BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 10:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330d nie odpala
PostNapisane: 3 grudnia 2007, 17:10 
Pierwsze kroki

Witam jak w temacie... a mianowicie moja bunia dzisiaj mnie totalnie zawiodła :( wiec problem jest taki silnik kiedy sie zagrzeje i go zgasze nie chce odpalac musze odczekac z 10 min wtedy odpali bunia to 330d komp. nic nie pokazał. miał ktos cos takiego????

Ostatnio edytowano 3 grudnia 2007, 17:33 przez dyzio, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2007, 22:41 
Witam, miałem to samo, mechanik wymienił mi przekaźnik od pompy paliwa i teraz nie zauważyłem tego problemu

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, 00:11 
Pierwsze kroki

witam mam to samo tylko w 530d i dluzej musze krecic zeby zapalil
mechanik kazal wymienic mi czujnik polozenia walka rozrzadu-koszt 318zl w aso
nie pomoglo
wstawilem dzis do niego ma posprawdzac i zdignozowac co jest
jutro mam sie dowiedziec -to napisze jaka diegnoza

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, 12:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
warto sprawdzić wtryski

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, 21:49 
Pierwsze kroki

i zdiagnozowal
przy starcie na listwie wtryskowej słabe cisnienie
pierwszy wtrysk leje-do wymiany lub naprawy jak kto woli , szosty slabszy od pozostałych
troche dziwne ze padl po 120tys , ale to skutki naszego wspanialego paliwa , powiedzial ze teraz to norma ze i tak dobrze bo wiekszosc wtyrzymuje okolo 100tys

Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2007, 23:35 
Forumowicz

Moje BMW: S420CDI/E36 Compact
Kod silnika: OM629/ M52B28
Garaż: 323ti http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=60

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=115261
witam ja mialem podobny problem ze swoja e39 530d nie odpala jak byla ciepla, bylem w paru stacjach obslugi i wszyscy rozkladali rece i obstawiali wtryski, po wielu probach wymienilem czujnik pol walka rozrzadu i samochod dziala, w miedzy czasie zmianilem pompe paliwa progowa, przekaznik modulu DDE i czujnik walu korbowego lecz nic to nie dalo. nie ukrywam ze z przyjemnoscia sprzedam moje czesci ktore wymienilem sa na 100% sprawne:D

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 21:13 
Szukam pomocy..
Kupilem e39 jakis miesiac temu. Jak byla zimna paliła z dotyku, natomiast jak była rozgrzana to musial dluzej zakrecic zeby odpaliła. Dzis natomiast podjechalem pod sklep, zgasilem i jak wrocilem i chcialem odpalic to koniec...
Auto pokreciłem ale nie zapaliło i bylem zmuszony scholowac auto.
Czy ktos wie jaka moza byc przyczyna??
Bardzo prosze o pomoc jesli ktos wie co to moze byc

Tytuł: Re: [E46] 330d nie odpala
PostNapisane: 28 grudnia 2010, 14:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Witam! Mam podobny problem w swoim BMW. 330d 2003r. silnik m57 ten (184km). Początkowo auto długo kręciło na ciepłym silniku, później zapalił jak delikatnie ostygł (tak po 2-3 godzinach) a po dłuższej wycieczce wakacyjnej zapalał tylko jak był całkowicie zimny, w tej chwili nie zapala w ogóle. Gdy zastosuje "plak" lub samostart odpali i chodzi idealnie równiutko, nie kopci, jest moc. Więc to raczej nie pompa.
Podpinałem pod kompa i wyskoczył błąd niskiego ciśnienia na listwie wtryskowej przy rozruchu. Wymieniłem pompę 9kupilem tańszy zaminnik) tą w progu i dalej problem jest ten sam, zmierzone ciśnienie miernikiem tuż za filtrem ropy wynosi 3,8 bara przed rozruchem a w czasie pracy 3,5 około. zna ktoś odpowiednie ciśnienie jakie jest wymagane? Lub może zmierzyć u siebie? Co może być problemem, że auto nie puszcza zapłonu?
Ja obstawiam jeszcze:
Błąd czujnika w ciśnienia w filtrze paliwa
Leje któryś z wtrysków i przez to małe ciśnienie na listwie
czujnik wału lub walka
czujnik ciśnienia na listwie
elektrozawór na pompie
pompka w baku

Sam już nie wiem, wymienianie tego wszystkiego po kolei metoda prób i błędów zrujnuje chyba mój budżet, spotkał się ktoś z czymś takim? Jakieś pomysły? Bedę bardzo wdzięczny za pomoc bo niunia stoi w garażu już chyba z pół roku:(

Tytuł: Re: [E46] 330d nie odpala
PostNapisane: 29 grudnia 2010, 10:56 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Ja miałem podobny problem tylko z silnikiem 318 d, tzn na zimnym palił bez problemu natomiast. Jak pojechałem do sklepu czy zatankować na stacje na ciepłym nie mogłem odpalić rozrusznik kręcił ale bez efektów.Jak silnik ostygł do niebieskiego pola palił znowu bez problemu Było tak że jeden tydzień było dobrze (nawet na ciepłym) a kolejny tydzień kicha. Męczyłem się z tym 3 miesiące w końcu wyczytałem na forum że przyczyną może być czujnik wałka rozrządu koszt w ASO 420 zł, wymieniłem i bez rezultatu. W końcu podjechałem do mechanika i stwierdził pompa paliwa do wymiany koszt oryginalnej 1000zł, wymieniłem rok temu i narazie bez problemu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1