BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 00:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Szarpanie na pierwszym biegu
PostNapisane: 18 października 2009, 16:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam :)
Jest to mój pierwszy post na tym forum, także chciałbym przeprosić za wszelkie ewentualne błędy w temacie. Szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale jej nie znalazłem. Jeżeli już taki wątek jest na forum, to przepraszam i byłbym wdzięczny za nakierowanie mnie na niego :]

Mój BMW e36 316 - silnik 1600, rok produkcji 20.12.1995 szarpie (tylko) na pierwszym biegu. Obroty skaczą od 1000 do 1600 z okresem około 0,5 - 1 sekundy. Wygląda to tak, jakby ktoś wciskał gaz do oporu i puszczał z powrotem. Ruszenie lub wjazd pod wzniesienie to już tragedia. Oscylacje są bardzo gwałtowne, wciśniecie pedału gazu jeszcze bardziej to uwydatnia. Ma się takie uczucie, jakby komputer zamykał dopływ paliwa i otwierał na przemian - czym ma samochód ciężej tym gorsze szarpanie.

Z góry dzięki za pomoc. :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 16:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Troche dziwne ze dzieje sie to tylko na pierwszym biegu, za stabilne oboty w w/w zakresie odpowiada silnik krokowy, sprawdz go

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 16:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
A nie ślizga ci się sprzęgło przypadkiem ?

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 17:27 
Poszukaj zanim zapytasz

To sprawa silnika, nie sprzęgła. Sprzęgło jest ok. Tak jak pisałem w pierwszym poście, to się dzieje tylko na jedynce i w każdym zakresie obrotów. Dodam gazu to jest np.3000obr ale nadal to samo, tylko wahnięcia obrotów są jeszcze większe.

Davids3, co robi ten silnik krokowy i czemu na żadnym innym biegu tego nie robi?
Wygląda to tak jakby zadziałał układ zabezpieczający przed przekroczeniem maksymalnych obrotów silnika. Na luzie silniczek pracuje równiutko.

Pomaga jak wjeżdżam pod wzniesienie na pół-sprzęgle ale przecież nie mogę bo je spalę. Fajnie to wygląda na nieutwardzonym wjeździe na posesję (pod górę), co 2 metry jest zerwane podłoże, jakbym ruszał ze zrywu. Z boku wygląda to tak, jakby ktoś się dopiero uczył jeździć, czyli żenująco :)

P.S. Jak jadę po prostej drodze wahnięcia są mniejsze, bo samochód się toczy siłą kinetyczną, przy wjeździe pod górę, jak już mówiłem opory są większe i dlatego różnica obrotów jest większa.

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 17:59 
sprawdź układ dolotowy,miałem taki sam przypadek okazało się ze dolot jest nieszczelny

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 18:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
z tego co opisałeś to jednak nie silnik krokowy, może jedz pod kompa i wtedy pokaże (albo i nie) :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 18:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
jestem prawie pewny, że guma która idzie do lub od przepływomierza jest nieszczelna, sparciała. sprawdź to na tych załamaniach i sklej taśmą i zobacz cy sie poprawi. jak tak to wymień ten element. działo się tak u mojego brata i u kilku uczestników tego forum.

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 18:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Kochani jesteście the best! :super: Dzięki takim ludziom, jak wy chce się żyć. Wyszedłem, obejrzałem gumę - wyglądała idealnie!!! Ale rozchyliłem fałdy, a tam pękniecie. Prowizorycznie naprawiłem, odpaliłem wóz i podjazd pod górę i jest wszystko ok!!!!!

Dzięki wielkie!! Co mam zrobić, żeby się odwdzięczyć ? :]

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2009, 18:44 
Zacna persona forum

Cytuj:
Dzięki wielkie!! Co mam zrobić, żeby się odwdzięczyć ? :]

Klikaj chłopakom pomógł :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1