BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E3X] M50B25 Vanos Instalacja silnika
PostNapisane: 8 lutego 2011, 14:57 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
Mam nietypową prośbę do forumowiczów którzy posiadają w swoich autach M50B25 na vanosie lub być może ktoś gdzieś posiada taki silnik z instalacją gdzieś w piwnicy, Potrzebuje rozpiski, zdjęć, lub czegokolwiek co pomogłoby mi podpiąć poprawnie instalację tego silnika. Może ktoś gdzieś ma ściągnięty kolektor ssący i mógłby mi podać jakie kolory kabli idą do poszczególnych czujników. W trakcie swapowania mechanik wprowadził mnie w błąd i kazał odpiąć mi całą instalacje z silnika twierdząc że nie ma możliwości pomylenia się w ponownym jej składaniu,a jednak jest kilka takich samych wtyczek i po złożeniu wszystkiego do kupy auto chodzi ale po dłuższym użytkowaniu przechodzi w tryb awaryjny i kręci się do 3,5 obrotów chcąc kręcić wyżej przerywa. Jestem niemal pewien ze instalacja jest źle podpięta ale żeby to dobrze zrobić musiałbym mieć najlepiej podane kolorami co i jak jest podpięte w poprawnie działającym silniku bo przy każdej wtyczce po ściągnięciu tej gumki widac różne kolory kabli. Podłączałem go pod kompa i wyskoczył błąd
42-speed signal interrupted więc na 100% coś jest zamienione i komp to źle sczytuje
Jestem nawet w stanie komuś zapłacić za pomoc w tej sprawie bo już nie mam siły a w tej sytuacji to jest h.. nie jazda.

viewtopic.php?p=207496#207496

Było E36 328
Jest E30 325 :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E3X] M50B25 Vanos Instalacja silnika
PostNapisane: 8 lutego 2011, 19:53 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
tam nie ma żadnych "kolorów" kabli. Wszystkie są czarne i jest kilka takich samych wtyczek. Też swapowałem taki silnik z kumplem ale on nie wiem skąd bez żadnych oznaczeń kabli pozłączał to do kupy :zdziwko: Musisz się teraz trochę pobawić. Trochę można dojść po długośći kabli.

PostNapisane: 8 lutego 2011, 22:25 
Forumowicz

jak ściągnie się te gumeczki to widać kolory kabli wiem bo sprawdzałem, faktycznie jest kilka takich samych wtyczek dlatego między innymi mam ten problem, co do długości to zgodzę się trochę doszedłem bo auto pali i jeździ, z tym że po prostu coś musi być źle podłączone bo jak wyjadę poza wiochę wrzuce wszystkie biegi to po jakimś czasie włącza się ten tryb awaryjny i nie jedzie wyżej niż wspomniane 3,5 tyś/obr i włącza się błąd 42.
dzięki parcelant za zainteresowanie :ok:
mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto ma akurat rozgrzebany kolektor i będzie tak uprzejmy żeby zobaczyć jakie kable do czego idą, będę bardzo wdzięczny. a może ktoś z was wie kto ma rozgrzebany taki motor, bardzo mi jest potrzebna jakakolwiek pomoc bo u mnie w okolicy nie ma nikt takiego silnika.

Było E36 328
Jest E30 325 :)

PostNapisane: 11 lutego 2011, 00:10 
Forumowicz

można usunąć problem rozwiązany

Było E36 328