BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 20:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1487 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Grupa AA
PostNapisane: 12 maja 2012, 20:02 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Krupnik: owszem, ale mojej roboty, nie sklepowy!!

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 maja 2012, 20:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
mroova81 napisał(a):
Krupnik: owszem, ale mojej roboty, nie sklepowy!!

Przepis!

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 12 maja 2012, 20:10 
Specjalista

Tutaj improwizuje i nigdy nie trzymam się jakiegoś przepisu na sztywno. Masz tu kilka, aby załapać mniej więcej o co chodzi, potem to już tylko zabawa w alchemika ;) Ze spraw, których nie ma poniżej, a z którymi będziesz mieć problem to: filtruj przed dodaniem miodu (korzenną zaprawę). Jak dodasz miód filtrowanie stanie się niemal niemożliwe. No i pewnie wiesz, że jak robisz cokolwiek z czystym spirytusem, to zawsze dolewasz do spirytusu. Ze względów ekonomicznych, nie bezpieczeństwa.
Kod:
KRUPNIK
Składniki:500 ml płynnego miodu
1/2 laski cynamonu
po 8 ziaren ziela angielskiego i goździków
1/2 laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 l wody
1 l spirytusu Sposób wykonania:500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski
cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej
gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać
skórkę z wyparzonych wcześniej pomarańczy i cytryny. Wymieszać i przelać do słoja, szczelnie
zamknąć. Odstawić na tydzień, rozlać do butelek, zakorkować.

Nalewka „Krupnik”
Składniki:
1 litra spirytusu
1 kg miodu
1/2 gałki muszkatułowej
6 ziarenek pieprzu
6 goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
3 cm cynamonu
1 płaska łyżka zmielonej kawy
1 płaska łyżka czarnej herbaty
1 litra wody
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
Wodę zagotować i do gotującej się wody dołoSyć zmielone w młynku udarowym (lub ubite w
moździerzu) pieprz, goździki, ziele angielskie, cynamon, kawę, herbatę i gałkę muszkatołową.
Chwilę to pogotować.
Następnie schłodzić. W międzyczasie podgrzać miód aby był płynny. Wymieszać płynny miód z
zawiesiną trochę podgrzewając. Ponownie schłodzić.
Do przygotowanego naczynia szklanego (typu gąsior z zakrętką) wlać spirytus i schłodzoną
mieszaninę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec pociąć laskę wanilii.

KRUPNIK LITEWSKI.
Składniki:
3 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
6 szklanek miodu
Przyprawy:
2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
3 łyżeczki pokruszonego cynamonu
4 lekko zgniecione ziarna kardamonu
1 rozgnieciona gałka muszkatołowca
3 goździki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego
3 cienkie plastry imbiru
3 rozcięte wzdłuż laski wanilii
szczypta szafranu
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar
przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40
stopni C, dodać miód, mieszać aŜ miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie
przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w
ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.

Krupnik kurpiowski z piwniczki plebana (oryginał):
- litr wody
- 2 Laski wanilii
- gałka muszkatołowa
- 14 goździków
- 2 krótkie laski cynamonu
- skórka z całej pomarańczy
- kawałek imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- miodku 1 litr
- karmel z cukru 0,5 kg
- bimberku 2 litry
- kwiat hibiskusa
- kardamonu ziarnko
- szafranu szczypta
4,5 ilość finalna
Zazwyczaj mnożę proporcje x 3. Przesmaczny i najlepszy. Najlepszy, bo mój, oczywiście po mojemu dopracowany.
Jak go zrobić? Gotujemy wodę, wrzucamy zioła i wszystko, co tam jest, oczywiście pocięte lub skruszone, dodajemy miód, poczym sukcesywnie, karmelizowany powolutku cukier. Zestawiamy z ognia na godzinkę. Wlewamy do gąsiorka, dodajemy psotę i szczelnie szybko zamykamy. Po trzech dniach zlewamy do butelek i już nadaje się do picia.

Krupnik wyborowy
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45.
• 500 g miodu pszczelego,
• 500 ml spirytusu o mocy 95,
• 5-10 ml zaprawy korzennej,
• 1 łyżeczka soku z cytryny,
• 200 ml wody.
Zaprawa korzenna:
• 3 g cynamonu,
• 1 g goździków,
• 3 g imbiru,
• 2 g gałki muszkatołowej,
• 1 laska wanilii (4 g),
• 150 ml spirytusu o mocy 60.
1. 95 ml spirytusu o mocy 95żrozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż.
2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.
3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć.
4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.
5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.
6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać cześć wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek.

