BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 00:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] compact bujanie tyłem
PostNapisane: 18 kwietnia 2011, 21:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36-COMPACT
Kod silnika: M43B16
witajcie dręczy mnie problem od jakiegoś czasu ,wiem ze coś jest nie tak bo jak miałem wcześniej e36 sedana i e30 tego nie było,teraz jest compact i dziwnie go buja siedząc w aucie lewo- prawo, cała budą , jak by ktoś z boku jak to zwykle bywa dla zabawy bujał i za chiny nie mam pojęcia co to,amorki przód nowe,tył też raczej są w porządku,jak kupiłem auto to sprężyny były zużyte tak że tył siedział bardzo nisko do tego ktoś wpakował gumy usztywniające,bez wahania wymieniłem ale na używki stoi normalnie ale jest to bujanie,co to może byc?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] compact bujanie tyłem
PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 05:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Sprawdź poduszki amortyzatorów tylnich

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 08:23 
Pierwsze kroki

nawet jeśli nie słychać żadnych stuków tez mogą być winne? słyszałem też o jakiś tulejach tylnej belki bo compact ma zawieszenie e30 z tym że nie wiem które to są ?? może ktoś wymieniał już? dodam że zawieszenie pracuje bez żadnego stukania,pukania(auta nie wozi po drodze) a buja jak na łodzi ale czuć że to tył!

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 16:24 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47
Też mogą to być poduszki. Mi bujało tyłem i wymieniałem tuleje wahacza wzdłużnego (silentblocki) to są te pod progiem, sprawdź je :)

Obrazek

Numer 4, a jak nie to, to posprawdzaj również tuleje nr. 3 i 2

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 16:54 
Pierwsze kroki

które to są kolego na rysunku? ps.to jest zawias compact? no i najważniejsze pomogło ci?

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 17:32 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47
Ach, przepraszam za moje niedoczytanie. Sory.

Obrazek

to jest zawias compact

Obczaj tuleje numer 3.

Ona też odpowiada za bujanie autem. Mi pomogło.

Ale obstawiam u Ciebie albo amory, albo poduszki

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 19:59 
Pierwsze kroki

spoko,jakoś mi tam mojej belki bakowało :) kurcze powiem tak, amorki jak zmieniałem sprężyny miałem odkręcone od dołu i są suche i ciężko chodziły, dziury tłumia nie rzuca,a jak sprawdzić te poduszki od amorów? acha te tuleje na belce nr 3 obczaje jutro ale z tego widziałem jak byłem w wulkanizacji ta guma tam była spracowana bo zwróciłem na to uwage,właśnie jeszcze zapytam bo sprężyny mam chyba od sedana ale stoi normalnie (używki) czy maja wplyw na to:? :|

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 22:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Compact
Kod silnika: M52B28
Wszystkie Compacty oprócz 323ti nie miały stabilizatora do tyłu, jeżeli tylko wydech Ci pozwala na jego zmieszczenie to zainwestuj w ten kawał pręta ( pasuje np. od E30 325 )

Druga sprawa tak jak koledzy pisali - Tuleja nr 3 na drugim rysunku. Zrobiona jest z gumy pustej w środku i sypie się jak domki w czeczenii. Ten element nie od rzeczy byłoby wymienić na poliuretan ( chyba 50zł sztuka )

Ostatnia sprawa - amortyzatory. Masz 1.6 który był wysoki i miękki, sprawdź czy nie leją. Przyszłościowo też mógłbyś pomyśleć o czymś niefabrycznym i twardszym , pasuje wszystko od E30.

PostNapisane: 20 kwietnia 2011, 07:54 
Pierwsze kroki

328ti dobry pomysł z tym stabilizatorem,na pierwszy ogień raczej pójdą te tuleje nr.3 dziś dokładnie je obejrzę jeszcze raz,amorki z przodu mam nowe ,na tyle zostały "stare" ale są suche i nie leją,trochę żałuje że odrazu nie poszła na glebę i by było po kłopocie,no ale teraz jak już mam przód "ori" to i tył muszę zrobic jak fabryka przykazała,hmm a jak bym narazie włożył gumy w sprężyny na tył? od czego zaczać wymiana amorów czy tych tuleji nr.3 ??? co bardziej pomoże?

PostNapisane: 20 kwietnia 2011, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: E36 touring
Kod silnika: M43
Garaż: było E36 318is M42
było E39 530d M57B30 TA
jest E36 316 M43
kolego miałem niedawno bardzo podobny problem i zrobiłem 3 podstawowe czynności :
- pojechałem na "szarpaki" i amorki - ok
- sprawdziłem stan sprężyn - ok
- sprawdziłem tuleje wachacza - ok
a zapomniałem o jeszcze jednym zmienić kola i opony(akurat zmieniałem z zimowych na letnie) i okazało się że przestało bujać.
Może masz coś z kołami ? pozdrawiam

PostNapisane: 23 kwietnia 2011, 10:43 
Pierwsze kroki

hej witam,koła sa na tylnej osi identyczne pirelli p600 a na przodzie continental również w identycznym profilu 205/60/r15 zauważyłem za to jedna rzecz tylne amory obadałem i jedna strona bujnie raz i wraca ale żeby ja nacisnąć trzeba użyć siły (norma) za to z drugiej strony auta jak bujne to rownież staje po jednym razie lecz żeby go bujnąć z tej strony nie trzeba tyle siły co z drugiej powiedział bym że bardzo lekko można bujnać ta strone,czy to amor? czy sprężyna bujnie się max 1,5 raza???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1