BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34]mikser a System Blos
PostNapisane: 29 czerwca 2010, 23:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Witam mam BMW e34 2.0 16V. Problem jest w tym ze ma założony za mały mikser gazu o średnicy 28 mm i jest słaba powyżej 3 tyś obrotów traci moc . Pytanie jest nastepujace czy opłaca mi się kłaść system Blos za 400 zł czy wymienić mikser o średnicy 32 mm i dać 100 zł. Mechanik twierdzi ze większy mikser na pewno poprawi moc lecz silnik może strzelać.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E(34) mikser a System Blos
PostNapisane: 30 czerwca 2010, 05:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M52TUB28
kup blosa.

Tytuł: Re: [E34]mikser a System Blos
PostNapisane: 1 lipca 2010, 15:50 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
Ktos Ci ukradl 8 zaworow czy jak??

PostNapisane: 1 lipca 2010, 23:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
hehe 2,0 16v to w golfie można mieć :P

PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 20:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 Touring
Kod silnika: M40B18
spider1300 napisał(a):
Witam mam BMW e34 2.0 16V. Problem jest w tym ze ma założony za mały mikser gazu o średnicy 28 mm i jest słaba powyżej 3 tyś obrotów traci moc . Pytanie jest nastepujace czy opłaca mi się kłaść system Blos za 400 zł czy wymienić mikser o średnicy 32 mm i dać 100 zł. Mechanik twierdzi ze większy mikser na pewno poprawi moc lecz silnik może strzelać.

Kolego mój szwagier ma e34 z m50b25 i miksrem fi 32mm i mimo to muli okropnie a i tak lubi strzelić porządnie w kolektor. Więc to bez sensu coś zmienieać na to samo i jeszcze dopłacic do tego 100. :kwasny: Ja mam blosa w swojej e30 m40b18 i powiem że przez rok czasu chodziła super ale ostatnim czasem równiez brak jej ciągu od 4 tyś w góre. Wygląda to tak żę pięknie idzie do tych 4 a potem jak by ktoś zaciągnął hamulec ręczny dojdzie do 6 tys ale więcej huku niż jazdy.

PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 20:54 
Pierwsze kroki

A skoro się już się wciąłem w dyskusję może znajdzie się ktoś z jakąś sugestią odnośnie braku ciągu na blosie przy wyższych obrotach ? Chętnie przeczytam każdą uwagę

PostNapisane: 9 sierpnia 2010, 21:18 
Pierwsze kroki

Blosa trzeba regularnie czyścic i smarować, niestety również regulować. w silnikach 6 - cylindrowych poprawiłbym kształt w dyszy gazu (ta rurka w środku)
aby regulowac trzeba sprawdzić skład mieszanki w najprostszy sposób mozna to zrobic za pomocą elektronicznego miernika i wopiąć sie w obwód sondy lambda. Oczywiście nie bedzie to dokładny pomiar bo do tego trzeba szerokopasmową sondęale wystarczy aby np stwierdzić czy mieszanka jest bardzo uboga lub zbyt bogata.

Ps. mam do sprzedania blosa bardzo mało uzywanego... za 400 zł

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 09:00 
Pierwsze kroki

Faktycznie z gazu wydziela się mnóstwo czarnego paskudztwa które osiada wszędzie. A czym kolega smaruje?

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 09:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Przerób instalację na sekwencje przy okazji podłącz brakujące 2 cylindry i będzie ok :D

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 12:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
zaraz ktoś będzie chciał sprzedac 2 cylindry do silnika z golfa z zapewnieniem że po spawaniu będzie m50b20 :P:P

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 13:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 34
Kod silnika: M50B25
Eee tam... dołoży się drugi blok z golfa i będzie V8 :cool:

A tak poważnie to jak tylko masz możliwość zakładaj sekwencję(przód).Jak nie to tylko blos ratuje sytuację , bo zwykły mikser to nieporozumienie w silnikach BMW.