Krupnik II
0,5 litra miodu + 1/4 litra wody gotować, szumując do czysta
1 laska cynamonu
5 goździków
1/4 gałki muszkatołowej
3 listki kwiatu muszkatołowego
1/2 laski wanilii
1/4 litra wody
Gotować pod przykryciem, pod koniec dodać skórki pomarańczowej na parę minut. Do gąsiora wlać 1 litr spirytusu i do niego wlać filtrując przez flanelę i mieszając gorący wywar z korzeni a potem gorący miód. Owinąć kocem aby wolno wystygł. Po paru dniach osad opadnie. Zdekantować i zlać do butelek.

Krupnik Żmudzki
2 litry czystej wódki
1 szklanka wody
20 dag miodu
20 dag cukru
½ laski cynamonu
kilka listków ruty
szczypta imbiru
kawałek gałki muszkatołowej
płatki z jednej róży ogrodowej
kilka jagód jałowca
2 goździki

Miód, cukier, przyprawy zalać 1 szklanką wody i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, wlać wódkę, naczynie przykryć i podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na 8 godzin w chłodne miejsce. Następnie przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 miesięcy.

Krupnik Babci Jadzi
-szklanka cukru,
-laska wanilii,
-kawałek kory cynamonu,
-10 goździków,
-2 listki laurowe,
-5 ziarenek angielskiego ziela,
-łyżeczka otartej skórki z pomarańczy,
-500 g miodu,
-2 szklanki 40% wódki,
-2 szklanki spirytusu.
W płaskim dużym rondlu upalamy cukier na karmel, dodajemy 2÷3 łyżki przegotowanej wody, potem korzenie, zioła i stopniowo miód i podgrzewamy, mieszając. Gdy masa porządnie się zrumieni, ostrożnie wlewamy wódkę,stale mieszając, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i nadal mieszając, stopniowo wlewamy spirytus. Szczelnie przykrywamy zostawiamy do ostygnięcia,po czym przecedzamy przez gazę lub lnianą ściereczkę i podajemy na gorąco lub rozlewamy do butelek. Szczelnie korkujemy i zostawiamy na kilka miesięcy

mój przepis na Krupnik Litewski
1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 1 litr spirytusu95%, 1/4 laski wanilii, 1/4 gałki muszkatołowej,kawałek kory cynamonu (5 cm), 10 goździków, 1 "skręt" skórki cytrynowej lub pomarańczowej, 10 jagód jałowca, 1 szklanka wody.

miód i cukier zalać w garnuszku szklanką wody, dodać potłuczone przyprawy i gotować pod szczelnym przykryciem kilka minut, odstawić na około pół godziny. Następnie przecedzić przez gazę, zagotować ponownie. Przelać do ogrzanego dzbanka z przykrywką dodać spirytus, wymieszać. Podawać w ogrzanych czarkach kamionkowych lub lub małych filiżaneczkach do kawy, bardzo gorący. Jeśli się nalej go do butelek, zalorkuje i przechowa przez pewien czas wówczas nabiera lepszego smaku!!

PostNapisane: 13 maja 2012, 15:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
No i stało się panowie :zalamany: powtórka z rozrywki! umieram, mega kac :rozpacz:
A zaraz na spota trza jechać- dobrze, że znalazł się kierowca :looka:

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 13 maja 2012, 16:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
mroova81, Tomek,
Napiszcie swoje 3 najlepsze browarki które można kupić :ok:

PostNapisane: 13 maja 2012, 23:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: A8L W12/ E34 518i
Garaż: Bylo:
X5 E70 4.8i
E61 535d
E63 630i
E60 530D
E39 525i
E39 530D
X3 2.5i SE
MB CLS 5.5
Obrazek

Bardzo dobre piwko, można sporo wypic :hyhy:

PostNapisane: 13 maja 2012, 23:23 
Specjalista

PiotrRadom napisał(a):
mroova81, Tomek,

Niestety nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Dla mnie raciborskie zielone, paulaner (nie wiem, taki mętny....) i...? Powiedzmy Lech Pils, ale taki rozlewany 15 i więcej lat temu. Tego smaku nie zapomnę do końca życia, szkoda, że się tak zeszmacili z tym pilsem.

