BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wahanie obrotów
PostNapisane: 13 listopada 2010, 12:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e92
Kod silnika: N54B30
Witam wiem ze było takich tematów mnóstwo ale żaden nie odpowiada mojemu przypadkowi otóż tak jak odpalam bmke rano zimna nie ma mowy żeby weszła sama na normalne obroty odpali i gaśnie muszę nacisnąć na gaz żeby chodziła i trzymać ja a jak puszcze to zaczyna falować miedzy 600-800 i gaśnie i jak jest zimna to tak jak się jedzie to jakby świece przerywały czy coś w tym stylu nie ma pełnej mocy a jak jest już ciepła to trzyma obroty 800 ale jak była podpięta pod kompa to faluje miedzy 800-900 i tez nie ma mowy o odpaleniu bez gazu i tu już nie czuć straty mocy tylko jak długo jadę powoli i dodam gazu to tak jakby była trochę zalana. A teraz to co już wymieniłem Czujniki temp silnika i wody, silniczek krokowy, sonda lambda czujnik spalania stukowego. Aha i po odpięciu przepływomierza po założeniu nowej sondy weszła na 1500obr/min i tak trzymała a chyba powinna zgasnąć i nie wiem czy wymieniać przepływomierz czy tez silnik może nie ma kompresji? Czy może zostaje ostatni czujnik ssania pod kolektorem?? Proszę o jakieś propozycje wyleczenia mojej bmki bo już mnie to irytuje... Teraz po podłączeniu na kompa nie ma żadnego błędu

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Wachanie obrotów
PostNapisane: 13 listopada 2010, 13:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316
Kod silnika: M40B16
wymien moze swiece i podmień od kogoś przewody moze to tego wina

PostNapisane: 13 listopada 2010, 15:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52
Obrazek
jak byś miał możliwość przepływomierza to zacznij o tego, często przyczyną falowania obrotów jest sonda albo przepływka ale są też inne opcje. mojemu znajomemu wymiana sondy pomogła i jest ok a miał podobny przypadek co ty. jesli nie wymieniałeś świec przewodów to nie zaszkodzi Ci ich wymienić dla lepszej pracy silnika. pozd

PostNapisane: 13 listopada 2010, 15:48 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
Podepnis ja pod disa albo inpe i sprawdź przepływek czy prracuje w zakresie, u mnei pod odłaczeniu przepływki auto trzyma normlanei obroty ale jak dodam gazu to muł słabo sie wkręca, wykręć świecei zoabcz jakeigo są koloru, czy są zalane paliwem czarne czy normalne czyli biały nalot. Sprawdxw szystkei świece bo mozę tylko jeden cylinder nie domagać.

PostNapisane: 13 listopada 2010, 20:49 
Pierwsze kroki

zobacz też silniczek krokowy i ta przepływke

Tytuł: Re: [E36] Wahanie obrotów
PostNapisane: 18 listopada 2010, 21:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e92
Kod silnika: N54B30
Witam można powiedzieć ze problem rozwiązany krokowy jest cały czas otwarty i jak silnik się nagrzeje tez i jak przytkam mu wąż bo akurat jak kupiłem e36 to był stożek to jest dobrze i na razie go zatkałem ale czy nie powinna ta wąż od krokowego co wychodzi wchodzić w ten otwór w gumę za przepływomierzem?? bo tam tez mam taki otwór i był przytkany

Tytuł: Re: [E36] Wahanie obrotów
PostNapisane: 19 listopada 2010, 14:53 
Pierwsze kroki

powinien chyba jak dobrze zrozumiałem, przewod od krokowego na ta gume za przepływka od spodu :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1