BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Brak podświetlenia wskaźników.
PostNapisane: 4 marca 2008, 13:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Bede bardzo wdzięczny jeżeli ktoś pomoże mi rozwiązać problem podświetlenia tablicy wskaźników w moim BMW E-36 z roku 1993. Problem jest bardzo nietypowy, gdyż rozpoczoł się narastająco, kiedy w czasie jazdy zaczynały gasnąć kontrolki podświetlania tablicy, zapalać się wskażniki ładowania i ciśnienia oleju, tak jak by następowało pierwotne załączenie stcyjki, samochód jechał i to bez żadnych zastrzeżeń, sytuacja pojawiała się nie zbyt często, ale to nie dawało mi spokoju co jeszcze może się zdarzyć. Kiedy wyjąłem cały zespól wskaźników niczego nie zauważyłem, gdzie mogło by się coś dziać, ścieżki eleganckie, nie uszkodzone dobrze zabezpieczone. Po zamontowaniu tablicy wskażników okazało się, że nie działa wskaźnik poziomu paliwa, wskaźnik temperatury silnika i oczywiście w dalszym ciągu brak podświetlenia. Kontaktowałem się z warsztatami branży elektrycznej i elektrotechnicznej, ale bez powodzenia. Gdzie może tkwić przyczyna opisanych powyższych usterek?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 14:08 
Forumowicz

Czesc kolego,mialem ten sam problem,licznik podczas jazdy gasl a nastepnie zapalal sie tak jakbym ponowie uruchamial silnik po przekreceniu kluczykiem,raz gaslo czasto,raz bardzo zadko raz nie dzialalo to raz tamto,az w koncy licznik padl calkiem,a zamiast km wyswietlilo siePPPPPPPPPP.Pojechalem do goscia co niby sie zna na tym i powiedzial ze licznik jest do wyrzucenie,trzeba kupic drugi i zalozyc,a ze nie znam sie na tym to sie zgodzilem.wszystko byloby dobrze zebym nie chcial cofnac licznika,bo ten co kupilem mial o jakies 30.000wiecej nakrecone niz moj no i chcialem zeby ten nr z testow zegara znow zgadzal sie z moimi ostatnimi 5 nr vin bo ten gosciu co mi sprzedal licznik powiedzial ze da rade to sie zrobic,wiec poszukalem dobrego elektromechanika i licznik cofnal bez problemu,natomiast z tymi nr byl problem,powiedzial ze jakbym mial stary licznik to przelutowal by jakies tam kostki i km by sie zgadzaly i nr vin i powiedzial ze ten stary licznik najprawdopodobniej daloby rade zrobic(ze mogl tam pasc jakis procesor czy cos takiego)wiec pojechalem po ten stary swoj licznik,mowie skoro byl popsuty to gosciu moze wzial se jakies tam zarowki a reszta gdzies lezy,a tu dupa po liczniku nie bylo sladu,zapewne jezdzi gdzies teraz moj licznik w jakims aucie i ktos jest zadowolony.Wiec teraz mam w aucie jakis licznik z innego auta,km udalo sie ustawic ale tego nr vin juz nie...wiec moja rada taka poszukaj dobrego elektromechanika ktory sie na tym zna,niech sprobuje naprawic ci twoj licznik,a jak stwierdzi ze nie to kup drugi i niech ci przelutuje te kostki.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2008, 15:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Witam

Ja rowniez mialem to samo...i tz pomogla wymiana tylko licznika tak jak opisuje to Jaro.
Gdzies czytalem...moze i tutaj na forum ale juz nie pamietam dokladnie gdzie...ze wina za wariujacy licznik w taki sposob jak Ty opisales jest tzw "zimny lut" na kwarcu...czyli taki maly kwadracik mniej wiecej na srodku plytki od zegarow....naprawa przebiega w ten sposob ze przelutowywuje sie owy kwarc i wszystko wraca do normy.

Jeszcze co do naprawy to bym sie na Twoim miejscu zastanowil poniewaz wiem ze taka naprawa nie daje 100% gwarancji ze licznik juz nie bedzie wariowal...moze sie udac ze bedzie chodzil lata a moze juz na drugi dzien sie to samo pojawic.

Mam nadzieje ze cos swoja wypowiedzia pomoglem ;) :)

Pozdrawiam
Łukasz

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł: Re: Brak podświetlenia wskaźników.
PostNapisane: 26 stycznia 2010, 11:40 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: 2xM50b25
Witam , temat dawno nie odwiedzany ale mam podobny problem bo mi gasnie podsiwtlenei zegarów i podsiwtlenie reszty nawiewów szyb, (gasnie tak ze jak kontrolka od długich się pali to ona nie gaśnie tylko podswietlanie) no i czy wymiana tego licznika pomoze czy to inna sytuacja ? :dobani: a mzoe da sie to naprawić :> bo jakiś zwój nie styka czy coś?:> to jest w BMW e36 sedan. :serce:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1