PostNapisane: 14 maja 2012, 00:03 
Zacna persona forum

X5 E70 4.8i
E61 535d
E63 630i
E60 530D
E39 525i
E39 530D
X3 2.5i SE
MB CLS 5.5
Napiszcie mi jak to jest z EB, polskie piwo, które nie jest dostępne w Polsce ? :kwasny:

PostNapisane: 14 maja 2012, 08:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
PiotrRadom napisał(a):

Najlepsze piwo, które piłem to z prywatnego "browarku" - pisze browarku bo gość robi tylko na potrzeby (przynajmniej tak mi się wydaje) baru - restauracji. Lokal mieści się na granicy Nowego Targu i Szaflar, i dumnie zwie się Zadyma :hyhy: :hyhy: :hyhy: Na dole kręgle, kilka maszyn no i oczywiście lada z pipami :cwaniak: Gość ma cztery rodzaje piw. Jasne (najlepsze) jakieś miodowe i jeszcze dwa inne, ale tych nie próbowałem. W każdym razie jak będziesz w tamtej okolicy to wbijać tam możesz śmiało :)

PostNapisane: 14 maja 2012, 08:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
blademan89 napisał(a):
Napiszcie mi jak to jest z EB, polskie piwo, które nie jest dostępne w Polsce ? :kwasny:

Ponoć tylko na eksport. Ja ostatni raz piłem je 2 lata temu w... US&A.
Chociaż widziałem też u nas, w sklepie tylko z piwem, ale akurat miałem ochotę na ciechana pszenicznego :D

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 maja 2012, 11:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: mondeo ghia x
Kod silnika: duratec HE
Z EB to jest piwo eksportowe. Grupa Żywiec zablokowała sprzedaż tego piwa w kraju po przejęciu Elbląskiego Browaru. W zamierzeniu piwem premium miał pozostać tylko Żywiec. Osobiście załatwiałem sobie EB od dyr. browaru a obecnie trwają negocjacje aby przy otwarciu ogródków piwnych "Specjal" w Elblągu można było właśnie tam na miejscu, kupić piwko eksportowe EB. Więc jest duża szansa na większe ilości. Na piwo jest wielu chętnych ale odrazu uprzedzam, że w smaku to nie to samo co kiedys...

PostNapisane: 22 maja 2012, 11:51 
Forumowicz

Moje BMW: E36
matt-el napisał(a):
obecnie trwają negocjacje aby przy otwarciu ogródków piwnych "Specjal" w Elblągu można było właśnie tam na miejscu, kupić piwko eksportowe EB. Więc jest duża szansa na większe ilości.

I to jest dobra informacja. :) Chętnie napiłbym się EB, już zapomniałem jak ono smakowało.

PostNapisane: 22 maja 2012, 12:35 
Przyjaciel forum

Koledzy,ostatnio zakupiłem troszkę wodnego roztworu alkoholu etylowego o zawartości alkoholu ok. 96%,yyyyy,znaczy się spirytus :D
Jako,że jakoś nie jestem specjalistą w tworzeniu jakichś smakowych trunków może macie jakiś prosty i sprawdzony (nie taki skomplikowany jak na te krupniki wyżej :rotfl: ) przepis na coś smakowego???
Jakiś czas temu zrobiłem eksperyment z palonym cukrem,czyli karmelem i wyszło takie sobie,smakowało trochę jak rum :rotfl: Dolałem do tego trochę cytrynki,ale dalej nie zachwycało.
Część z tego spirytusu idzie na sprawdzoną i dobrą cytrynówkę,którą robi kumpel.
Z reszty chcę coś wykombinować,myślałem trochę nad Ice-ówką,bo podobno nie jest zła.
Tak,więc jak wspomniałem,potrzebuję prosty i sprawdzony przepis na coś dobrego,jak ktoś coś ma pisać :D

PostNapisane: 22 maja 2012, 13:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
byku1600, Porterówka:)
O ile pamiętam proporcje:
1l spirytusu
0,5l do 0,75l piwa porter (żywiec np)
0.75 - do 1l piwa jasnego (jak kto lubi, mniej jasnego - więcej goryczy z portera, więcej jasnego - delikatniejszy smak)
1 szklanka cukru
3 torebeczki cukru waniliowego

Piwa zmieszać w garnku i podgrzać, ale nie gotować. Jak już się porządnie nagrzeją dodajemy cukry (nie całość na raz) i powolutku mieszamy aż do rozpuszczenia całkowitego, po drodze kontrolujemy smak dodając dalej cukier (żeby nie przesłodzić tylko trafić we własny gust). Jak już uzyskamy satysfakcjonujące proporcje smaków piw i odpowiedni poziom słodyczy wlewamy spirytus i kilka minut jeszcze trzymamy na kuchence mieszając. Dla ambitniejszych - można przyprawiać wanilią w lasce, dodać troszkę imbiru - wedle uznania.
Zlewamy do butelek i schładzamy - gotowe do spożycia (ale lepsze, jak kilka dni postoi).
Najlepiej pije się ze szklaneczek z lodem.
Ostrzegam - wbrew niewinnemu smakowi - posiada zdradziecką moc, o czym przekonało się wiele dziewcząt ;)

Powinno wyjść ok 2,5l wódeczki.

