BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 21:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Źle odpala na zimnym, Zacina się pedał gazu i strzela
PostNapisane: 17 września 2009, 21:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam, Szukałem i to co znalazłem nie zadowoliło mnie.
BMW E36 compact 94r.

Mój problem polega na tym iż zazwyczaj gdy samochód stoi całą noc i rano chce go odpalić to robie to z 5 minut. odpala na kilka sekund na bardzo niskich obrotach i gaśnie. po jakimś czasie odpali i normalnie idzie poźniej. Wkońcu odpale pojade i do następnego dnia nie ma problemu.

Po drugie pedał gazu lekko się zacina. Muszę go czasami mocniej wcisnąć. Jest sztywny i musze tak jakby pokonać opór i potem dalej jest normalnie. Zazwyczaj na 1 biegu i na wolnych obrotach.

Po trzecie przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu strzela z rury troche jak z traktora.

Co to może być? Podejrzewa ktoś coś? Może Przepustnica do przeczyszczenia? JAK JĄ PRZECZYŚCIĆ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 10:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43TU
Witam,

U mnie odpala normalnie ale mam ten sam problem z pedałem gazu ale w e46.

Jakieś sugestie?

Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 10:38 
Forumowicz

zacinajacy sie pedal gazu jest objawem zbyt mocno zamykajacej sie przepustnicy .. na samej górze przepustnicy jest taka nakretka przy samym kolektorze ssacym trzeba ja poluzowac i wykrecic bolec doslownie o 1 mm i zakrecic nakretke objawy zacinajacego gazu ustana mozliwe ze inne tez :P

Tytuł: Re: [E36] Źle odpala na zimnym, Zacina się pedał gazu i strzela
PostNapisane: 27 lipca 2010, 12:27 
Pierwsze kroki

Odnawiam temat. Chodzi mi teraz bardziej o odpalanie. Mam z nim problemy które coraz bardziej mnie denerwują. Otóż: W ciągu dnia gdy przejade kilka kilomterów i silnik się rozgrzeje nie mam z tym problemów natomiast gdy postoi dłużej nie moge go odpalaić za pierwszym razem. Silnik kręci i raz nie załapuje a raz załapie ale obroty nawet nie sięgają 1 tys. po czym albo da rade utrzymać i wyregulowac obroty do odpowiednich albo zgaśnie. Dodając w tym czasie gazu, zamiast wskakiwać na obroty to on z nich poprostu spada. Później gdy silnik już się rozgrzeje, przejade kilka km. to wszystkie te objawy giną. Co to może być?

PostNapisane: 8 września 2010, 09:35 
Pierwsze kroki

Odnawiam ponownie. Nie wierze, że nikt nie zna przyczyny ;) Otóż co do odpalania mechanik stwierdził iż może to być czujnik temperatury na komputer. Gdzie ten czujnik znajduje sie w E36 1.6? Czy ten czujnik jest odpowiedzialny za wskazówke "poziomu temperatury" która znajduje się na liczniku? Właśnie ona szwankuje. Raz stoi pionowo a raz spada do zera i po jakims czasie znowu wraca.

PostNapisane: 8 września 2010, 20:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E30 320i Touring
Kod silnika: M20 B20
Lissek sprawdź najpierw czujnik temp. płynu chłodzącego, tylko ten który podaje sygnał do ECU bo są 2 jeden daje na deskę do wskaźnika i zapala kontrolkę w razie przegrzania a drugi daje sygnał do ECU, jak to nie to to do Łodzi daleko nie masz mam interface i kabelki zobaczymy co tam siedzi

PostNapisane: 8 września 2010, 20:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Lissek sprawdź najpierw czujnik temp. płynu chłodzącego, tylko ten który podaje sygnał do ECU bo są 2 jeden daje na deskę do wskaźnika i zapala kontrolkę w razie przegrzania a drugi daje sygnał do ECU, jak to nie to to do Łodzi daleko nie masz mam interface i kabelki zobaczymy co tam siedzi

PostNapisane: 8 września 2010, 20:06 
Poszukaj zanim zapytasz

sorry za dubla coś mi się zwiesiło

PostNapisane: 8 września 2010, 20:40 
Pierwsze kroki

Jutro sprawdze to co mówisz. Twoja odpowiedź troche mi rozjaśniła sprawę. Jak będe coś wiedział to uzupełnie wątek dla przyszłych zmartwionych tym samym problemem. Jeśli nie to wrazie czego podjade.

Co do podłączania pod kompa to ostatnio podłączałem i nie chciało działać. Nie wiem czy to moja Beta sie zbuntowała czy komputer sie obraził. ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1