BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] m40b18 popychacze
PostNapisane: 25 stycznia 2010, 17:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B18Kat
kaczor e30 2,5 napisał(a):
moje "dziewidze" pirwsze bmw e30 na samym poczatku tez smigało na mineralny ale ile 6 miesiecy i "bocian" sie pojawił juz nawet nie remontowałem m40 tylko przeszczepiłem m20 by nie miec problemow z hydraulika :cwaniak:

koledze
ralliart napisał(a):
ralliart
proponuje poczytac temat
viewtopic.php?f=1&t=13506
zauważ ze WIEKSZOSC uzytkownikow z hudraulika ma połsyntetyk i wiekszosc ludzi na Tym forum powie Ci ze nie jezdzi na mineralnym gdy ma hydraulike.... to o czyms swiadczy .

No zgadza się Sam byłem zdziwiony jak silnik ma przejechane ok 300 tysięcy i zalany jest pólsyntetykiem.

A co do hydrauliki i oleju mineralnego to z pomocą kolegi który biegle rozmawia po włosku skontaktowaliśmy sie z działem serwisu firmy FRECCIA (tej firmy posiadam popychacze hydrauliczne) i z rozmowy wynika że nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania oleju 15W Trzeba tylko zwrócić uwagę na jakoś tego oleju i terminowe jego wymiany

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 stycznia 2010, 18:20 
Zacna persona forum

to lej minerala .p-o-w-o-dz-e-n-i-a :13: :13:
po co zakładac temat jezeli i tak obstawiasz na swoim :10:

PostNapisane: 25 stycznia 2010, 19:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B18Kat
dolar$ napisał(a):
to lej minerala .p-o-w-o-dz-e-n-i-a :13: :13:
po co zakładac temat jezeli i tak obstawiasz na swoim :10:

To nie ja założyłem ten temat. I w żadnym wypadku nie obstawiam na swoim. Piszę tylko że dzwoniliśmy do producenta popychaczy hydraulicznych który wyjaśnił co jest ważne przy stosowaniu takiego oleju. To jest forum na którym każdy z użytkowników może wyrazić swoją opinie na dany temat. Tak samo ktoś może i Tobie w pewnym stopniu zarzucić że uważasz że najlepszym olejem w tym przypadku jest Valvoline max life. A dlaczego nie Castrol, Mobil, Motul czy też inny producent. I nie chodzi mi tu o wyjaśnianie dlaczego ten właśnie olej jest "najlepszy" tylko o to że każdy może wyrazić swoją opinie. A jeszcze lepiej jak wniesie coś nowego

PostNapisane: 25 stycznia 2010, 19:33 
Zacna persona forum

podałem tylko przykład jakimi olejami mozna zalewac,nie napisałem ze definitywnie tylko max life.moze byc to motul.akurat tylko valvoline ma olej jak max life do przebiegu powyzej 100tys,i jest półsyntetykiem o takich własciwosciach jakie ma,czyli wycisza prace silnika itp,itd, a jezeli silnik suchy to pisałem 5w40-markę podałem tylko przykładowo. :rotfl:

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 00:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Bmw 320ci e46 coupe
Kod silnika: M54B22
Ja sie pod tym podpisuje, mialem kiedys e30 z silnikiem m40 i tez zrobilem blad ze wlalem olej 15w40, silnik chodzil jak w traktorze,wlalem 5w40 i wszystko sie uspokoiło, jesli ma ktos zamiar zmieniac popychacze to najpierw trzeba sprawdzic jak spanachany jest walek i dzwigienki, ja mialem straszne rysy i sama wymiana popychaczy nie pomogla bo bym za duzy luz.

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 00:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Bmw 320ci e46 coupe
Kod silnika: M54B22
15w40 to jest scierwo najgorsze jakie moze byc, jak nie bierze oleju silnik to spokojnie lac mozna 5w40 a jego zywotnosc bedzie dluzsza niz na tym scierwie 15w40, w e36 mojej bylej lalem caly czas syntetyk a silnik mial najechane 320tys i ani grama oleju nie bral.

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 18:24 
Zacna persona forum

Yaro316 dobrze gadasz ;) kto chce niech sobie tam leje 15w40.jezeli chce koniecznie narobic sobie kłopotu.
temat był wałkowany juz nie raz na forum.
;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1