Cześć...
Mam u siebie w silniku m50b25 gaz na sekwencji. Jak kupiłem auto to był tam gaz 2 generacji a wraz z nim zamontowane antywystrzały w kolektorze (jebutna dziura z klapką - na podciśnieniu szczelna a jak strzeli gaz to wypuszcza ciśnienie). Jak nietrudno się domyśleć antywystrzały nie są szczelne. Zaraz po kupnie uszczelniłem jeden z nich bo ssał lewe powietrze jak jasna cholera, po uszczelnieniu było znacznie lepiej. Ostatnio jednak znalazłem przeciek powietrza w drugiej klapie, załatałem znów ale wiem że to walka z wiatrakami i zastanawiam się co dalej. Auto pracuje mi przez to troszkę nierówno i lubi wypić... A teraz klapy niepotrzebne bo mam sekwencję.
Zastanawiam się nad wymianą kolektora ale:
- jak się domyślam kolektor od m50b20 nie pasuje? Tzn pewnie założyć założę ale generalnie jest inny? Kolektor do 2,5 był na allegro jeden wczoraj za 250zł a do 2,0 są na pęczki za ok 100zł...
- czy trzeba koniecznie wymieniać uszczelki pomiędzy kolektorem a głowicą (6 szt) i tę od przepustnicy? W sumie w ASO to koszt 220zł więc niemało...
Pewnikiem i tak skończy się, że wywalę klapy, zalaminuję żywicą te dziury i już. Będzie wyglądało to koszmarnie ale będzie skuteczne