BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 23:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Smród spalin wewnątrz auta?
PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 19:12 
Pierwsze kroki

Witam. Chciałbym się poradzic za nim sie zabiorę za to, może ktoś już spotkał się z takim przypadkiem, a mianowicie od pewnego czasu na postoju po zapaleniu silnika śmierdzi spalinami w kabinie auta, jedyne wyjście to zamkniecie obiegu. Początkowo myślałem że spaliny z tłumika pod wpływem wiatru dostają się na przód sam. i tym samym dostają się do środka ale dziwnę mi to było jak za każdym razem stając na światłach musiałem zamykac obieg i ostatnio wieczorem na odpalonym motorze stojąc przed autem rozmiawiałem z kolegą a tu nagle chmury dymu z reflektora od strony pasażera, początkowo myślałem że coś sie stało, otworzyłem maske i smok spalin. Patrzyłem już na końcówkę wydechu ale tam czuc oczyszczone spalinu Euro 4. Zastanawiam się czy mogła pójśc uszczelka na kolektorze wydechowym czy to jest kosztowne? Albo może macie inne propozycje, wiem ze minął serwis na 15 tyś na filtr cząsteczek stałych ale przecież z tym się nic nie robi. I pytanie czy w takim wypadku możliwe jest większe spalanie i spadek mocy nie zawsze ale czasami odczuwam to w dole i komp. pokazuje na komp. wieksze spalanie niz zawsze o 1,5 l. I jeszcze jeden problem co moze byc przyczna falowania silnika nie rónej pracy przy odpaleniu nie zawsze czesto na zimnym sil. czyżby dawały siwe znaki wtryski, przedwczesny objaw. Proszę o fachowe porady i zgóry dziękuje i pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów Damian.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Smród spalin wewnątrz auta?
PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 19:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
Niestety nie mam wiedzy żeby Ci pomóc ale na pewno temu który będzie w stanie Ci coś doradzić przydadzą się jakieś dane "pacjenta" :)

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 19:45 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Capone_2005 napisał(a):
chmury dymu z reflektora od strony pasażera

wygląda na to, że masz gdzieś nieszczelny wydech, trzeba rozebrać osłony i sprawdzić
Capone_2005 napisał(a):
filtr cząsteczek stałych

najgorszy badziew jaki tylko panowie inżynierowie mogli wymyśleć, sprawia wiele problemów ludziom i to niezależnie w jakim samochodzie jest montowany
Capone_2005 napisał(a):
filtr cząsteczek stałych ale przecież z tym się nic nie robi

robi się robi zazwyczaj wymienia jak sie zapcha a koszt wymiany bagatela od 5000 w zwyż, jak robisz krótkie odcinki po mieście to bardzo szybko może się zapchać, a przy okazji poziom oleju może rosnąć w misce olejowej, co jest spowodowane przedostającym sie paliwem do oleju

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 19:48 
Pierwsze kroki

Dzięki za info Rychu19 w Sobotę będę się za to zabierał mam nadzięję, że nie ma gdzieś dziury w kolektorze, bo wtedy lipa.

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 20:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Cóż ,te kolektory padają.Trzeba wymienić i tyle.I na to bym stawiał.

A filtr cząstek można zregenerować za 700-1000zł.Lub kupić zregenerowany.Wypłukuje się ze środka sadzę.Jak coś to mogę dać namiar na gościa od Beemek.

pozdrówki

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 20:09 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
miałem podobny problem ostatnio w swojej 320d, okazało się że powodem jest kończące sie ze starości elastyczne złącze na (oryginalnie w metalowej puszce) smrodek i spaliny bylo widać w komorze silnika :)

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 20:42 
Pierwsze kroki

BARNABA zapewne ten mechanior to z okolic Twoich stron dolnośląskiego, ja jestem z wielkopolskiego ale chętnie wezme od Ciebie te namiary skoro piszesz, że jest dobry zawsze warto miec taki nr w książce, ja osobiscie jeszcze nie spotkałem się z dobrym specjalistą od Bawarek, a w ASO to już w ogóle poraszka zresztą pewnie temat znany każdemu;-).Zgóry dziękówka i również pozdróweczki dla Ciebie.
P.S. Widze, że jest bi turbo:) Ja teraz jeżdze 525d w M zewnątrz i wewnątrz sedan ale będę polował na kombi w Twoim silniku też w M jako drugi samochód bo będę potrzebował większą łądownośc.

LLimakk rónież dzięki za rade. Pozdrówki.

PostNapisane: 15 kwietnia 2010, 20:44 
Pierwsze kroki

BARNABA jak znajdę i kupię to napewno będę chciał sie wymienic spostrzezeniami i poglądami to będę wtedy pukał do Ciebie;).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1