BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 06:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] 320i M20B20 1990 - Nierówno pracuje i przerywa
PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 13:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320i '90
Kod silnika: M20B20
Cześć, od niedawna mam swoją pierwszą e30. Od samego początku była mułowata tak do 2500 obrotów. Na samym początku (po kupnie) chodziła bardzo wysoko 1800(+- 200 obrotów) na zimnym silnku i na ciepłym spadała do 1400-1500(+- 100 obrotów) obrotów ale nie niżej, później trochę postała w garażu bez akumulatora, który mi zdechł i chodziła normalnie (prawie równo) ok. 1000 obrotów na zimnym i 800 na ciepłym silniku, ale mocy na dole i tak nie miała.

Ostatnio jak jeździłem zaczęła mi przerywać i do 1800 obrotów w ogóle nie chciała jechać, ledwo do domu się dotoczyłem, jakoś dziwnie zaczęła pracować tak jakby się coś w układzie wydechowym rozszczelniło takie charakterystyczne brzęczenie.
Zaczęła (na szaro) bardziej kopcić i śmierdzieć zaczęło takim nagarem (jak z diesla)
Zmieniłem przewody zapłonowe, świece i filtr powietrza i nie widać poprawy. Po odłączeniu sondy lambda i przepływomierza też to samo (może minimalna zmiana w stabilizacji obrotów po odłączeniu przepływomierza). Iskra jest na wszystkich 6 świecach.

Dodam jeszcze że jak pracuję na biegu jałowym to słychać przerywanie w pracy silnika (tak jakby seriami dostawała paliwo) i co chwilę się wkręci do ok. 1600 obrotów, a później spada do 500, czasem przy spadaniu zgaśnie.

Jakieś propozycje co to może być ? Bo mi się kończą pomysły :( Może wtryskiwacze ? Proszę o pomoc. pozdrawiam

Dodam jeszcze że jak silnik spada z obrotów to mocno czasem macha całym samochodem na boki i że auto nigdy LPG nie widziało na oczy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E30] 320i M20B20 1990 - Nierówno pracuje i przerywa
PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 15:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e34 e32
Witam. Nie jestem jakims znawca, ale to moze silniczek krokowy? Spróbuj go wyjac i zastapic go zwykla rurka, taki sposób na sprawdzenie kiedyś dał mi kolega.

PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 16:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Tego jeszcze nie sprawdzałem :) w poniedziałek pokombinuje.
PS. Tak jeszcze szukałem co to może być i czy takie objawy dawałaby jakaś nieszczelność (lewe powietrze) ? I w jaki sposób można by tą nieszczelność sprawdzić ?

PostNapisane: 29 sierpnia 2011, 16:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Po przekręceniu stacyjki silniczek brzęczy i wibruje cały, po odpaleniu się otwiera, powinien się on kręcić czy tylko otworzyć?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1