Krolik_Bugs napisał(a):
Pelna klatka i obiektyw o ktorym napisalem, czego mam sie dziwic?
Fotki ktore wkleiles so niemozliwe do wykonania tym obiektywem ktory poleciles do D5000.
Bo da rade zrobic zdjecie
zblizone do pierwszego 18-200 VR Nikona.
Krolik_Bugs napisał(a):
Ale co ma porownywalny sprzet Canona i Nikona do tego ze obiektyw 18-200 o ktorym pisales ze niby ma byc do GO absolutnie sie do tego nie nadaje i kazda tania stalka 50mm (Canon, Nikon however) bedzie w tym lepsza.
Widzisz, wydaje mi sie, ze nie trzymales nigdy tego obiektywu w reku...on naprawde jest uniwersalny, jasne ma swoje bolaczki, ale bardziej niz swiatlo czy ostrosc przeszkadza mi w nim aberracja chromatyczna czy winietowanie.
Krolik_Bugs napisał(a):
Jako jedyny to lustrzanka jest bez sensu (obiektyw do wszystkiego jest do niczego). Juz lepiej hybryde.
Ja wybralem system Canona, mam dwa zwykle kity (jeden do starego aparatu, jeden do nowszego), stalke 50mm wlasnie dla GO i telezoom do 300mm (tylko na pokazy lotnicze, na to 200mm to za malo).
Kit nie ma sensu, w przypadku Nikona dwa obiektywy 18-55 i 55-200 (aby wyrownac ogniskowe z 18-200), maja takie same swiatlo i wcale nie porazaja roznica ostrosci.
Zrobilem Ci zreszta porownanie
Nikkor 18-200 VR II 200mm @ F8 (tak jak na pierwszej focie z 335i)

Nikkor 18-200 VR II 200m @ F5.6 (najnizsze mozliwe swiatlo przy tej ogniskowej)

i teraz cos ciekawszego
Nikkor 18-200 VR II ~85mm @ F5.3 (najnizsze mozliwe swiatlo przy tej ogniskowej)

Nikkor 85mm 1.8 @ F1.8

i jasne tu dostaje po dupie...ale zrob mi hydryba zdjecia porownywalne do tych z 18-200