BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 15:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z wycieraczkami
PostNapisane: 6 listopada 2009, 08:19 
witam wszystkich. moj problem dotyczy mechanizmu wycieraczek.moj mechanizm uległ uszkodzeniu i nie wiem co zrobić.mianowicie zostało urwane normalnie w całosci odpadło to ciegło które porusza wucieraczka od strony kierowcy.znalazłem uzywane tylko że od modelu coupe i nie wiem czy podejdzie bo ja mam sedana.a druga sprawa to jak to wogóle wyjąć stare i włozyć nowe,jak sie wogóle za to zabrać? może ktoś mi pomoże,podpowie. z góry dziekuje.

Ostatnio edytowano 6 listopada 2009, 08:45 przez robert876, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2009, 13:13 
Forumowicz

sprawa nie jest prosta bo tam jest mało miejsca,pierw odkręć piora,później wypnij cały mechanizm ktory jest wciskany na takie kulowe przeguby,odkręć silniczek,wszystko ladnie przesmaruj i zlóż do kupy.jak bedziesz zakładał pióra to musisz dobrze wpiąć mechanizm od silniczka bo w przeciwnym razie pióra będą źle ustawione.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 21:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
nie wiem czy dobrze pamietam bo juz dawno wyciągałem cale to ustrojstwo ale możne cos Ci to pomoze:
- podważyc jakims wkretakiem plastikowe nakladki na ramionach wycieraczki i odkrecic sruby pod nimi
- delikatnie ruszajac ramieniem wycieraczki sciagnac je do gory, uwazaj zeby nie zjechac wielowypustu
- prawdopodobie trzeba zdemontowac plastik oslaniajacy ten taki dlugi pod szyba juz nie pamietam
- odkrecic plaskim kluczem takie duze nakretki widoczne po sciagnieciu ramion wycieraczek jakis duzy rozmiar tego klucza
- potem jak juz bedzie dostep do mechanizmu sa chyba jakies 2 czy 3 srubki takie male bedzie widac je tez trzeba wykrecic
- wypiac wtyczke od silniczka
- i to chyba wszystko caly mechanizm wysuwa sie w lewa strone stojac przodem do maski

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1