gemzik napisał(a):
Witam
temat juz troche przedawniony ale czy ktos moze po wymianie tulei nr. 9 dalej mial stuki i wyeliminował ten problem bo ja niestety po wymianie nie widze roznicy to znaczy dalej cos stuka z tylu przy zmianie biegow... czy sprzeglo moze miec cos z tym wspolnego bo mechanik mi pow. ze to docisk bo sprzeglo wysoko lapie i nie wysprzegla do konca i to dlatego dodam ze stuka rowniez na postoju przy wrzucaniu wstecznego i 1 ale przy caly czas wcisnietym przegle przy zmienie np. do luzu i 1 i znowu luz i 1 to nie stuka tylko jak sie wcisie sprzeglo wrzuci bieg i do luzu i znowu pusci i przycisnie sprzeglo bieg i luz to wtedy stuka

Panowie POMOCY!!
Mam podobnie.
tylko u mnie jak się turla i tak energicznie wbijam 1 to jest bah bah. Na postoju aby to usłyszeć,bez wciskania sprzęgła tak jakby wbijam 1 bieg tzn taki ruch z 1 cm przy mini oporze cofam rękę i co zauważyłem.
Po tej operacji zawsze gdy wbijam wsteczny (normalnie ze sprzęgłem) wydobywa sie ten stuk, pochodzi on z wału oraz półosi bo jest tam luz 1cm na półosiach nie wiem czy to dopuszczalny luz ?
stuk(ruch wału wykona sie tylko raz) aby znowu się poruszył trzeba wykonać operację z 1 biegiem
Wiadomo wymiana tulei nie usuwa przyczyny lecz ją po prostu wytłumia
Co najdziwniejsze dlaczego wał się obraca w momencie gdy wbite jest sprzęgło.
Identycznie się dzieje gdy auto się turla wtedy można wbijać 1 ze sprzęgłem i też sa stuki.
i 2 pytania czemu wał na wbitym sprzęgle wykonuje mały ruch ?
Czy na półosi może być luz taki że np podniosę auto i na biegu tył ma z 2cm luzu... czy to półośka do wymiany ?