Cytuj:
mój szwagier ma e34 z m50b25 i miksrem fi 32mm i mimo to muli okropnie a i tak lubi strzelić porządnie w kolektor
Kolego poradź szwagrowi żeby podmienił/pożyczył cewki zapłonowe ale razem z fajkami.Mam taki sam silnik i też początkowo był tam gaz II generacji z mikserem.Strzelało w kolektor po trochę mocniejszym dodaniu gazu i nie mogłem dojść do tego dlaczego.Na benzynie chodził w miarę normalnie więc ciężko było dojść co i jak.Wymieniałem czujnik położenia wałka rozrządu,filtry,robiłem milion regulacji,odprawiałem czary mary i nic.W końcu udało mi się pożyczyć komplet ori cewek z ori fajkami od kolegi i nie to auto :ok:!Oczywiście szczelność dolotu to podstawa więc od tego powinien zacząć ale zakładając że tam jest wszystko ok to albo cewka któraś albo fajki stare.Wiadomo że autko na mikserze trochę trzymało od 3-3.5k w górę i właśnie dlatego w końcu założyłem sekwencję :). Może to i lekki OT ale sam wiem jak boli to strzelanie więc w miarę możliwości przekazuję tą wiedzę innym :) .

Pozdrawiam.

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 17:20 
Pierwsze kroki

Gabriel napisał(a):
Faktycznie z gazu wydziela się mnóstwo czarnego paskudztwa które osiada wszędzie. A czym kolega smaruje?

Smarował - bo blos od 4 lat leży na półce w szafie :)
czyszczenie szmatką i nasmarowanie na zasadzie minimalnego natłuszczenia - wazelina techniczną - mam blosa z metalową dyszą wiec nie wiem i nie radze smarować byle czym blosów z dysza plastykową, bo mozna ja zniszczyć...

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 21:17 
Częsty bywalec

ja w m40b18 miałem mikser był muł totalny zaryzykowałem kupiłem blosa wywaliłem wszystkie membranki antywybuchowe i jestem mega zadowolony autko lepiej chodzi niż na benzynce latam już prawie 2 lata i zero szczałów obroty elegancko trzyma wiem że mam całkiem innej konstrukcji silnik ale myśle że to również jest istotne.

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 21:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M52TUB28
Blosa się nie smaruje.

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 23:17 
Pierwsze kroki

Zdzira 850I napisał(a):
Przerób instalację na sekwencje przy okazji podłącz brakujące 2 cylindry i będzie ok :D

Blos zostaje dzisiaj go podregulowałem i jest :ok:
Moje :serce: M40 zostaje na miejscu za dużo pracy i pieniędzy wydłem na leczenie tego cudownego tworu naukowców z bawari :rotfl:

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 23:22 
Pierwsze kroki

Trzeba zkupić tester sondy lambda na allegro i co jakiś czas sobie ustawić i cieszyć z potężnego kopa mojego potwora :D

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 23:30 
Pierwsze kroki

Lukezz napisał(a):
ja w m40b18 miałem mikser był muł totalny zaryzykowałem kupiłem blosa wywaliłem wszystkie membranki antywybuchowe i jestem mega zadowolony autko lepiej chodzi niż na benzynce latam już prawie 2 lata i zero szczałów obroty elegancko trzyma wiem że mam całkiem innej konstrukcji silnik ale myśle że to również jest istotne.

Pisze kolega ze wywalił ntywybuchowe membrnki????? Ja mam cos takiego zamontowane za przepływomierzem z tym ze jest to jak zwór zwrotny kalpowy metalowy. Myślałem o wywaleniu tego le boje się o przepływkę w razie bum. Blosa mam zamontownego pomiedzy przepustnicą a przepływomierzem tzn: Przeplywomierz-klapka antywybuchowa-blos-przepustnica. Gdzies na forum VW ktoś pisał ze sam blos działą jak klapa antywybuchowa ale jakoś nie bardzo w to wierzę.

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 08:29 
Pierwsze kroki

te klapki antywybuchowe są fatalnie wykonane, do tego zwykle ograniczają średnicę - wiec zysk z zastosowania blosa jest dyskusyjny z klapką w dolocie.
Blos nie działa jak klapka ale ogranicza siłe destrukcyjna, niestety sa wtedy zwykle ulega uszkodzeniu.
na Twoim miejscu wywalił bym klapkę i wszystko dokładnie uszczelnił.

PS. Jak miałem gaz w silniku z klapkowym przepływomierzem, jeżdziłem tylko na gazie a przepływomierz miałem otwarty na stałe, w póżniejszym czasie zdemointowałem całkiem przepływkę zostawiając tylu jej częsć elektryczna i otwartą na 1/4.

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 11:32 
Pierwsze kroki

W sumie to ta klapka wcale blosa nie zabezpiecza tylko sama przepływkę. Raz mi strzelił tak ze pękła gumowa rura od blosa do przepustnicy ale nic wielkiego się nie stało. Zresztą z mojej winy bo dojeździłem świece na maxa. 35tys na swiecach to za duzo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1