BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] mocowanie wózka nad mostem napędowym
PostNapisane: 28 maja 2008, 22:03 
Forumowicz

Moje BMW: juz piąte
Kumpel zakupił zeswapowane e36 obecnie 328. Niestety jako, że ma ciężką nogę to co chwila ćwiczy uślizgi bokiem :hyhy:
Przed kupnem poprzedni właściciel zauważył że naderwało mu się tylne mocowanie wózka. Krótka wizyta u blacharza i nowe mocowanie na miejscu. Niestety wczoraj zauważyliśmy, że kółka stoją tak / \ a z kanału widać że zaczynają się sypać kolejne mocowania wózka (tym razem od strony wału napędowego). Dodam jako ciekawostkę, że nie widać tam śladów korozji a jedynie wpływ sił...
Teraz kilka pytań:

1 Czy otwory w wózku są na tyle większe od średnicy śrub, że można z pewnym marginesem błędu wspawać nakrętki w pdłużnice?
2 Czy nakrętki w podłużnicach służące do przykręcania tego wózka są fabrycznie przyspawane czy też mają pewien luz prawo-lewo?
3 Czy ktoś z Was ma może obecnie dostęp do sedana lub coupety bez tylnego zawiasu i mógłby cyknąc mi foteczkę ?
4 Czy macie koncepcję lub jakis sprawdzony patent na wzmocnienie tego elementu (blacharz zaproponowal blache 3mm)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: mocowanie wózka nad mostem napędowym
PostNapisane: 29 maja 2008, 08:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
jutro zrobie fote i wkleję ;)

mozliwe że Bibi wie cos na ten temat, on bawi się w drifting

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 09:43 
Częsty bywalec

Witam.Co do wózka to ponoć częsta wada w e36 niby w e46 już się z tym uporali.Też z tym miałem problem.Jak kupiłem mojego driftwoza na seryjnym zawiasie i nie zaspawanym dyfrze to nie miałem problemu z wózkiem( nie wiem czy już wtedy był pourywany czy nie) problemy się zaczeły gdy weszła e-szpera i zawieszenie -60 mm. Przy treningach tak "waliło" że bałem sie jeździć :/ Wizyta u mechanika i diagnoza - wózek urwany. Nie odpowiem Tobie na pytania ,które zadałeś bo zrobił mi to mechanik.Wiem tylko tyle ,że spawał mocowania od dołu i jeszcze w miejscu tylnej kanapy powycinał otwory i z "góry" wspawał blachę dla usztywninenia mocowania. Co do ustawienia tylnych kół to czy kumpel ma obniżone zawieszenie? Mnie się zrobił duży negatyw po obniżeniu auta ( im niżej tym większy ) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 22:57 
Forumowicz

tył ma -30 ale z ustawieniem geometrii nie powinienem miec problemów :hyhy: Martwi mnie tylko to "wspawanie" ponowne uchwytów.
Dziś sam ponapadałem troche zakrętów tym wozem i walenie wózka o budę to jedno ale na moje oko to i półosie przy okazji się mocno tą deformacją nadwyrężyły bo pojawił się na nich luz :zdziwko:
Cenna uwaga z tym spawaniem od strony kabiny

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, 08:02 
Forumowicz

Przedwczoraj walczyłem od 18 do 3 30 rano ze wspawaniem ponownie tych uchwytów do wózka. Wyrwałem 2 sztuki po przekątnej, ale tak że aż te sróby sie obracały. W tych podłużnicach do których mocowany jest wózek wspawane są takie uchwyty do wkręcania śrób ale jest to tak słabe że nawet przy normalnej jeździe można to spokojnie wyrwać. Ja w miejsce tych dziur po uchwytach nadspawałem blachę 2mm i wspawałem ponownie te uchwyty do wkręcania śrób. Kolega robił to samo w E46 u blacharza zapłacił 300 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, 20:14 
Forumowicz

o super a czy możesz powiedzieć czy robiłeś nakładkę z blachy 2mm tak ze ta blacha "wystaje" nad fabryczny obrys mocowania czy tez zrobiles to w ramach obrysu?

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, 20:41 
Forumowicz

Wystaje trochę nad fabryczny obrys. Ale te 2 mm raczej nic nie zmienią bo to przecież i tak na gumowych tulejach jest zawieszone. Też myślałem że będzie to miało jakiś wpływ na przekoszenie dyfra ale po konsultacjach upewniłem sie że nie. Most masz tez przecież jeszcze na 3 tulejach do tych sanek mocowany.
Jak będziesz to robił to zrób sobie szablon z kartonu z dokładnymi zagięciami które są na tej podłużnicy i odrysuj na blasze. Jak ją tak wytniesz ułatwi ci to doginanie jej na kontach i będziesz wiedział jak jest po zagieciu żeby móc bez kłopotu dojść spawarką.
Powodzenia w walce. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości pytaj.

Tytuł:
PostNapisane: 8 listopada 2008, 20:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
U mnie jedno mocowanie bylo zupelnie dobre a po wyspawaniu uszkodzonych trzech mocowan wygladalo tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł: Re: [E36] mocowanie wózka nad mostem napędowym
PostNapisane: 18 sierpnia 2010, 22:10 
Pierwsze kroki

witam . ma ktos moze jakies foty jak przy e 46 wyglada taka operacja ...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1