Kucu napisał(a):
Ja leje Shell Helix 10W40 i jest ok. Klepie rano przez chwilke (2-3sek) i pozniej cisza.
Shell to szit też mi na nim klepało.
Kucu napisał(a):
Po pierwsze widac roznice juz w konsystencji oleju (na + dla Shell'a), i Vanos ciszej klepie na nim...
No to widzę profi metody badania jakości oleju... paluszek do bańki i może jeszcze polizać by było warto
Zakov napisał(a):
Ja bym się tym stukaniem nie przejmował. Po prostu w niższych temperaturach olej staje sie gęstszy i potrzeba trochę więcej czasu na doprowadzenie go do głowicy.
Taaak.... Kiedyś też mi coś w zawieszeniu stukało ale po paru tyś się urwało i przestało - luzik.
Anton131 napisał(a):
Witam mam ten sam e objawy w mojej buni e36 od jakiegoś 1,5 roku i tylko przy nislich temperaturach ale moje autko po 2,3 sekundach chodzi normalnie,a spowodowane jest to tym że pompa oleju nie podaje go na tłoki ponieważ jest gęstrzy niż w normalnych temperaturach.moją bunią przez ten czas 1.5 roku zrobiłem prawie 100 tyś i silnik jest suchy nic się z nim nie dzieje czyli klekotanie przez 2,3 sekundy chyba nie wpływa aż tak awaryjnie na silnik pozdrawiam
hehehehe Stary co ty masz za silnik że masz natrysk oleju na denka tłoków i tak spasowane że stukają o tuleje cylindrów

Chyba że przez zawory ci go podaje do komory spalania.