazu do spodu

Ale rzeźnik :O
A propos tankowania nigdy nie leje paliwa z jakiś tanich stacji, a także z Orlenu do którego nie mam zaufania. Paliwo tylko i wyłącznie z autoryzowanych stacji BP i Shell

PostNapisane: 10 marca 2010, 16:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
No ja tankuję też w shellu.Czasem shell v-power czasem zwykły diesel.Ale nie powiem abym jakąs różnicę odczuwał.NIemniej jak na razie paliwko mają ok.Shell Polkowice(dolnośląskie).

pozdrówki

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1