BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Walenie w okolicach dyfra 2.0 M52
PostNapisane: 16 grudnia 2009, 22:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525i
Kod silnika: M52B25
ja mialem tak w e34, na poczatku tez tak walilo przy zmianie biegu, a pozniej rozsypal sie dyfer, w pewnym momencie go zablokowalo i koniec....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 lutego 2010, 19:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: m43b16
WITAM wszystkich jeżdze bmw E46 z 1998 roku 318i mam problem z dziwnym odgłosem dochodzącym z tyłu samochodu. Mianowicie do 50k/h słychać dziwne wycie z tyłu zarówko na biegu jak i na luzie po przekroczeniu 50-tki wycie znika. Byłem u mechaniora i stwierdził ze to prawdopodobnie łożysko w kole ale po sprawdzeniu łożyska okazały sie w pożądku.Przejechałem ponad 1000 km jechałem do pracy za granice i wycie stało się głośniejsze.Czy ktoś wie co to może być?? to wycie doprowadza mnie już do szału!!! :mad: proszę o pomoc :zalamany:

PostNapisane: 4 lutego 2010, 19:54 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
może jest sucho-brak oleju

PostNapisane: 4 lutego 2010, 19:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
to wycie to prawdopodobne dyfer u mnie okolo 70km/h , 80km/h wyje a potem cisza i do tego lekki wyciek z mostu i tez bylo na biegu i na luzie ale juz niedlugo zamierzam zmienic dyfer to napisze czy to to dodam jeszcze ze wszystkie lozyska w kolkach nowe tuleje rowniez stabilizatory itp poprostu wymienilem wszystko co sprawialo wrazenie wycia lub stuku ,, i zostal tylko dyfer

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 4 lutego 2010, 21:37 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
U mnie pojawiało się stukanie z tyłu podczas zmiany biegu 1,2,3 czasem 4, albo jak wsteczny wbijałem. Pomogła wymiana poduszki dyferencjału, dostępny jest tylko oryginał, do compacta płaciłem 120zł jakoś.

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 20:58 
Zacna persona forum

hhmmm u mnie stuki ustaly po wymianie dyferku ALE wczoraj troche przesadzilem i poszedlem na calego ... cos stuknelo huknelo ...ale jezdzi dalej ,lapie kolo przy szarpnieciu wiec frezy na polosiach tez cale ..tylko przy zmianie z 1 na 2 na 3 na 4 i przy wrzucie wstecznego strasznie cos ''wali''z tylu ... most ok mocowanie dyfra ok wiec ?? polosie ?? watpie by przeguby siadly -ponoc sa diabelsko wytrzymale. a poduchy dyfra to sa te ktore trzymaja go na 3 srobach?? nie jestem pewny i wole zapytac :rotfl: koledzy poradzcie bo nie chce by cos gorszego sie narobilo z bunia a niedlugo do domu ..1000km :/

PostNapisane: 10 sierpnia 2010, 23:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Wydaje mi się że coś z różnicówką się posypało bardzo możliwe że jedna satelitka się zmieliła (pękła na kilka części) ja tak miałem. A też było takie uderzenie mocne aż mnie bębenki zabolały :D I potem dyfer zaczął stukać gdy wyrzuciłem na luz lub puściłem gaz. Pojezdziłem jeszcze z tydzień i się rozsypał do końca. Po rozebraniu okazało się że ta głowa napędzająca koło tależowe (co jest przykręcone do różnicówki) jest wyszczerbiona. I teraz pytanie co wyszczerbiło mi te głowe i koło talerzowe? Bo dyfer podczas tego stukania jeszcze jeździł a stukanie było na 100% poprzez to wyszczerbienie. Moja teoria jest taka że jedna satelitka mi się rozsypała podczas pierwszego huknięcia a reszta różnicówki posypała mi się tydzień później. Mógłbym to wytlumaczyć jeszcze troche inaczej czemu moja teoria jest taka a nie inna ale wiadomość byłaby z 2 razy dłuższa może nawet 3 :P A nie chce nikogo zanudzać.
Wiec lepiej uważaj bo możliwe że u Ciebie też coś z satelitą się posypało (obstawiam że pękła na kilka części) i cały dyfer chodzi na jednej satelitce. Bałbym się jechać z tym dyfrem 1000km
A przed tym huknięciem dyfer był dobry czy mial luz?

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 00:23 
Zacna persona forum

ukanio328i napisał(a):
A przed tym huknięciem dyfer był dobry czy mial luz?

dyferek dopiero co zmienialem jakis miesiac temu -uzywka ale w b.dobrym stanie olej czysty i nie mial zadnego luzu (sam jezdzilem czesto bmw kumpla z tym dyfrem co mam ja teraz) a na starym jedna satelita mi sie ukruszyla i szumial wiec mysle ze to nie satelita dodam ze takie ciche gluche stuki przy zarpnieciu czy zmianie biegu mialem jeszcze na starym dyfrze ale byly male , po zmianie na obecny byly rowniez az do momentu pozadnego szarpniecia 2 dni temu :kwasny: teraz stuki sa duze i halasliwe .. przy zmianie ze wstecznego na pierwszy bieg takjakby wal obrocil sie o jeden obrot bez napedzania kol i jak ''zalapie'' to wtedy jest ten huk musze wjechac na kanal i dokladnie sprawdzic gdzie powstaje ten luz czy na flanszy od dyfra czy na poloskach w miejscu gdzie lacza sie z przegobem

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 16:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Dokładnie, wjedz na kanał i zobacz. U mnie na starym dyfrze wałem można było obrócić tak gdzieś o 1/4 obrotu może troche mniej a walił niemiłosiernie.

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 20:23 
Zacna persona forum

w przyszlym tyg sprawdze to a poki ci to jak musze to jade ale bardzooo ostrroznie ..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1