BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 21:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Coś buczy z tyłu - pomóżcie namierzyć co to
PostNapisane: 24 maja 2010, 21:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M54B22
witam, auto to e46 328 kombi, problem polega na tym iz nie moge zlokalizować źródła buczenia, huczenia - niewiem jak to nazwać, dzwięk bardzo podobny , wręcz identyczny jak dzwiek skończonego łożyska w kole, ale nie cichnie na zakrętach , a jakis czas tamu w e30 łozysko mi huczało z tyłu ale na zakrecie na moment cichło. Tutaj jest jednostajny niezaleznie czy na zakrecie czy na prostej. najdziwniejsze jest to iż dzwiek ten słychać najwyrazniej w przedziele prędkosci 80-90 km/h. jesli jade wolniej lub szybciej praktycznie zanika, dodam iz nie ma znaczenia czy jade na biegu, czy na luzie , z górki czy pod górke, poprostu przy wyżej wymienionej predkosci pojawia sie huczenie z tyłu, jak gdyby z łożyska. acha podmienialem całe koła wiec opony wykluczone. moze miał ktoś cos podobnego, a moze ktos mnie na coś naprowadzi , pozdrawiam wszystkich

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Coś buczy z tyłu - pomóżcie namierzyć co to
PostNapisane: 24 maja 2010, 23:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Dzwignij auto na lewarku pokrec lub na podnosnik i zapalic i wrzucic biegi druga osoba slucha czy to do kol,moze tez dyfer juz lekko chalasowac.

PostNapisane: 25 maja 2010, 13:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Witam.Mam dokładnie to samo huczenie,ktore bardzo przypomina łożysko kola.Padający dyfer podobno wyje jak w starym Polonezie a ten dzwięk tego nie przypomina.A zreszta przy moim przebiegu 140 tys. to chyba malo prawdopodobne aby dyfer padl.Wiec ja obstawiam łożysko podpory wału,ktore planuje wymienic w najblizszym czasie.samo łożysko nie jest drogie tylko zastanawia mnie ile pracy potrzeba na wymiane tego.

PostNapisane: 25 maja 2010, 14:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 trumenvagon
Kod silnika: spacerówka
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1661879
jeśli kręciłeś bączki sprawa jest bardzo prosta.. łożysko do wymiany i tuleje na wachaczach..właśnie wymieniam :wstyd: mechanik tylko usłyszał jak wjeżdzam i już wiedział o co chodzi :rotfl:

PostNapisane: 25 maja 2010, 19:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M54B22
dejwid1979 napisał(a):
Witam.Mam dokładnie to samo huczenie,ktore bardzo przypomina łożysko kola.Padający dyfer podobno wyje jak w starym Polonezie a ten dzwięk tego nie przypomina.A zreszta przy moim przebiegu 140 tys. to chyba malo prawdopodobne aby dyfer padl.Wiec ja obstawiam łożysko podpory wału,ktore planuje wymienic w najblizszym czasie.samo łożysko nie jest drogie tylko zastanawia mnie ile pracy potrzeba na wymiane tego.

ok, mam wiec prośbe, jesli wymienisz to łożysko podpory wału daj znać czy to pomogło.
ps. GDZIE dokładnie znajduje sie to łozysko ?

PostNapisane: 26 maja 2010, 21:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 LCI 530d M-Pak
w moim przypadku to własnie byla wina podpory walu byl to taki metaliczny dzwiek, takie huczenie staly szum niezależnie od predkosci myslalem ze to lozyska kol ale na zakretach rowniez huczalo wiec obstawilem ze to bedzie ta czesc...wymiana okolo 30-40 min koszta nie duze bo w Fusie kupilem za 260zl:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1