PRZYPOMINAM - SPIRYT JEST ŁATWOPALNY, MAIMY NA TRZEŹWO I OSTROŻNIE, ŻEBY NIE OPALIĆ SOBIE BRWI I CZEGOŚ JESZCZE :piwo:

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

PostNapisane: 22 maja 2012, 18:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
byku1600, swojego czasu moim głównym trunkiem z okazji różnych okoliczności (a często i nawet bez nich) był spirytus z piwem bezalkoholowym, popularnym Karmi. Sposób przygotowania najprostszy z możliwych- po prostu mieszasz pół na pół, potem do lodóweczki i na następny dzień można się delektować. Jeżeli chodzi o smak- dla mnie bardzo OK, ale co najważniejsze na drugi dzień po degustacji owego trunku, kac naprawdę znikomy ;)
Piłem to na ogół z przysłowiowego kielicha, ale i z Colą z dodatkiem cytryny smakuje i to zarówno płci pięknej :)

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 22 maja 2012, 19:25 
Forumowy terrorysta

KowalGR napisał(a):
Kasztelan hehehe jest moc. Teściu przyjechał ze Szczecina i właśnie poszedł spać po 6. Ja właśnie odbezpieczyłem 7 sztukę.

To i tak dobrze 6 :)

Wojtek napisał(a):
bo jak mówią ziomale, 4 wypy i film się urywa :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Obrazek

:zdrowko:

PostNapisane: 22 maja 2012, 19:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19
renoraines, ja musiałem zbastować "troszkę"
bo po majówce wyglądałem prawie jak Nick Nolte....hehehe
Obrazek

:zdrowko:

PostNapisane: 22 maja 2012, 19:57 
Specjalista

Marky napisał(a):
byku1600, Porterówka:)
O ile pamiętam proporcje:
1l spirytusu
0,5l do 0,75l piwa porter (żywiec np)
0.75 - do 1l piwa jasnego (jak kto lubi, mniej jasnego - więcej goryczy z portera, więcej jasnego - delikatniejszy smak)
1 szklanka cukru
3 torebeczki cukru waniliowego

Piwa zmieszać w garnku i podgrzać, ale nie gotować. Jak już się porządnie nagrzeją dodajemy cukry (nie całość na raz) i powolutku mieszamy aż do rozpuszczenia całkowitego, po drodze kontrolujemy smak dodając dalej cukier (żeby nie przesłodzić tylko trafić we własny gust). Jak już uzyskamy satysfakcjonujące proporcje smaków piw i odpowiedni poziom słodyczy wlewamy spirytus i kilka minut jeszcze trzymamy na kuchence mieszając. Dla ambitniejszych - można przyprawiać wanilią w lasce, dodać troszkę imbiru - wedle uznania.
Zlewamy do butelek i schładzamy - gotowe do spożycia (ale lepsze, jak kilka dni postoi).
Najlepiej pije się ze szklaneczek z lodem.
Ostrzegam - wbrew niewinnemu smakowi - posiada zdradziecką moc, o czym przekonało się wiele dziewcząt ;)

Powinno wyjść ok 2,5l wódeczki.

PRZYPOMINAM - SPIRYT JEST ŁATWOPALNY, MAIMY NA TRZEŹWO I OSTROŻNIE, ŻEBY NIE OPALIĆ SOBIE BRWI I CZEGOŚ JESZCZE :piwo:

Często to robię. Ja daję 3-4piw typu porter /1L spirytu, szklanka cukru i kilka(naście) tytuszek cukru waniliowego. Nie ma żadnej goryczki porteru, smakuje jak cukierki kukułki. Tuningować można to poprzez dodanie (tylko bardzo dobrej jakościowo) ciemnej czekolady, lub suszonych śliwek, ewentualnie, aby jeszcze wzmocnić smak, można dodać nieco rozpuszczalnej kawy. Piwa jasnego się tutaj nie daje w ogóle.

PostNapisane: 22 maja 2012, 21:38 
Zacna persona forum

X5 E70 4.8i
E61 535d
E63 630i
E60 530D
E39 525i
E39 530D
X3 2.5i SE
MB CLS 5.5
Dzisiaj znowu fosters, lecz w puszce ;)

Obrazek

A tego nie polecam... ohyda :cisza:

Obrazek

Zdrowie :ok:

PostNapisane: 22 maja 2012, 22:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
mroova81, ja zawsze z porter + jasne + wanilia + cukier --> pyycha :super:

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1487 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 75  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1