BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] 320i 1991 r - 2 pytanka <---
PostNapisane: 30 października 2010, 19:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i e36
witam serdecznie niedawno zostalem szczesliwym posiadaczem wyzej wymienionego modelu i mam do was dwa pytanka i jesli mogl bym prosic to chcialbym abyscie nie bluzgali poniewaz jestem nowy na tym forum oraz 1 raz mam do czynienia z tym modelem autka ;)

1 pytanko- czy w bmw albo czy w v6 jest to normalne ze wskazoweczka od obrotomierza smiga jak szalona? jezdzilem wieloma markami samochodow i przy 4 tys obrotow to bylo juz straszne rycie silnika hm. Ogladalem rownierz wiele filmikow i zauwazylem ze na wiekszosci z nich przy 210-220 km/h obrotomierz wskazywal 7 tys obrotow u mnie 7 jest przy 180 km/h ;( przy okolo 120 mam 4 tys a przy 140-150 5-6 tys obrotow, nie wiem czym jest to spowodowane, wiem ze ten model ma szybkie przelozenie biegow.

2. bylem u mechanika ostatnio sprawdzic czy jest dobra uszczelka pod glowica a bylem dlatego ze jak przejade okolo 50 km albo postoje troszke w korku mam twarde weze od chlodnicy czyli jest za duze cicnienie i musze odpowietrzac. mechanik podpiol w miejsce zakretki od wlewu plynu chlodniczego cos tam w tym byl plyn i zmienil kolor wiec powiedzial ze do glowicy dostaja sie spaliny czyli albo glowica albo uszczelka rzecz w tym ze temperatura trzyma mi sie caly czas na polowie wiec sie nie przegrzewa. No i teraz czy musze robic to odrazu czy jeszcze moge troszke pojezdzic i co jakis czas i odpowietrzac albo po protstu dac ujscie parze? a jesli musze wymieniac to jaki koszt mniej wiecej by mnie wyniusl naprawy glowicy jesli byla by walnieta? i czy moze znacie jakis dobry zaklad w czestochowie albo okolicach gdzie zajmuja sie takimi sprawami?

sorki ze bez skladu i ladu ;) i mam nadzieje ze pomorzecie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] 320i 1991 r - 2 pytanka <---
PostNapisane: 30 października 2010, 20:04 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
jezeli nie chcesz doprowadzić do poważniejszej awarii,to radzę zająć się tym
i nie jeżdzić
jeżeli to tylko uszczelka to koszty nie będą wielki,ale jeżeli przegrzejesz głowicę to będzie kicha
silnik wysoko ciągnie obroty bo na jednym albo dwóch garach ma przedmuchy
czy nie ma ubytków płynu?
i rano trudności z uruchomieniem?

PostNapisane: 31 października 2010, 10:01 
Pierwsze kroki

no wiec rano odpala ok i ubytkow w plynie tez nie ma ale za to bierze dosc sporo oleju ;/ dodam jeszcze ze mam zalozony gaz sekwencyjny brc

PostNapisane: 31 października 2010, 11:24 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
to dziwna sprawa z tą uszczelką :niepewny:
węże u mnie są też twarde ostatecznie jest tam ciśnienie
według mnie zmień korek na zbiorniczku i obserwuj temperaturę i ilość płynu
branie oleju to już inna para kaloszy

PostNapisane: 31 października 2010, 23:03 
Pierwsze kroki

ale co mi da korek skoro mechanik powiedzial ze dostaja sie spaliny do glowicy tylko teraz w czym przyczyna w glowicy czy uszczelce? bo jesli wymienie uszczelke a bedzie to samo to szkoda robocizny wydaje mi sie ze lepiej dac glowice do sprawdzenia.
A jesli bedzie to wina glowicy i ja zrobia to unormuja sie obroty z predkoscia?

PostNapisane: 1 listopada 2010, 00:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M20B25
No raczej na pewno powinny się unormować. Sprawdź tą głowicę, no bo i tak ją będziesz musiał zdjąć

PostNapisane: 1 listopada 2010, 01:08 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
pany taka e36 320i idzie na maxa 217km na 5gangu i motorek ją odcina.miałem taką igłe i tak było.u ciebie to albo ktoś zakatował dyferek i go zmienił na co popadło albo z automata przerobił na biegi i nie zmienił dyferku..a co do głowicy to zrób ja puki sie nie narobi kosztów....i spoko że usterka pozostanie..szanujący sie zakład da głowice do planowania i na spr.szczelności....uszczelniacze zaworowe też ci zmienią.to taki standart jak sie zdejmuje głowice na uszczelke.po tej naprawie zmaleje ci pobieranie oleju w motorku.. :ok: :ok: :ok: :ok:

PostNapisane: 1 listopada 2010, 11:02 
Pierwsze kroki

a wiecie mniej wiecej jakie koszty sa naprawy glowicy?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1