BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 15:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] AMORTYZATOR,SPREZYNA,CO JESZCZE ??
PostNapisane: 5 marca 2010, 23:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Mam pytanie ,jak kupilem auto bylo na dosc szerokich felgach z rantem ,przyszla zima i zalozylem "zwykle" felgi z zimowkami .Teraz chcialem zmienic z powrotem na kola Letnie i co sie okazalo po zalozenu prawe przednie kolo przy skrecie w prawo trze o amortyzator :kwasny: ,ma ktos jakis pomysl co to moze byc??
Dodam tylko ze auta nie sciaga i nie zbiera opon i zadne dystanse nie byly stosowane,dzisiaj bylem na podnosniku,koncowki i cala reszta wygladaja na zdrowe
Jedyne do czego bym sie doczepil to sprezyny na amortyzatorach miekie jak w tapczanie
Jakby ktos mial jakis pomysl to z gory dzieki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] AMORTYZATOR,SPREZYNA,CO JESZCZE ??
PostNapisane: 6 marca 2010, 09:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
w jaki sposób stwierdzono ze sprężyny miękkie!! miękkość leży po stronie amortyzatora !a ty twierdzisz że koło ociera o goleń Macphersona tak!?może załóż inne koło ! zakładasz to same koło na ta sama stronę ? z drugiej strony nie obciera? jakie masz te koła jakie et?

PostNapisane: 6 marca 2010, 09:53 
Pierwsze kroki

Miedzy swietami kiedy bylem w Polsce,pojechalem na diagnostyke i diagnosta stwierdzil ze do zawieszenia niema co sie przyczepic(sprawdzane na szarpakach ) ,ze amortyzatory sa jeszcze zdatne do jazdy tylko powiedzial ze sprezyny mu sie nie podobaja bo auto jak nacisniesz z przodu to miekie jak tapczan, i faktycznie jak wpadlem w jakas dziure to zawieszenie dobijalo jakby sprezyny byly z papieru ,chyba ze to wina amortyzatorow ze tak tluklo

Zalozylem dokladnei te samo kolo ktore bylo z przodu (opony kierunkowe) po prawej stronie felgi sa borbet-a 17 z rantem a opony 235/45/17, z drugiej strony nie obciera

PostNapisane: 6 marca 2010, 10:09 
Częsty bywalec

dobijanie na bank leży po amortyzatorze!a z tej drugiej strony co nie obciera jaki jest prześwit pomiędzy opona a amortyzatorem ? nie wymieniałeś tarcz, łożyska ,nic nie grzebałeś w zawieszeniu ,nie uderzyłeś o krawężnik? a zakładał es inne koło?

PostNapisane: 6 marca 2010, 11:06 
Pierwsze kroki

z drugiej strony przeswit jest ok 50mm na palec,nie przypominam sobie zebym gdzies uderzyl,nic nie wymienialem,a jak zalozylem kolo z lewej strony na prawa to jadac nawprost obcieralo ,niewiem moze kola mam pokrzywione :zalamany: ale od lezenia chyba by sie nie pokrzywily ,poprostu w grudniu zalozylem zimowki polecialem do kraju i teraz chcialem wrocic do letniego felunku i stalo sie co opisalem.

PostNapisane: 6 marca 2010, 17:41 
Częsty bywalec

a zamieniałeś z tyłu do przodu ? jedz na jakiś warsztat i sprawdź czy czasem Fela nie jest ugięta! a jak będzie Oki to poszukaj dystanse i będzie git chyba że zmienisz felgi z większym odsadzeniem a właśnie jakie masz ET?

PostNapisane: 7 marca 2010, 01:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
też tak miałem po zakupie auta, przyczyną były krzywe amorki - nie zobaczysz tego na pierwszy rzut oka bo one się krzywią w miejscu łączenie ze zwrotnicą i tego nie widać - dopiero po wymontowaniu

po tym co opisujesz to czy byłyby skrzywione czy nie to i tak masz amory do wymiany

ps. i masz błąd :zdegustowany: w profilu: pisze się Gdańsk

PostNapisane: 7 marca 2010, 11:12 
Pierwsze kroki

felgi mam proste.
Zakupilem juz dystanse 0,5mm i zmienie amortzatory ,wczoraj bylem u kolesia na warsztacie i tez mi to powiedzial ze amortyzator moze byc krzywy.Wymienie i zobacze jakie beda wyniki.
Dzieki chlopaki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1